News

Cine este Octavia Spineanu-Matei, propunerea României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

23.10.2020 | 19:06
Cine este Octavia SpineanuMatei propunerea Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Octavia Spineanu-Matei este propunerea României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Comisia de Selecție din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a desemnat în cursul zilei de vineri, 23 octombrie, un nou judecător din partea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Potrivit comunicatului transmis de reprezentanții instituției, este vorba despre Octavia Spineanu-Matei, care ocupă în prezent funcția de judecător al Tribunalului Uniunii Europene din partea țării noastre.

Comisia a stabilit, de asemenea, două propuneri de rezervă, Cristian Daniel Oana şi  Răzvan Horaţiu Radu. Toate acestea vor fi comunicate Guvernului, spre aprobare, însoțite de dosarele de candidatură.

ADVERTISEMENT

Ministerul Justiţiei a demarat la finalul lunii iulie selecţia candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Mandatul reprezentantului nostru expiră în octombrie 2021.

Octavia Spineanu-Matei, avizată de Comisia de selecţie pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din partea Românei

În conformitate cu prevederile art. 5, alin. (2) – (4) din Procedura pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (Procedura de selecţie), aprobată de Guvernul României, prin Memorandum, la data de 9 iulie 2020, Comisia de selecţie s-a întrunit în perioada 21 – 22 octombrie 2020, prin mijloace de comunicare la distanţă, în vederea audierii candidaţilor selectaţi pentru etapa interviului.

ADVERTISEMENT

În urma deliberărilor, Comisia de selecţie, cu întrunirea majorităţii de cel puţin 2/3 din numărul membrilor Comisiei, a decis următoarele:

  • Candidatul României pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene – Octavia Spineanu – Matei.
  • Propunerea de rezervă nr. 1 – Cristian Daniel OANA
  • Propunerea de rezervă nr. 2 – Răzvan Horațiu RADU
ADVERTISEMENT

În temeiul art. 6, alin. (3) din Procedura de selecție aprobată de Guvernul României, propunerile de mai sus, însoțite de dosarele de candidatură ale persoanelor aflate pe lista scurtă, vor fi comunicate Guvernului, spre aprobare

”, se arată în comunicatul transmis de Consiliul Superior al Magistraturii.

În cazul în care Guvernul nu este de acord cu propunerea înaintată de comisie, va trebui să aleagă motivat dintre propunerile de rezervă. Dacă nu este de acord cu niciuna dintre propunerile prezentate, se reia procedura de selecţie.

ADVERTISEMENT

Născută în 1967, Octavia Spineanu-Matei este licențiată în drept la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (1990), doctor în drept (1999) și a ocupat de-a lungul carierei funcțiile de judecător la Judecătoria Sectorului 4 din București (1991-1996), judecător (1996-1999) și președinte de secție (1997-1999) la Tribunalul București, judecător (1999-2005) și președinte de secție (1999-2003) la Curtea de Apel București.

De asemenea, a fost membru al Marii Camere de recurs a Oficiului European de Brevete (2006-2016), formator, apoi director al Institutului Național al Magistraturii (2011-2016), judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție a României (2006-2016), membru al Consiliului științific al Institutului Național al Magistraturii și al Consiliului de conducere al Școlii Naționale de Grefieri (2011-2016), membru ales al Consiliului școlii doctorale a Universității din București (2012-2016) și judecător la Tribunal începând din data de 19 septembrie 2016.

ADVERTISEMENT