News

Cine este Oliver Daemen, astronautul de 18 ani care va zbura alături de Jeff Bezos în spațiu

Oliver Daemen, un astronaut de 18 ani, va zbura alături de Jeff Bezos în spațiu.
16.07.2021 | 20:14
Cine este Oliver Daemen astronautul de 18 ani care va zbura alaturi de Jeff Bezos in spatiu
ADVERTISEMENT

Pe 20 iulie, la doar câteva zile după ce Richard Branson a ajuns la 80 de kilometri deasupra Pământului cu o navetă Virgin Galactic, Jeff Bezos încearcă și el să ajungă în spațiu.

Peste mai puțin de o săptămână, compania Blue Origin, deţinută Bezos, se pregăteşte să lanseze primul zbor turistic în cosmos.

ADVERTISEMENT

La bordul aeronavei, alături de fondatorul Amazon se va afla și un astronaut olandez de doar 18 ani: Oliver Daemen.

Un astronaut olandez de 18 ani va zbura alături de Jeff Bezos în spațiu. Cine este Oliver Daeman

Pe 20 iulie, imediat după ce va ajunge departe de spațiul terestru, olandezul Oliver Daemen va deveni cel mai tânăr astronaut din istoria zborurilor spațiale.

ADVERTISEMENT

Săptămâna viitoare, adolescentul se va alătura fondatorului Amazon și Blue Origin, Jeff Bezos, fratelui lui Bezos, Mark și pilotului Wally Funk (82 de ani, cel mai vârstnic), la bordul navei spațiale ”New Shepard” de la Blue Origin, scrie Business Insider.

Absolvent de liceu în 2020, Oliver Daemen, deţinător al unei licenţe de pilot privat, fiind primul pasager plătitor pentru Blue Origin. Din 2021, acesta a devenit student la Universitatea din Utrecht, acolo unde studiază fizică și managementul inovației.

ADVERTISEMENT

Acesta nu este însă câștigătorul licitaţiei pentru un loc la bord. Acesta a fost adjudecat inițial, pentru 28 de milioane de dolari, de o persoană care nu a vrut să-și facă publică identitatea.

Ulterior, câștigătorul licitaţiei a renunțat la acest zbor și a spus că va participa într-o misiune viitoare, a anunțat compania aerospaţială.

ADVERTISEMENT

Într-un videoclip postat pe o pagină de Twitter, Daemen a spus că este ”foarte încântat” să meargă în spațiu.

”Am visat la asta toată viața mea. Sunt foarte încântat să experimentez această aventură și să văd lumea de sus”, a spus Daemen în mediul online.

Potrivit portalului RTL Nieuws, Daemen a plecat deja în Texas, pentru a finaliza antrenamentul astronauților înainte de decolarea care are loc marți.

Lansarea Blue Origin către spațiu, programată marți, 20 iulie

Zborul lui Jeff Bezos în spațiu, programat a avea loc pe 20 iulie, va fi unul suborbital, iar racheta va atinge 100 de kilometri altitudine, ceea ce le va oferi călătorilor aproximativ 3 minute de imponderabilitate.

Bezos este cel mai bogat om din lume. Acesta are o avere estimată la 186 de miliarde de dolari. În funcție de succesul acestei inițiative incredibile, se așteaptă ca averea lui Bezos să urce și mai mult în perioada următoare.

Bezos a fondat Blue Origin în 2000 și a declarat într-un interviu din 2018 că este ”cea mai importantă lucrare” a sa.

ADVERTISEMENT