Sport

Cine este omul din spatele succesului Emmei Răducanu! A fost alături de ea la New York în cele 3 săptămâni de US Open

Emma Răducanu a uimit lumea tenisului cu titlul de la US Open 2021. Merite uriașe pentru asta are și noul ei antrenor.
18.09.2021 | 19:56
Cine este omul din spatele succesului Emmei Raducanu A fost alaturi de ea la New York in cele 3 saptamani de US Open
Emma Răducanu a câștigat titlul la US Open 2021, una dintre marile surprize din istoria tenisului. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Andrew Richardson, 47 de ani, este antrenorul Emmei Răducanu. Colaborarea dintre cei doi a fost una excelentă la US Open 2021. Iar Emma a ținut să îi mulțumească la ceremonia de premiere. Britanicul a fost alături de jucătoarea de 18 ani pe întreaga durată a turneului de la US Open. 3 săptămâni petrecute împreună la New York.

Richardson, născut la Peterborough,  este fost jucător profesionist de tenis. Dar rezultatele sale au venit mai degrabă la nivel de ITF. Are cinci titluri ATP Challenge. A fost, totuși, un apreciat jucător de dublu. A făcut pereche cu mult mai cunoscutul Tim Henman.

ADVERTISEMENT

Cine este omul din spatele succesului Emmei Răducanu. Antrenorul ei, Andrew Richardson, fost partener de dublu al lui Tim Henman

În proba de simplu, Richardson a fost prezent de trei ori pe tabloul principal la Wimbledon, de fiecare dată cu wild-card primit din partea organizatorilor. În 1997 reușea să ajungă în turul 3 la All England Club și era eliminat de Greg Rusedski.

Împreună cu Tim Henman a fost pe tabloul principal la mai multe turnee de Grand Slam. Au ratat doar Roland Garros, în condițiile în care zgura nu era o suprafață care să îi avantajeze pe cei doi jucători britanici. Richardson a fost și cavaler de onoare la nunta lui Henman.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Richardson a reprezentat și Marea Britanie în Cupa Davis, la dublu, tot alături de Henman. Ca antrenor, nu a pregătit niciun nume important din circuit. Dar are sub contract mai mulți tineri jucători britanici, considerați de perspectivă.

Richardson, despre Emma Răducanu: “Puterea ei mentală este cea mai importantă armă. Așa ceva nu se poate antrena”

Pornită de pe locul 150 WTA înainte de US Open și nevoită să joace pe tabloul principal pentru a ajunge pe tabloul principal al competiției, Emma Răducanu a realizat una dintre cele mai mari surprize din istoria tenisului.Andrew Richardson știe care este marele secret al Emmei Răducanu: puterea mentală. La doar 18 ani, jucătoarea britanică nu a resimițit presiunea. A câștigat cele 10 partide disputate la New York fără set pierdut.

ADVERTISEMENT

“Mintea este cea mai importantă armă a ei. Cred că totul se datorează puterii mentale pe care a arătat-o pe parcursul acestei călătorii. Și puterea ei de sacrificiu. Abilitatea de a rezista în fața adversității și să continue să concureze. O cunosc de când era mică și a avut mereu aceste calități.

“Nu sunt convins că aceste lucruri pot fi antrenate. Cred că aceste calități se datorează părinților ei. Părinții ei au un mare merit pentru performanțele pe care le are. Este cu adevărat ceva special”, a declarat Richrdson pentru BBC.

ADVERTISEMENT

Tatăl Emmei ar vrea să renunțe la serviciile lui Richardson. Care este următorul turneu pentru campioana de la US Open 2021

Totuși, presa din Anglia scria pe parcursul US Open despre o iminentă încheiere a colaborării dintre Richardson și campioana de la Flushing Meadows. Chiar tatăl Emmei, Ian, este cel care ar fi dorit schimbarea. Voia un antrenor mult mai cunoscut, cu experiență în circuitul feminin. Probabil că titlul obținut de Emma l-a convins să nu schimbe nimic. La Wimbledon, britanica era pregătită de Nigel Sears, un antrenor cu CV mult mai bun.

Liz Blake, fostă profesoară a Emmei Răducanu, a vorbit despre pasiunea acesteia pentru științele exacte. “Noi, la școala Emmei, nu ne-am mirat de succesul pe care l-a avut. Este foarte calculată, ambițioasă și competitivă. La sport era cea mai bună. Foarte deșteaptă, bună la toate materiile. În special la matematică. Să ne gândim că are 18 ani și tocmai și-a luat examenele cu A, iar acum scrie istorie peste ocean”.

Campioană la US Open 2021, Emma Răducanu a decis să își ia o scurtă vacanță pentru a se recupera. Revine pe teren la Indian Wells, unde este momentan înscrisă în calificări. Nu s-a luat încă în considerare ascensiunea de 127 de locuri de la US Open. Totuși, e de așteptat ca organizatorii din California să îi ofere un wild card.

ADVERTISEMENT