News

Cine este „Piratul”, cel care a schimbat legea partidelor în România. Liviu Dragnea a devenit principalul beneficiar

Cine este „Piratul” care a schimbat legea partidelor în România, o lege de care acum a beneficiat din plin Liviu Dragnea!
20.09.2021 | 17:19
Cine este Piratul cel care a schimbat legea partidelor in Romania Liviu Dragnea a devenit principalul beneficiar
Partidul Piraților a schimbat legea partidelor în România. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Greu de crezut într-o Românie complicată după momentul decembrie 1989, dar autoritățile au impus câteva reguli în privința partidelor politice. Cum formațiunile apăreau ca ciupercile după ploaie și mai toată lumea putea să înființeze câte un partid fără mai bătăi de cap, situația s-a schimbat în jurul anului 2003.

Atunci s-au stabilit câteva norme clare, condiții de la care nimeni nu avea voie să se abată. Și, în primul rând, reguli peste care era aproape imposibil de trecut. Astfel, pentru înființarea unui partid era nevoie de zeci de mii de semnături împărțite pe județe.

ADVERTISEMENT

Cine este „Piratul” care a schimbat legea partidelor în România, lege de care a beneficiat Liviu Dragnea!

Nu toată lumea a fost de acord, în condițiile în care scena politică era una nu tocmai ofertantă. Cel puțin, așa declara Cristian Bulumac, un tânăr care lucra în funcția de consilier pe probleme de telecomunicații în cadrul Parlamentului European.

Nemulțumit de ceea ce se petrecea în țară, acesta n-a stat o clipă pe gânduri și a anunțat că vrea să-și înființeze un partid. A luat legătura cu doi amici și așa a apărut „Partidul Piraților”, o inițiativă parte a mișcării „Partidelor Pirat” din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

În fapt, nimic altceva decât o formă de protest împotriva clasei politice din România, o clasă politică în care tinerii nu mai aveau încredere.

„Până și numele nostru a fost ales într-un mod sfidător față de clasa politică. Într-adevar termenul nu are cea mai bună conotație (…) Însă este oarecum, încercăm să le aducem aminte că ei sunt mai răi!”, spunea la acea vreme Cristian Bulumac pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT

Cum a fost modificată legea partidelor

Zis, dar mai ales făcut pentru că cei trei au început să strângă semnăturile imperios necesare pentru a putea să înființeze cu acte în regulă formațiunea politică. Doar că, la acea oră, erau nevoie de, atenție, 25 de mii de semnături.

Mai mult decât atât, acestea urmau să fie adunate din 18 județe. Inițiativa a fost primită mai degrabă cu zâmbetul pe buze de oameni și nu mulți au fost cei care au girat proiectul.

ADVERTISEMENT

„Am ars semnăturile pe care deja le aveam ca un protest împotriva legii care era la momentul respectiv și am depus dosarul de înregistrare la Tribunal ca partid politic fără a avea numărul de semnaturi necesare. Am depus cu 32 de semnaturi în loc de 25.000”, a transmis Cristian Bulumac.

Așa că Tribunalul București nu a avut prea multe de făcut decât să respingă dosarul de înregistrare al partidului pentru că nu erau îndeplinite condițiile legale. Tânărul „pirat” nu a renunțat la idee și un an mai târziu a contestat Legea partidelor politice la Curtea Constituțională.

Culmea, în februarie 2015, la diferență de câteva luni, judecătorii Curții Constituționale au admis contestația depusă de Cristian Bulumac și au declarat neconstituțional articolul 19 alin. 3 din Legea nr. 14/2003 care prevedea că pentru înființarea unui partid erau necesare 25.000 de semnături, din 18 județe.

„Parlamentul, în vară, a fost obligat să emită o nouă lege, o nouă prevedere astfel încât acum poți înregistra un partid politic cu doar trei semnături. Dreptul de asociere acum este într-adevăr respectat!”, a mai zis Cristian Bulumac

De câte semnături este nevoie pentru a înființa un partid

Drept pentru care legea partidelor din România a fost modificată dramatic. De lucrul acesta a beneficiat acum din plin și Liviu Dragnea care tocmai a anunțat că a înființat o nouă formațiune alături de Codrin Ștefănescu.

Alianța pentru Patrie a îndeplinit toate condițiile și a fost înscrisă la Tribunalul București. A fost nevoie de trei membri fondatori și, în mod evident, trei semnături. Nimic mai mult.

Mai exact, fostul lider al PSD Liviu Dragnea a anunțat că patru „oameni obişnuiţi” în colaborare cu fostul secretar general al PSD Codrin Ştefănescu, unul dintre apropiaţii săi, au pus bazele unui nou partid politic, denumit Alianţa pentru Patrie.

Cei patru au un obiectiv cât se poate de clar, adică „bunăstarea românilor”. „Nu este un partid naţionalist, nu este un partid radical, nu este un partid xenofob, nu este un partid radical, nu este un partid anti-european sau anti-atlantic. Dimpotrivă”, a mai explicat Dragnea.

De remarcat că într-o postare publicată pe site-ul personal, Cristian Bulumac nota că din 2016 nu a mai avut nicio legătură cu Partidul Pirat, o formațiune care în prezent militează pentru stoparea vaccinării populației.

ADVERTISEMENT