News

Cine este profesorul român condamnat la închisoare în China pentru 80 de dolari. Motivul pentru care nu poate fi transferat în România

27.05.2020 | 21:39
Cine este profesorul roman condamnat la inchisoare in China pentru 80 de dolari Motivul pentru care nu poate fi transferat in Romania
Cine este profesorul român condamnat la închisoare în China pentru 80 de dolari. Motivul pentru care nu poate fi transferat în România. SUrsa foto: Libertatea.ro
ADVERTISEMENT

Marius Balo, profesorul român care a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China pentru 80 de dolari, nu poate fi adus  momentan în țară.

Profesorul român condamnat la închisoare în China pentru 80 de dolari

Povestea lui Marius Balo, profesorul român arestat în China sub acuzaţia de fraudă contractuală, rămâne deocamdată în spatele gratiilor departe de țară, întrucât autoritățile nu pot să-l aducă nici acum în țară, informează Mediafax.

ADVERTISEMENT

Ministerul Justiției din România a transmis, printr-un comunicat de presă, că profesorul universitar, originar din Cluj nu a putut fi extrădat de această cauză din cauza pandemiei de coronavirus, fapt ce a dus la blocarea procedurilor.

“Ministerul Afacerilor Interne, care organizează transferul propriu-zis al cetăţeanului Marius Balo, a planificat de trei ori trimiterea unei escorte pentru a-l prelua dar, de fiecare dată, la cererea părţii chineze, acţiunea a fost amânată din aceleaşi motive legate de pandemie”, transmite Ministerul Justiției.

ADVERTISEMENT

Autoritățile române au mai transmis că profesorul universitar urmează să fie adus în ţară “după revenirea la normalitate”.

Ce se întâmplă acum cu Marius Bolo și când va fi adus în țară

Între timp, Ministerul Justiției spune că se află în legătură permanentă cu Marius Balo, iar starea sa de sănătate este una bună.

ADVERTISEMENT

“Domnul Balo este la curent cu întreg contextul internaţional, este echilibrat, priveşte amânările transferului său în România drept un mare ghinion şi aşteaptă cu speranţă momentul în care transferul va fi posibil”, a mai transmis Ministerul Justiţiei.

Marius Balo, profesorul român condamnat la închisoare în China,  s-a stabilit în această țară în 2010, unde a fost angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing.

ADVERTISEMENT

Începând cu 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

După o perioadă, acesta a fost condamnat la opt ani de închisoare de autoritățile chineze pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de numai 80 de dolari.

ADVERTISEMENT