News

Cine este Puiu Popoviciu, românul care l-ar putea menține pe Trump președinte

27.10.2020 | 15:00
Puiu Popoviciu, ]n timpul unei vizite la ICCJ. Sursa foto - Inquam Photos / George Calin
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cine este Puiu Popoviciu, românul implicat în afaceri cu familia lui Joe Biden și care l-ar putea menține pe Donald Trump președinte al Statelor Unite. Miliardarul este la un pas să dea peste cap alegerile prezidențiale americane. Concret, un plan de afaceri pus la cale în urmă cu trei ani de zile și care viza România atârnă acum greu de campania pe care o face candidatul democraților în SUA.

Un grup de investitori strânși în jurul lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, planificau afaceri uriașe în țara noastră, afaceri pe care republicanii nu ezită să le arate cu degetul. New York Times a publicat documentul, unul pe care jurnaliștii l-au luat de la Tony Bobulinski, fost partener de „business” al băiatului candidatului democrat pentru Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Interesant este că americanii aveau mai multe planuri de investiţii în România şi potenţiale colaborări, nepuse însă în practică. În jurul acestor afaceri exista un singur nume. Puiu Popoviciu, unul dintre cei mai discreți miliardari ai României și cel care l-ar putea face acum pe Biden să piardă alegerile în dauna lui Donald Trump.

Puiu Popoviciu, omul care ar putea să-l ajute pe Donald Trump

Vorbim despre investiţii în terenurile din Băneasa, extinderea reţelei de benzinării Rompetrol şi, atenție, fie cumpărarea de acţiuni la cele două aeropoturi de stat din Bucureşti, fie construcţia unuia nou. În jurul acestor planuri se învârtea Hunter Biden, băiatul lui Joe Biden.

ADVERTISEMENT
Joe Biden ar putea pierde alegerile din cauza documentului în care apare numele lui Puiu Popoviciu. Sursa foto – hepta.ro

Culmea, în documentul prezentat de ziariștii americani se arată și cum planurile urmau să fie duse la capăt, fiind prezentate asocieri cu grupul de firme condus de Puiu Popoviciu, dar şi cu corporaţia chineză CEFC China Energy. În cele din urmă, obiectivul numărul 1 al americanilor era crearea celui mai mare jucător pe piaţa imobiliară din România şi din sud-estul Europei.

Dacă ar fi să ne raportăm la valoarea contractelor, atunci fără doar și poate, punctul cheie erau terenurile din Băneasa deţinute chiar de companiile lui Puiu Popoviciu. Acestea erau descrise în planul de afaceri drept „cel mai valoros şi lucrativ teren din Bucureşti şi din întreaga ţară”.

ADVERTISEMENT

Cum arăta planul de afaceri al americanilor, plan ce viza România și pe Puiu Popoviciu

Grupul din jurul lui Hunter Biden urma să deţină 5% din asocierea în care Popoviciu venea cu terenurile, iar compania chineză cu fondurile necesare expansiunii. Expansiunea consta, mai exact, într-un plan ambiţios de construire a unui complex imobiliar uriaş, pe 100 de hectare de teren, cu componentă rezidenţială, de retail şi de birouri.

Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, cel care avea legături directe cu Puiu Popoviciu. Sursa foto – hepta.ro

Planul nu a mai fost pus niciodată în aplicare și pentru că Puiu Popovici a sfârșit condamnat definitiv în august 2017. Acesta a fost găsit vinovat în dosarul Ferma Băneasă. În cele din urmă, Popoviciu s-a refugiat la Londra pentru a evita executare pedepsei. A fost prins și în prezent se judecă pentru extrădarea sa.

ADVERTISEMENT

Cine este Puiu Popoviciu, omul cheie în planul americanilor

Puiu Popoviciu este fiul profesorului universitar Aurel Popoviciu de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agronomice din București. Relațiile sale au crescut puternic din momentul în care a devenit ginerele fostului demnitar comunist Ion Dincă.

De altfel, cele două fete ale lui Dincă, Doina, soția lui Popoviciu și Liliana, fosta soție a lui Nicolae Badea, erau ofițeri de contraspionaj, activând la Academia din Băneasa, la secția dialecte arabe, conform presei.

Nicolae Badea a fost cumnat cu Puiu Popoviciu. Sursa foto – hepta.ro

Afacerile lui Puiu au erupt după Revoluție. Băneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, IKEA, Comaliment, Pizza Hut, KFC sunt doar câteva firme care se leagă într-un fel sau altul de Popoviciu.

Imediat după momentul decembrie 1989, Popoviciu a emigrat în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se la New Jersey, însă la puțin timp distanță a revenit în țară, unde a intrat serios în sectorul afacerilor. Tot după Revoluție, a înființat compania “ComputerLand”, împreună cu cumnatul, Nicolae Badea, fost acționar la Dinamo București.

Pizza Hut, IKEA, KFC, francize aduse în România de Puiu Popoviciu

Lanțul afacerilor era însă abia la început! Un alt „business” care a rupt norii a fost franciza “Pizza Hut”, rețea de restaurante cu afaceri de zeci de milioane de euro. A fost lansată în 1994 și în prezent sunt aproape 20 de astfel de restaurante.

Tot în regim de franciză Puiu Popoviciu aduce în 1997 pe piața locală și lanțul de restaurante “Kentucky Fried Chicken”. La zece ani distanță, KFC însemna afaceri de peste 40 milioane euro.

Sursa foto – hepta.ro

Controlează, alături de partenerul său de afaceri Radu Dimofte, cel mai important proiect imobiliar din București – mall-ul din Băneasa și proiectele de birouri și rezidențiale din zonă. Valoarea totală a proiectului imobiliar “Băneasa” depășește 2 miliarde de euro.

Deține clădiri și terenuri din București în Calea Victoriei, Dorobanți, Herăstrău sau Big Berceni. Nu se termină aici. În martie 2007, Popoviciu a lansat franciza IKEA pe piata locală, dupa ce retailerul suedez primise sute de cereri de francizare pentru piața locală.

Ce avere are Puiu Popoviciu, miliardarul discret al României

De la primul an, magazinul aproape că nu a avut rival. IKEA a raportat un profit uriaș, aducând în conturile discretului om de afaceri un câștig net de 4,6 mil. euro. În 2008, IKEA a avut cu un singur magazin o cifră de afaceri de 104,7 mil. euro. Începând cu anul 2010, “IKEA România” a devenit parte din “IKEA Group”, după 3 ani de operare sub franciză locală.

Sursa foto – hepta.ro

Este promotor al celui mai mare proiect imobiliar din țară, „Băneasa Rezidențial”, care funcționează prin compania “Băneasa Investments”. Proiectul este controversat datorită asocierii firmei cu Universitatea de Agronomie din București, care a pus la dispoziție terenul de 220 de hectare.

Popoviciu este și al doilea proprietar de hoteluri din București, după George Copos. Acesta deține trei unități Howard Johnson Grand Plaza, Ramada Plaza și Ramada Park, înregistrând venituri de zeci de milioane de euro. Popoviciu a participat și la privatizarea societăților: Comaliment, Herăstrău, A.S.D. Miorița și Practic (fosta ICL Alimentara).

Puiu Popoviciu, scandal uriaș în spatele afacerilor

Puiu Popoviciu nu a scăpat de acuze. Presa din România a scris de-a lungul timpului că miliardarul s-a aflat în spatele „tunului” de 320 de milioane de euro în cazul „Ștrandul Tineretului”. Și relațiile pe care acesta și le-a făcut de-a lungul timpului au ridicat semne de întrebare.

Adriean Videanu a fost un apropiat de-al lui Puiu Popoviciu. Sursa foto – hepta.ro

A fost considerat un apropiat al lui Adriean Videanu, fost ministru al economiei. De asemenea, este nașul de cununie al lui Ionuț Costea, președinte al “Eximbank” și partener de afaceri cu Radu Dimofte și Nicolae Badea. Mai mult, în societatea „Clubul Vinului”, pe care a înființat-o împreună cu Bogdan Bartolomeu, Popoviciu l-a avut ca acționar și pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

Numele lui Popoviciu se încrucișează cu numele câtorva politicieni. Astfel, Traian Băsescu, cel care a semnat proiectul de tragere a rețelei de apă și canal chiar pentru cartierul rezidențial din Băneasa e implicat și el. Adriean Videanu, în mandatul căruia municipalitatea a pus umărul la crearea infrastructurii din același cartier și Călin Popescu Tăriceanu, cel care și-a construit un nou sediu pentru compania sa de automobile pe un teren din cartier sunt și ei în schemă.

Puiu Popoviciu, primele contre cu DNA

În martie 2009, Puiu Popoviciu a fost reținut la Direcția Națională Anticorupție, acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Cercetarea a fost făcută în urma unei plângeri penale făcute de Gigi Becali încă din anul 2000.

Plângerea acestuia a stat până în 2008 la Parchetul General, care, după opt ani, și-a declinat competența în favoarea DNA. Puiu Popoviciu este judecat pentru o pagubă adusă statului de 300 de milioane de euro prin afacerea “Băneasa”.

Interesant este că cele mai multe dintre afacerile sale sunt trecute pe numele mamei sale, în vârstă de aproape 80 de ani.

Cum a fost condamnat Puiu Popoviciu

La data de 2 august 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Puiu Popoviciu la 7 ani de închisoare, în dosarul “Băneasa”. Decizia este definitivă si condamnatul s-a predat autorităților britanice la aproape două săptămâni distanță. A fost eliberat după plata unei cauțiuni de 200.000 de lire.

Sursa foto – INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis confiscarea definitivă a 224 de hectare din Băneasa pe care sunt construite magazinul Ikea, mall-ul Băneasa și Ambasada SUA din România.

În decembrie 2018, terenurile pe care au fost construite Ikea, Băneasa Shopping Center, dar și actualul sediu al Ambasadei SUA au fost confiscate de la Puiu Popoviciu.

 

ADVERTISEMENT
Tags: