Sport

Cine este și cum arată Rafaela Pimenta, moștenitoarea imperiului de peste un miliard de euro al lui Mino Raiola

Imperiul lui Mino Raiola, cel mai influent agent de jucători din lume, care a trecut în neființă la finele lui aprilie, a ajuns pe mâinile omului de încredere al acestuia, o avocată din Brazilia, Rafaela Pimenta.
07.07.2022 | 10:00
Cine este si cum arata Rafaela Pimenta mostenitoarea imperiului de peste un miliard de euro al lui Mino Raiola
După decesul lui Mino Raiola, agenția sa, One, este condusă acum de fostul său partener, avocatul brazilian Rafaela Pimenta. Foto: hepta.ro (colaj Fanatik)
ADVERTISEMENT

Rafaela Pimenta este, probabil, cea mai influentă doamnă din fotbal. A stat însă în umbră, iar caracterizarea făcută de un oficial din Premier League, pentru The Athletic – ”cea mai importantă persoană din fotbal despre care nimeni nu știe” – i se potrivește perfect.

Mino Raiola, un gigant în lumea impresarilor

Acum, însă, după ce, pe 30 aprilie, Mino Raiola, cel mai faimos agent de fotbal din lume, a murit, a ieșit la lumină. Pentru că, după 18 ani de colaborare în care a fost omul de încredere al italianului, brazilianca a moștenit imperiul. În al cărui portofoliu se regăsesc, potrivit Zyri, care citează Financial Times, jucători cu o valoare de piață de peste un miliard de euro.

ADVERTISEMENT

Raiola a început în pizzeria familiei sale din orașul olandez Haarlem și, la 19 ani, a devenit milionar când a cumpărat o franciză locală McDonald’s, iar apoi a vândut-o unui dezvoltator imobiliar.

S-a făcut cunoscut în fotbal atunci când s-a implicat în transferurile lui Dennis Bergkamp de la Ajax la Inter Milano, în 1993. Iar apoi în cel al lui Pavel Nedved de la Juventus la Lazio, în 2001.

ADVERTISEMENT

Erau nume mari. De genul celor care, ulterior, aveau să intre în portofoliul său de clienți. Precum Ibrahimovic, care-l caracteriza, în autobiografia sa: ”un tip în blugi și cu un tricou Nike – și burta aceea, ca unul dintre tipii din The Sopranos”.

Și tot el amintește că, la prima întâlnire, Raiola i-a spus să-și vândă mașinile, ceasurile și să înceapă să se antreneze de trei ori mai greu. ”Cifrele tale sunt o prostie”, i-a menționat, tranșant, lui Ibra, pe atunci doar un tânăr plin de talent al lui Ajax.

ADVERTISEMENT

Limba sa ascuțiță și comisioanele uriașe l-au făcut celebru

De altfel, limba sa ascuțită a fost cea care, alături de comisioanele uriașe și clienții celebri, l-au făcut unul dintre cele mai notorii personaje din sport.

”Este o ofertă pe care nici chihuahua-ul meu – am doi chihuahua – nu o semnează”, i-a spus, spre exemplu, lui Sir Alex Ferguson, în 2012, pe când negocia condițiile contractuale pentru Paul Pogba.

ADVERTISEMENT

L-a numit pe Pep Guardiola un ”laș” și un ”câine” pentru tratamentul pe care l-a tratat cu Ibrahimovic la Barcelona. Și l-a etichetat pe Jurgen Klopp în termeni pe care hârtia nu-i suportă pentru soarta lui Balotelli la Liverpool .

Nu este de mirare că nu toată lumea l-a agreat. Însă, în pofida acestui fapt, lista sa de clienți a crescut constant. Și foarte puțini jucători care au lucrat cu el au renunțat la colaborare. Romelu Lukaku este, probabil, cel mai important de pe lista excepțiilor.

În schimb, pe cea a oamenilor care sunt sub contract cu agenția sa se numără Haaland, Pogba și Mkhitaryan, sau Zlatan Ibrahimovic, Blaise Matuidi, Marco Verratti, Gianluigi Donnarumma, Mario Balotelli, Moise Kean, Alphonse Areola, Alessio Romagnoli, Adnan Januzaj ori Noussair Mazraoui.

Și s-a făcut remarcat și prin modul în care a scos la iveală talentele din Olanda. De unde i-a cooptat drept clienți pe jucători precym Matthijs de Ligt, Justin Kluivert, Ryan Gravenberch, Owen Wijndal, Denzel Dumfries, Donyell Malen, Calvin Stengs sau Myron Boadu.

Lovituri de maestru

Iar dacă vorbim despre banii încasați de Mino Raiola, desigur, cazul Pogba este relevant. L-a dus, liber de contract, pe Paul Pogba de la Manchester United la Juventus. Iar apoi, în sens invers, patru ani mai târziu, pentru o sumă record mondial la acea vreme: 89,3 milioane lire sterline.

Din care 41,39 milioane reprezentau comisionul său. Urmare a unei clauze pe care a introdus-o în contractul lui Pogba cu clubul. Și care prevedea că va încasa echivalentul a 50% din valoare dacă suma încasată de Juve depășește 40 de milioane de lire sterline.

Acest lucru, combinat cu onorariile agenților de la United și comisioanele plătite de Pogba, i-au crescut câștigurile din transfer, potrivit cărții ”Football Leaks: The Dirty Business Of Football”, publicată de Rafael Buschmann și Michael Wulzinger în 2017. Raiola a negat ulterior că acestea cifrele erau corecte.

Există însă un calcul făcut de Forbes. Care vorbește despre o valoare netă a comisioanelor de 84,7 milioane dolari, reprezentând 10% din suma totală încasată din transferuri (847,7 milioane de dolari).

Rafaela Pimenta, omul său de încredere, și nu unul dintre copii, a moștenit afacerea

Atunci când Mino Raiola a murit, toată lumea s-a întrebat cine va prelua business-ul. Și dacă nu există posibilitatea ca dispariția lui Mino să ducă la un exod al clienților.

Ei bine, cea de-a doua idee s-a demonstrat a nu avea acoperire. În ultima vreme, doar Marcus Thuram, fiul fostului fundaș al lui Juventus, Lilian, a plecat. Însă înainte de decesul impresarului.

Iar acest lucru i s-a datorat unei doamne. Rafaela Pimenta. ”Mătușa Rafa”, cum a numit-o Paul Pogba, în noul documentar despre cariera sa. În care spune că este ”cel mai dur negociator din fotbal”, pe picior de egalitate cu Pini Zahavi. Un nume cu rezonanță din acest punct de vedere.

Relația lor este cel mai bine subliniată atunci când Pogba o descrie pe Pimenta ca pe o ”a doua mamă”. Și spune că îi este mentor și consilier de afaceri. Și l-a sprijinit enorm după moartea tatălui său în 2017.

Un parteneriat de durată

Rafaela Pimenta a studiat jurisprudența la Universitatea din Sao Paulo. Iar apoi a lucrat în divizia antitrust din guvernul fostului președinte brazilian Fernando Henrique Cardoso.

Rafaela Pimenta Mino Raiola
Avocatul brazilian Rafaela Pimenta, partenerul lui Mino Raiola, a preluat imperiul celebrului impresar. Foto: captura video

Prima întâlnire cu Raiola a avut loc acum 22 de ani, la un eveniment de lansare și un meci caritabil organizat de foștii fotbaliștii brazilieni Rivaldo și Cesar Sampaio. Cei care au fondat un club numit Guaratingueta în statul Sao Paulo.

Au bătut palma imediat, iar Pimenta a devenit omul de încredere al lui Mino Raiola în agenția One, care-și are sediul în Monaco. Iar mai apoi, partenerul acestuia.

Ea era persoana care se ocupa de contracte. Dar și cea care era aproape de jucători și familiile acestora. Și era implicată în luarea deciziilor strategice. Pimenta este, de asemenea, vicepreședintele executiv al The Football Forum (Raiola era președinte, iar colegul său, alt impresar de top, Jorge Mendes, vicepreședinte). O organizație a agenților și jucătorilor care încearcă să contracareze imixtiunile FIFA în limitarea taxelor agenților și de a impune plafonuri salariale.

Astfel că nici Mario și nici Gabriele, cei doi fii ai italianului, care nu au împlinit încă 30 de ani, nu au preluat afacerea. Poate peste ani. Rafaela Pimenta fiind adepta acestei idei.

În interiorul agenției, mai există un șef de comunicare, o secretară și vărul lui Mino, Vincenzo. Cel care se ocupă de scouting. În plus, Jose Fortes Rodriguez, un fost fotbalist spaniol, foarte influent în Țările de Jos, este pe lista colaboratorilor. La fel ca și Vittorio Rigo, care activează în Italia.

Preluase frâiele încă din ultimele luni de viață ale lui Mino

Atunci când starea sănătății lui Mino Raiola se degradase, Pimenta a preluat inițiativa. A fost cea care a negociat detaliile trasferului lui Erling Haaland de la Borussia Dortmund la Manchester City. Și a condus întâlnirile decisive dinaintea semnării contractului.

Apoi, după ce fostul partener s-a stins, a coordonat mutările lui Mazraoui și Gravenbach de la Ajax la Bayern Munchen. Iar Areola, portarul lui PSG, spunea recent că nu este o persoană mai nimerită decât Pimenta să se ocupe de viitorul său. Ea a instrumentat împrumuturile la Fulham (2020-21) și West Ham (2021-22).

Iar un director sportiv de top, spunea pentru ”The Athletic”: ”Sincer, ea a fost cea care a asigurat întotdeauna echilibrul perfect în relațiile cu Mino. Nu era opusul său, pentru că și ea este dură în negocieri.

Dar cunoștințele ei despre modul în care decurg lucrurile în transferuri au fost de neegalat. Și mereu am simțit că în spatele lui Mino există o persoană foarte inteligentă.

Mino a respectat-o ​​în toate sensurile și ea era cea care se ocupa de detalii în relațiile cu clienții lor.”

ADVERTISEMENT