News

Cine este Renate Weber, noul Avocat al Poporului, în locul lui Victor Ciorbea. Cum i-a luat fața lui Peter Eckstein-Kovacs

26.06.2019 | 17:34
Renate Weber este noul Avocat al Poporului *foto: facebook

Renate Weber îl înlocuiește pe Victor Ciorbea și este noul Avocat al Poporului. Fostul europarlamentar vine de la partidul ALDE, condus de Călin Popescu-Tăriceanu și a primit votul de încredere al celor de la PSD și ALDE. Ea a avut doi adversari, fostul consilier politic Peter Eckstein-Kovacs, agreat de PNL, USR și UDMR și, surpriză!, Cătălin Voinea Mic, un candidat propus pe ultima sută de metri de către cei de la PMP.

Cine este Renate Weber, noul Avocat al Poporului

Renate Weber este născută la 3 august 1955 la Botoșani și este de profesie jurist și activist pentru dreptruile omului. Ea a ocupat funcția de președinte al Fundației pentru o Societate Deschisă, condusă de omul de afaceri american George Soros, în perioada 1998-2005 și 2006-2007. În 2007 a devenit europarlamentar român, fiind aleasă pe listele PNL, funcție pe care a păstrat-o și după alegerile din 2009 și după cele din 2014. De precizat și că în perioada decembrie 2004 – decembrie 2005, Renate Weber a ocupat funcția de consilier prezidențial pe probleme constituționale și legislative a Președintelui României, Traian Băsescu.

Weber a deschis lista la alegerile europarlamentare pentru ALDE, dar din cauza faptului că partidul lui Călin Popescu-Tăriceanu nu a făcut pragul electoral de 5%, Renate nu și-a putut păstra fotoliul de europarlamentar, motiv pentru care a fost propusă într-o nouă funcție publică, cea de Avocat al Poporului.

Renate Weber, noul Avocat al Poporului, în timpul unui protest pentru drepturile comunității LGBT *foto: facebook

Renate Weber a fost numită Avocatul Poporului cu sprijinul PSD – ALDE

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat miercuri numirea Renatei Weber ca Avocat al Poporului, după propunerea făcută de ALDE. Numirea ei a fost aprobată cu 208 de voturi „pentru”. Principalul său adversar, fostul consilier prezidențial Peter Eckstein Kovacs a primit doar „109” voturi pentru, chiar dacă era susținut de PNL, USR și UDMR. De asemenea, ultimul candidat, Cătălin Voinea – Mic, cel susținut de PMP, a obținut doar 16 voturi.

PMP, partidul condus de Traian Băsescu, este arătat cu degetul de către celelalte partide de opoziție pentru că nu au făcut front comun și au propus un alt candidat pentru funcția ocupată de Victor Ciorbea. De asemenea, diferența foarte mare între Weber și Kovacs poate fi explicate și prin voturile date de Pro România lui Victor Ponta, de reprezentanții minorităților naționale, dar și de deputații și senatorii independenți.

După ce a fost propusă de ALDE pentru funcție, Renate Weber a anunțat că urmează să demisioneze din partid pentru a ocupa funcția de Avocat al Poporului.