News

Cine este responsabil pentru criza paturilor ATI. Cum a fost pasată și ignorată răspunderea locurilor suplimentare

Cine este responsabil pentru criza paturilor ATI și cum au pasat autoritățile răspunderea
21.09.2021 | 11:30
Cine este responsabil pentru criza paturilor ATI Cum a fost pasata si ignorata raspunderea locurilor suplimentare
România este încă departe de cele 1600 de paturi ATI promise de autorități. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Valul patru a devenit o certitudine în România în septembrie, deși despre apariția lui se discuta încă de la începutul verii atunci când autoritățile au ridicat restricțiile. Varianta Delta a început să facă ravagii și spitalele s-au aglomerat din nou în ciuda promisiunilor făcute de clasa politică.

Discutăm despre o criză a paturilor ATI, o criză care a revenit puternic în actualitate. De altfel, creșterea numărului de cazuri a făcut ca cel mai important oraș al țării să nu mai aibă nici măcar un loc disponibil la Terapie Intensivă. Culmea, la nivel național, situația este la fel de proastă.

ADVERTISEMENT

Cine este responsabil pentru criza locurilor la ATI!

19 locuri sunt disponibile, mult prea puține pentru ceea ce se anunță în viitorul apropiat. Interesant este că, de data aceasta, autoritățile chiar nu mai pot spune că au fost luate pe nepregătite.

În primăvară, la puțin timp după ce valul trei era depășit, premierul Florin Cîțu anunța că numărul de paturi de la Terapie Intensivă va crește la 1600. A trasat atunci responsabilități clare Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu, cel care ocupa portofoliul, avertiza însă că nu este neapărat vorba despre numărul paturilor într-o luptă dificilă cu un virus invizibil.

„Nu vrem să atingem limita cui acordăm asistență medicală și cui nu. Nu e vorba de paturi, că am putea să cumpărăm mobilă de la magazinul după colț. Ține de resursa umană și de o oboseală de un an de zile”, anunța Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost înlocuit din mers de Florin Cîțu, deși USR/Plus a atras atenția asupra gestului de imaturitate politică făcut de premier. Voiculescu i-a lăsat locul Ioanei Mihăilă, cea care a preluat din mers responsabilitatea pandemiei.

Vlad Voiculescu, acuze dure la adresa șefului Executivului

Rămas aproape singur, Vlad Voiculescu a organizat o conferință de presă în care a încercat să explice situația din spitale. Fostul ministru tuna și fulgera la adresa lui Florin Cîțu pe care îl acuza că gestionează greșit întreaga situație.

ADVERTISEMENT

„Vedem o creștere a ratei de transmitere a virusului, vedem familii întregi care vin la spital după infectarea primului membru al familiei. Vedem decese la persoane fără comorbidități speciale. Vedem acum și persoane sănătoase care dezvoltă forme grave de COVID-19”, spunea oficialul.

Mai mult decât atât, Vlad Voiculescu îi atrăgea încă de atunci atenția lui Florin Cîțu și încerca să-i explice că o eventuală creștere a numărului de paturi de la Terapie Intensivă nu ar rezolva mare lucru. În plus, fostul ministru transmitea că pandemia nu a trecut și restricțiile trebuie respectate nu ridicate.

„Ne confruntăm cu limite care nu țin de investiții, ci de resursa umană. Nu putem trage la infinit de aceeași oameni. Avem nevoie să evitați aglomerările, să purtați masca, să nu ieșiți din casă, măsuri de igienă, ca oamenii să se vaccineze.

Vom avea în perioada următoare destule vaccinuri pentru toată lumea. Între Paștele catolic și cel ortodox, va fi proba unei generații, cum bunicii și-au dat proba în cel de-al doilea război mondial. Cu un comportament responsabil putem să salvăm mai mulți oameni decât au decedat la Revoluție”, mai spunea Voiculescu.

Harta locurilor disponibile la ATI

În urmă cu doar câteva ore, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că nu mai sunt paturi ATI libere pentru persoanele infectate cu coronavirus în București. De altfel, în prima jumătate a zilei de ieri mai erau libere la nivel național 135 paturi ATI, din care 19 erau destinate pacienților cu COVID-19.

Acestea se aflau la Arad, 1 loc, Brașov, cele mai multe disponibile, discutăm despre 5 locuri, Constanța, un singur pat, Iași, 3 locuri, la fel ca la Sibiu, Tulcea, de asemenea, 5 locuri și Vaslui, un loc.

Cum a fost ignorată criza paturilor ATI

Șapte luni de zile au trecut de la momentul în care șeful Executivului anunța triumfător că numărul de paturi ATI pentru pacienții cu COVID-19 va ajunge la 1.600. Se întâmpla în luna martie a anului 2021, pe finalul valului trei.

Doar că, de la vorbă la faptă distanța a fost una imposibil de parcurs. În acest moment, România are doar 1.087 de locuri la Terapie Intensivă

Culmea, la începutul lunii, pe 2 septembrie, cu nici două săptămâni înainte de debutul anului școlar, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății trăgea și ea un semnal de alarmă. „Suntem în valul patru al pandemiei, iar în spitale vin tot mai mulți pacienți cu COVID-19”, explica Mihăilă.

Replica premierului nu s-a lăsat prea mult așteptată. Astfel, pe 9 septembrie, Florin Cîțu a ieșit în fața oamenilor și a anunțat că: „trebuie să fim pregătiți să creștem numărul de paturi la ATI, să revenim, treptat către ceea ce aveam în iarnă”.

Trei zile mai târziu, Florin Cîțu nu a mai ezitat și a solicitat dublarea paturilor ATI la nivel național. „Ultima informare pe care o aveam era ca număr de paturi disponibile 860 de paturi. Aș vrea să revenim cât mai repede la 1.600 de paturi pentru secțiile ATI. Dacă este nevoie și de intervenția mea, îmi spuneți, dar știu foarte bine că putem să ajungem la 1.600 de paturi”, spunea Florin Cîțu.

Pe 20 septembrie, la șapte zile de la debutul anului școlar, situația era una la pământ și recunoscută de Grupul de Comunicare.

Ce spune Ministerul Sănătății despre situația paturilor ATI

Ministerul Sănătății a transmis că aproape 200 de inspectori sanitari de stat din cadrul DSP-urilor vor verifica zilnic numărul paturilor de terapie intensivă, paturi menite strict pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19.

“Începând de astăzi, din ordinul ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, un număr de peste 180 de inspectori sanitari de stat din cadrul direcţiilor de sănătate publică vor verifica, zilnic, numărul paturilor de terapie intensivă desemnate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 din secţiile de terapie intensivă ale unităţilor sanitare cu paturi”, precizează ministerul.

Mai exact, inspectorii sanitari trebuie să se asigure că paturile există fizic şi sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate din planurile de rezilienţă întocmite la nivelul fiecărui judeţ.

ADVERTISEMENT