Victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale a fost explicată prin faptul că acesta a beneficiat de o promovare politică pe TikTok, creându-și astfel un avantaj față de ceilalți candidați. La un moment dat, s-a propus chiar ca platforma chinezească să fie suspendată în România până când se va face o anchetă.
Până la urmă, TikTok a continuat să funcționeze, dar Comisia Europeană a anunțat că va organiza o reunine cu autoritățile române și compania din China, care ar trebui să explice cum a gestionat conținutul politic înainte de alegerile prezidențiale din România. TikTok a comunicat că nu s-a găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platformă, în ultimele câteva săptămâni, nici dovezi ale unei influenţe străine.
TikTok a mai menționat că platforma a eliminat peste 150 de conturi de impostură legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi și că, din septembrie şi până la începutul săptămânii trecute, compania a eliminat de pe platformă peste 66.000 de conturi false, 7 milioane de like-uri false şi 10 milioane de urmăritori falşi.
Numele companiei chineze apare într-un dosar înregistrat pe 13 martie 2024 la Judecătoria Sectorului 1 București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Tik Tok Technology Limited, compania care deține aplicația TikTok, are calitatea de pârât, în timp ce Iulian Ghițescu figurează ca reclamant.
Obiectul dosarului este „obligația de a face – 25.000.000 lei daune morale”. Practic, Iulian Ghițescu a dat în judecată Tik Tok și cere daune de aproximativ 5 milioane de euro, deoarece platforma chineză i-a închis contul de TikTok pentru că Ghițescu a postat mai multe mesaje în ceea ce privește vaccinarea, care nu au respectat regulile aplicației.
Pe 17 februarie 2024, Iulian Ghițescu și-a anunțat amicii de pe un alt cont de socializare: “Tik Tok mi-a închis contul definitiv pentru că am vorbit împotriva vaccinării! Asta înseamnă că am spus adevărul și asta doare pentru sistem. Tik Tok, ești un nazist împuțit!!!!!!!!!!”, a postat Ghițescu.
El a arătat și un mesaj trimis de Tik Tok prin care i s-a comunicat faptul că contul său a fost blocat permanent, interzis definitiv, din cauza mai multor încălcări ale politicilor companiei. „Aveam destule lucruri pe el și l-am construit greu”, a mai postat Iulian Ghițescu. Primul termen al dosarului a fost programat pe 25 septembrie 2024.
La apelul nominal făcut în şedinţa publică, părţile au lipsit. S-a făcut referatul cauzei, după care instanţa a dispus citarea reclamantului Iulian Ghițescu cu menţiunea de a depune cererea de chemare în judecată şi înscrisurile în limba engleză, în termen de 10 zile de la comunicare, sub sancţiunea suspendării cauzei.
Astfel, pentru îndeplinirea unor obligații, s-a amânat judecarea cauzei pentru data de 19 februarie 2025, conform informațiilor din dosar consultate de FANATIK. Iulian Ghițescu este membru al partidului Patrioții Poporului Român (PPR) și a candidat la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților în Slobozia.
Ghițescu a anunțat că la aproximativ 21% din voturile numărate, PPR are 0,50% la Senat si 0,40% la Camera Deputaților, astfel că partidul său nu va intra în Parlament. El și-a depus declarația de avere, în care nu a completat nici o dată. El nu deține vreun bun imobil sau mobil, metale prețioase, obiecte de artă și nici nu are bani în conturi.
Ghițescu nu are nici datorii la bănci, dar nici venituri anuale. Pe pagina sa de socializare el menționează că lucrează ca traducător autorizat, dar și la PPR. La studii, românul care a dat în judecată TikTok a specificat că a învățat la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București și că absolvit Dreptul la Universitatea Nicolae Titulescu.