Un român a împrumutat statul cu 342 mil. lei, adică 68 de mil. de euro, după ce a cumpărat titluri de stat Fidelis. Investiția a avut loc în ediția din august 2024, la ultima emisiune de titluri de stat Fidelis.
Investitorul este persoană fizică și potrivit calculelor transmise de Ziarul Financiar, acesta va primi anual 24 mil. de lei doar din dobândă, urmând să fie remunerat de Ministerul Finanțelor.
Este vorba despre titlurile de stat Fidelis în emisiunea cu scadență pe cinci ani. Pentru aceasta, Ministerul Finanțelor achită o dobândă de 7 la sută pe an neimpozabilă. Conform sursei citate, ordinul mamut a apărut pe 20 august, chiar în ultima zi a perioadei de subscriere.
Suma cu care românul a împrumutat statul este imensă, având în vedere că subscrierile totale în această perioadă au fost de 970 mil. lei. Prin urmare, acesta a avut o treime din tranșa respectivă.
Următoarea subscriere din punct de vedere al valorii a fost de 77 mil. lei, iar cea de-a treia de 20 mil. lei. „Mediana celor 5.100 de ordine este de 30.000 de lei, iar media de 189.000 de lei.
Relevantă pentru astfel de analize este mediana întrucât exclude extremele – în acest caz 342 mil. lei şi 5.000 de lei. ZF a scris că Fidelis, ediţia august 2028, a atras subscrieri totale de 3,2 mld. lei de la micii investitori.
1,7 mld. lei au fost investiţiile în titlurile de stat denominate în monedă naţională, iar 311 mil. euro în monedă europeană”, arată datele transmise de Ziarul Financiar.
În ceea ce privește tranșa în lei cu scadență de cinci ani au fost înregistrate 5.122 de ordine, cu o dobândă de 7 la sută în fiecare an. De altfel, o persoană poate alege să subscrie unul sau mai multe ordine.
Însă, nu foarte mulți români aleg această variantă, deoarece nu reprezintă un avantaj. Subscrierile pe euro au fost de 205 mil. euro pentru emisiunea de titluri de stat scadentă în luna august 2025, cu dobândă de 4% pe an, respectiv 106 mil. euro pentru emisiunea cu scadența august 2029 și dobânda de 5% anual.
Titlurile de stat Fidelis sunt emise de Ministerul Finanțelor, fiind destinate finanțării statului. Acestea reprezintă o alternativă a depozitelor bancare. Investitorii au acces la bani în permanență și pot vinde o parte din acestea ori pot retrage o parte din suma investită.