Alegeri 2024

Cine este Sebastian Burduja, candidatul PNL pentru funcția de primar al Bucureștiului. Pe ce se bazează liberalul în alegerile locale 2024

Ministru al Energiei și președinte PNL București, Sebastian Burduja își dorește fotoliul de primar al Capitalei. Armele candidatului liberalilor
08.06.2024 | 15:15
Cine este Sebastian Burduja candidatul PNL pentru functia de primar al Bucurestiului Pe ce se bazeaza liberalul in alegerile locale 2024
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Sebastian Burduja a ales turcoazul pentru campania sa electorală. Candidatul PNL la PMB poartă doar tricouri în această culoare în campanie al cărei imn se intitulează „Visuri în bagaj – Revoluția turcoaz”.

Cine e Sebastian Burduja, omul liberalilor pentru București

Liberalul a vorbit pentru prima dată despre intenția sa de a candida la Primăria Capitalei în luna ianuarie a acestui an, când s-a prezentat ca o „a treia cale pentru București”, în afară de Nicușor Dan și Gabriela Firea. Declarațiile sale au venit în contextul în care Partidul Național Liberal nu anunțase niciun candidat pentru fotoliul ocupat de Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

PNL București i-a retras, în februarie, oficial sprijinul acordat lui Nicușor Dan în 2020, iar Burduja a declarat că și-a asumat candidatura pentru primăria generală.

În martie, visurile sale par să se năruiască odată cu decizia coaliției PSD-PNL de a-l propune pe medicul Cătălin Cîrstoiu drept candidat comun pentru funcția de primar general al Bucureștiului. Sebastian Burduja primește misiunea de a fi coordonatorul de campanie al doctorului Cîrstoiu, din partea PNL.

ADVERTISEMENT

Îi surâde norocul o lună mai târziu, când în urma acuzațiilor apărute la adresa lui Cătălin Cîrstoiu, coaliția decide săi retragă sprijinul, iar cele două partid decid să continue cursa pentru Capitală cu candidați separați. PNL îl nominalizează pe Sebastian Burduja.

Carieră politică

Numele Burduja nu este străin opiniei publice datorită tatălui candidatului liberal, economistul și bancherul Marinel Burduja, fost vicepreședinte al defunctei Bancorex.

ADVERTISEMENT

Însă tânărul Burduja intră în atenția publică în 2009 când și-a lansat ONG-ul Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS). La scurtă vreme după înființează Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români).

ADVERTISEMENT

Prin intermediul ONG-ului a fost o perioadă în apropierea politicienilor de la vârful statului român, inclusiv președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis, însă oficial face pasul către politică în 2016, când a fondat partidul Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT).

În același ani, a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, însă nu a reușit să intre în Parlament. În 2017 și 2018, Sebastian Burduja a fost în prima linie a mitingurilor anti-PSD din București.

În martie 2019, partidul lui Burduja a fuzionat cu PNL, iar în iulie 2019 acesta devine președinte al organizației PNL din Sectorul 1. Ulterior, ajunge și vicepreședinte al PNL.

Intrarea în politica mare i-a adus un post de secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice și membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

Rămâne în aceste funcții până în decembrie 2020, când ajunge în Camera Deputaților, unde este și vicepreședinte în Comisia pentru buget, finanțe și bănci.

Pe 3 mai 2022, Sebastian Burduja a fost numit ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul României, funcție în care a activat până în iunie 2023, când, odată cu numirea în funcția de premier a lui Marcel Ciolacu (PSD), a devenit ministru al Energiei, portofoliu pe care îl deține și în prezent.

Sebastian Burduja a renunțat, în noiembrie 2023, la funcția de președinte al PNL Sector 1 și a devenit președinte al PNL București, funcție pe care o deține și acum.

Studii

Potrivit propriului CV, Sebastian Burduja a obținut un doctorat în Economie și Afaceri Internaționale (calificativ excelent – Summa Cum Laude) – disciplinele “Management, Strategie, Etică în afaceri, Relaţii internaţionale, Responsabilitate socială corporatistă, Anticorupţie” la ASE București – Departamentul de Relații Economice Internaționale, între 2016-2019.

Candidatul PNL laPMB a obținut licența în științele politice (calificativ maxim în lucrarea de diplomă) la Stanford University (2004-2008), a urmat un master în politici publice la Harvard Kennedy School of Government – Harvard University (2008-2011) și un master în administrarea afacerilor la Harvard Business School – Harvard University (2008-2011).

Într-un interviu din 2015 pentru ViitorulRomâniei.ro Sebastian Burduja a declarat că tatăl său i-a susținut financiar studiile în SUA la Stanford şi Harvard.

Ulterior, într-un drept la replică trimis G4Media în 2019, liberalul a declarat că a „absolvit printre primii Universitățile Stanford și Harvard, fiind susținut la Harvard de trei burse din partea universității, inclusiv David M. Rubenstein Fellowship”.

Părinți

Tatăl lui Sebastian Burduja este economistul și bancherul Marinel Burduja. Acesta a fost vicepreședinte la Banca Română de Comerț Exterior (Bancorex).

De numele Bancorex se leagă unul dintre primele mari scandaluri postdecembriste din România. Banca a falimentat și a fost lichidată în 1999, fiind devalizată în anii ’90 după ce a acordat sute de împrumuturi unor foști angajați ai Securității.

În același drept la replică citat anterior, Sebastian Burduja declara, referitor la asocierea tatălui său cu falimentul Bancorex: „Înțeleg tentația de a asocia brandul Bancorex cu numele tatălui meu și, pe principiul peren al pretinselor ‘origini nesănătoase’, cu mine.

Pe de-o parte, am încredere că societatea românească a depășit tarele sistemului comunist, judecând fiecare om după faptele sale, nu după cum se numește sau de unde provine.

Pe de altă parte, tatăl meu a explicat public activitatea sa în cadrul Băncii Române de Comerț Exterior, care nu are nicio legătură cu evoluția instituției de după momentul în care a fost înlăturat, tocmai pentru că s-a opus abuzurilor de la acel moment.”  

Marinel Burduja a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. G4Media notează că, din CV-ul oficial al lui Burduja senior, afișat pe site-ul unei companii pe care o controlează, lipsește orice referire la activitatea sa profesională dinainte de 1989.

Tatăl lui Sebastian Burduja este, din 2019, membru în Consiliul de Administrație al companie ALRO SA, cel mai mare producător de aluminiu din România.

În 1990 a fost ales primar în Piatra Neamț, dar și parlamentar independent pe listele FSN, a precizat Marinel Burduja în CV-ul său.

Declarația de avere

Sebastian Burduja și-a trecut în cea mai recentă declarație de avere, datată iulie 2023, două apartamente dobândite prin donație și o vilă, dobândită prin contract de vânzare-cumpărare.

Candidatul PNL a menționat la capitolul bunuri mobile un autoturism Chrysler Cordoba fabricat în 1979 și o motocicletă Honda CBR, din 2006.

Sebastian Burduja mai are în declarația de avere, ceasuri și bijuterii în valoare de 15.000 de euro. Este titularul a 6 conturi deschise la Raiffeisen și Bank of America, precum și în Revolut. Sebastian Burduja a precizat că a câștigat 163.000 de lei anual, din funcțiile de deputat și ministru al Digitalizării.