News

Cine este șeful ANPC, Horia Constantinescu? Are legături cu multe nume grele din politică

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a atras atenția recent cu măsurile care au vizat parcul auto al STB, decizii care mai departe au generat critici dure din partea primarului Capitalei, Nicușor Dan.
13.05.2022 | 10:55
Cine este seful ANPC Horia Constantinescu Are legaturi cu multe nume grele din politica
Horia Constantinescu a interzis temporar circulația a zeci de tramvaie, autobuze și troleibuze ale STB. Foto: anpc.ro
ADVERTISEMENT

Nu doar primarul Capitalei l-a atacat pe cel care conduce ANPC din ianuarie 2022. Și primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a acuzat că în spatele unor acțiuni ale lui Horia Constantinescu se află răfuieli politice mai vechi.

Clotilde Armand acuză că Horia Constantinescu primește ordine la PSD

Clotilde Armand a transmis pe Facebook că Horia Constantinescu că folosește instituția „după cum primește ordine de la PSD”. Ea a completat că a cerut conducerii ANPC să verifice toate societățile comerciale care funcționează ilegal în parcul Herăstrău și pe raza Sectorului 1: „Multe dintre acestea aparțin unor apropiați de zona politică a d-lui Ciolacu.”

ADVERTISEMENT

Conform jurnaliștilor de la ziare.com, Horia Constantinescu este fost membru PSD și a fost numit președinte ANPC de către premierul Nicolae Ciucă. Înainte de această numire, Constantinescu și-a căutat destinul politic în mai multe partide. Sursa citată notează că la începuturile carierei politice, el a fost membru PSD.

Apoi a urmat PPUSL, după care a intrat în echipa liberalului Vergil Chițac, actualul primar al Constanței. În cele din urmă, el a revenit la PSD. Unul dintre momentele sale de vârf s-a consumat în 2020, la alegerile locale. La acea vreme, Horia Constantinescu a candidat la Primăria Constanței din partea PPUSL, partidul lui Dan Voiculescu. Din păcate pentru el, constănțenii au avut alte preferințe.

ADVERTISEMENT

Șeful ANPC și legăturile cu politicienii

Ziare.com subliniază că șeful ANPC e cunoscut pentru relațiile strânse de prietenie cu politicieni de calibru din PSD. Printre ei s-ar număra Nicușor Constantinescu (n.r. – condamnat în numeroase dosare de corupție). Pe lista prietenilor lui Horia Constantinescu apare și Liviu Dragnea, despre care sursa citată a notat că l-a și pus în 2019 șef la ANPC, sub semnătura Vioricăi Dăncilă. Conexiunile la vârf cu social-democrații nu se opresc aici.

Cel care conduce ANPC ar fi prieteni și cu Adrian Năstase, fostul premier al României. Legătura a fost atât de solidă încât Constantinescu a fost nașul de cununie al lui Andrei Năstase, fiul lui Adrian Năstase. De altfel, se pare că Andrei și Horia are deține împreună o terasă în parcul Herăstrău.

ADVERTISEMENT

În perioada în care era în prim-planul politicii din Constanța, jurnaliștii de la Info Sud-Est au scris despre Constantinescu că este nepotul lui Miron Constantinescu. În prim-plan este istoricul și sociologul marxist care a contribuit la instaurarea comunismului în România, dar și fostul președinte al Marii Adunări Naționale.

Într-un interviu pentru jurnaliștii constănțeni, care au dorit să afle amănunte despre trecutul mai puțin cunoscut al lui Constantinescu, actualul șef al ANPC declara: „Primii bani i-am făcut cum se făceau, mai cu bișnița, mai cu camăta, mai cu stânga, mai cu dreapta. Escrocheriile vremurilor de-acum 20 și ceva de ani. Eram copil, voiam să mă îmbrac. (…)

ADVERTISEMENT

Mă distrez, beau, mănânc, am în continuare amante. Mie mi-e frică numai de proști. De la un om inteligent te poți aștepta la ceva rațional, dar la prost e o surpriză continuă.” Revenind în prezent, Horia Constantinescu a fost acuzat de către comisarul șef al ANPC, Sorin Susanu (n.r. – membru PSD Brașov), că nu administrează bine instituția, fapt pentru care i-a solicitat demisia.

Acuzațiile de la vârful ANPC

Susanu a indicat într-o postare pe Facebook că din cauza managementului prost al ANPC, autoturismele instituției din mai multe județe au rămas fără polițe RCA: „Autoturisme ANPC fără RCA! Din păcate, managementul defectuos al Președintelui ANPC, domnul Horia Constantinescu, aduce tot mai multe sincope în desfășurare activității comisarilor ANPC.

Chiar dacă pentru achiziții cel puțin discutabile (aprox. 14.000€ pentru 20 stații walkie talkie) au existat bani, pentru cheltuielile uzuale nu se mai găsesc fonduri. După ce a fost evitată la limită (mulțumesc colegilor de la resurse umane ANPC) neplata salariilor a zeci de comisari ANPC, de astăzi (n.r. – marți), mașinile Protecție Consumatorilor din Galați, Constanța, Vrancea, Buzău, Tulcea și Brăila nu mai pot fi folosite deoarece nu au fost alocate resursele financiare necesare pentru a se putea achiziționa polițele de tip RCA.”

 

ADVERTISEMENT