Sport

Cine este Sheriff Tiraspol, formaţia care a răpus Realul pe Bernabeu! Secretul din spatele succesului în Champions League

Sheriff Tiraspol a reuşit şocul acestei ediţii din Champions League. Campioana Moldovei a câştigat pe Bernabeu în faţa celor de la Real Madrid cu 2-1.
29.09.2021 | 01:09
Cine este Sheriff Tiraspol formatia care a rapus Realul pe Bernabeu Secretul din spatele succesului in Champions League
Cine este Sheriff Tiraspol, formaţia care a răpus Realul pe Bernabeu! Secretul din spatele succesului în Champions League
ADVERTISEMENT

Sheriff Tiraspol face senzaţie la prima participare a echipei în grupele UEFA Champions League. După primele două etape, campioana Moldovei conduce grupa E cu maximum de puncte după ce a învins Şahtior Doneţk şi Real Madrid.

Cine este Sheriff Tiraspol, formaţia care a răpus Realul pe Bernabeu!

Victoria de la Madrid i-a făcut pe mulţi să se întrebe cine este această echipă, care a aterizat ca o cometă în grupele UEFA Champions League şi care a câştigat primul meci din competiţie disputat pe noul Bernabeu, împotriva celei mai importante formaţii din competiţie, Real Madrid.

ADVERTISEMENT

Sheriff Tiraspol este un club format în 1997, adică în urmă cu 24 de ani, în oraşul Tiraspol din Transnistria. Iniţial s-a numit Tiras Tiraspol, însă doar un an mai târziu şi-a schimbat numele în Sheriff.

Debut în prima ligă din Moldova în sezonul 1998-1999! De atunci au bătut toate recordurile pe plan intern

Debutul în prima ligă din Moldova a fost în sezonul 1998-1999. Tot atunci au câştigat primul trofeu din istoria clubului, Cupa Moldovei. De atunci, Sheriff a stabilit mai multe recorduri pe plan intern: 19 titluri de campioană, 10 Cupe şi 7 Supercupe.

ADVERTISEMENT

Pe plan european, Sheriff Tiraspol a ajuns de patru ori în grupele UEFA Europa League, iar în stagiunea 2021-2022 s-a calificat pentru prima dată în grupele UEFA Champions League. Este prima echipă din Moldova calificată în competiţie.

Lot în valoare de 12,38 milioane de euro!

Lotul actual are o valoare de 12,38 milioane de euro, cei mai valoroşi jucători fiind atacantul Frank Castaneda, cotat la 1 milion de euro şi jucătorul crescut la Academia lui Gică Hagi, Boban Nikolov, din Macedonia de Nord, cu o cotă de piaţă de 800.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Interesant este că lotul celor de la Sheriff este format majoritar din jucători străini, doar şapte fotbalişti având cetăţenie din Republica Moldova. Asta arată că sistemul de scouting este unul foarte bun şi jucătorii aduşi sunt de calitate. Antrenor este ucrainianul Yuriy Vernybud, cel care a câştigat în 2020 titlul în Belarus cu Şahtior Soligorsk.

Vaja Tarhnișvili, omul cu bagheta magică! Găseşte fotbaliştii cu bani foarte puţini

Directorul departamentului de scouting de la Sheriff este fostul internaţional georgian, Vaja Tarhnișvili. Cariera sa este legată de Sheriff, acolo unde a jucat din 1999 şi până în 2012, când s-a retras din activitate.

ADVERTISEMENT

Tarnişvili are un randament excelent şi pe noua poziţie, reuşind până acum să aducă jucători de calitate pe bani puţini. Străinii din lotul lui Sheriff au salarii cifrate undeva la 20.000 de euro, care nici nu se pot compara cu cele ale altor echipe din Champions League.

“Călăii” Realului, Thill şi Yakshiboev, valorează cât salariul lui Gareth Bale pe 10 zile!

Cel mai bun exemplu este victoria cu Real Madrid. Thill şi Yakhshiboev, cei care au marcat pe Bernabeu, au fost împrumutaţi gratis. Împreună au o cotă de piaţă de 900.000 de euro. Însă golurile lor au adus în conturile clubului 2.500.000 de euro, cât plăteşte UEFA un succes în Champions League.

Thill şi Yakshiboev împreună au o cotă de piaţă cât salariul lui Gareth Bale pe aproximativ 10 zile la Real Madrid. Şi cu toate acestea, Sheriff Tiraspol este liderul grupei din UEFA Champions League.

Sheriff Tiraspol a eliminat patru campioane în drumul spre grupe!

Încă un amănunt demn de remarcat. Sheriff Tiraspola trecut prin toate cele patru tururi preliminare pentru a ajunge în grupele UEFA Champions League, acolo unde îşi continuă parcursul extraordinar.

Campioana Moldovei a eliminat pe rând: Teuta Durres (campioana Albaniei), Alashkert (campioana Armeniei), Steaua Roşie Belgrad (campioana Serbiei) şi Dinamo Zagreb (campioana Croaţiei) pentru a juca în grupele Ligii.

Se încheie seria în faţa lui Inter?

Până acum, în două meciuri, Sheriff Tiraspol a învins echipa care a încheiat pe locul doi în Ucraina: Şahtior Doneţk şi echipa care a încheiat pe locul doi în Spania: Real Madrid. Urmează un duel cu o nouă campioană, a Italiei: Inter Milano. Când se va încheia miracolul?

  • 20.000 de euro câştigă cei mai importanţi jucători străini de la Tiraspol
  • 24 de ani au trecut de la înfiinţarea celor de la Sheriff Tiraspol

 

ADVERTISEMENT
Tags: