News

Cine este şi câţi bani încasează soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, cel care se ocupă de averea familiei

Partenerul de viață al primarului Sectorului 1 este Sergiu Moroianu, cercetător la Academia Română. Bărbatul din umbra lui Clotilde are pe mână finanțele casei și câștigă o sumă impresionantă ca matematician
11.08.2021 | 13:33
Sergiu Moroianu și Clotilde Armand s-au cunoscut în Statele Unite, în 1996
ADVERTISEMENT

În 1997, Clotilde Armand, actualmente primar al Sectorului 1 al Capitalei, și Sergiu Moroianu se căsătoreau, la doar un an distanță de la prima întâlnire din Statele Unite, unde amândoi se aflau la studii.

”Ne-am cunoscut pe când aveam 22 de ani, în timpul studiilor în SUA la MIT. Acolo studenţii europeni se strângeau în Clubul European, chiar dacă există o demarcaţie naturală pe linia est-vest pe care la început nu o înţelegeam. La MIT sunt mulţi asiatici, americani, indieni, fiecare cu specificul lor. În faţa altor culturi complet diferite, noi europenii ne simţeam mult mai solidari între noi decât aici în Europa, unde contează foarte mult chiar şi din ce regiune eşti”, și-a amintit Clotilde Armand începuturile relației cu Sergiu.

ADVERTISEMENT

Sergiu și Clotilde au trăit drama pierderii a doi copii

Alături de Sergiu, Clotilde Armand și-a construit o familie și o carieră, dar a traversat și tragedia pierderii a doi copii, micuța Ondine murind la doar o săptămână de la naștere, iar Clara (10 ani) fiind accidentată mortal pe trecerea de pietoni de un motociclist.

Dacă despre Clotilde Armand se știu deja foarte multe lucruri, mai ales după ce a fost aleasă primar, despre Sergiu Moroianu informațiile sunt mult mai puțin generoase, deși cariera bărbatului merită cunoscută.

ADVERTISEMENT

Și asta pentru că Moroianu a absolvit celebrul Massachussets Institute of Technology, cea mai importantă facultate de matematică din lume , alegând apoi să revină în România, unde este cercetător științific la Institutul de Matematică al Academiei Române.

Cercetător la Academia Română, Sergiu Moroianu încasează anual 100.000 lei

”În matematică, Massachussets Institute of Technology este vârful absolut. În 1999, din cei 90 de doctoranzi ai MIT, 8 erau din ţara noastră. Sergiu Moroianu este unul dintre ei. Cu un background educaţional remarcabil, ce include, pe lângă doctoratul obţinut la Boston, un master la École Polytechnique din Paris, două postdoctorate, unul la Hamburg, celălalt la Toulouse, matematicianul român este de găsit, astăzi, pe Calea Griviţei, la numărul 21.

ADVERTISEMENT

Aici se află Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române, pentru care a ales să revină acasă”, așa era descrisă activitatea universitară a lui Moroianu pe site-urile de specialitate.

Pentru munca sa, Sergiu Moroianu este retribuit cu 100.361 lei anual, la care se adaugă cei 860 lei încasați anul trecut de la Universitatea București, potrivit ultimei declarații de avere completată de soțul lui Clotilde, în iunie anul curent.

ADVERTISEMENT
sergiu moroianu
În ultima declarație de avere a lui Sergiu Moroianu apare și salariul încasat de la Academia Română

Sergiu se ocupă de afacerile imobiliare ale familiei

Spiritul de afaceri de care dă dovadă matematicianul Sergiu Moroianu se observă și din faptul că acesta apare în acte drept proprietarul a 12 terenuri din cele 13 deținute de familie. Pe lângă terenurile moștenite sau achiziționate în timp, Moroianu a cumpărat anul trecut un teren intravilan de 500 de metri pătrați în Deltă, la Sfântu Gheorghe.

Tot Sergiu Moroianu este cel care se ocupă și de chiriile încasate de familie. Pentru trei locuințe din Capitală, matematicianul a încasat un total de circa 33000 de euro în 2020, alți 22507 lei venind din arendarea unui teren agricol din județul Dolj.

Sergiu Moroianu vorbește fluent trei limbi străine, a susținut zeci de conferințe și seminarii la marile universități ale lumii, fiind premiat în România pentru excelență în cercetare în 2004, 2005 și 2014 . În 1991, Sergiu a obținut locul I la Olimpiada Internațională de Matematică, după ce cu un an în urmă se clasase al doilea.

ADVERTISEMENT