News

Cine este Simina Tănăsescu, noua judecătoare de la CCR! În ce scandal a fost implicată fosta consilieră a lui Klaus Iohannis

11.06.2019 | 11:14
Cine este Simina Tănăsescu, noul judecator CCR

Fostul consilier prezidențial Simina Tănăsescu va depune, marți de la ora 12.00, jurământul de învestire în funcția de judecător al Curții Constituționale. Aceasta a fost propusă pentru funcție chiar de către președintele Klaus Iohannis. Simina Tănăsescu îl va înlocui la CCR pe Petre Lăzăroiu.

Cine este Simina Tănăsescu, nou judecator CCR

Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial, va fi timp de nouă ani judecător al CCR, după încheierea mandatului lui Petre Lăzăroiu pe data de 9 iunie, scrie Mediafax. Simina Tănăsescu a primit deja un sfat de la Petre Lăzăroiu, pe data de 6 mai. Atunci, Lăzăroiu i-a spus Siminei Tănăsescu „să rămână ea însăși indiferent de ce presiuni vin dintr-o parte sau alta”.

Simina Tănăsescu a demisionat în luna iunie 2018 din funcția de consilier prezidențial, în urma unui scandal provocat de o întâlnire chiar cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu. Aceasta a fost acuzată că a încercat să facă presiuni asupra judecătorului Petre Lăzăroiu, căruia i-a spus că “are o sarcină ingrată”, de a-i vorbi despre revocarea sa de la Curte, în acest sens fiind depusă o sesizare a unui ONG la Preşedinţie.

Cine este Simina Tănăsescu judecator CCR
Cine este Simina Tănăsescu, care il inlocuieste pe Petre Lazaroiu, judecator CCR

Simina Tănăsescu, implicată într-un scandal chiar cu cel pe care îl înlocuieşte la CCR

La scurt timp după izbucnirea scandalului, Administraţia Prezidenţială a anunţat că Simina Tănăsescu nu a reprezentat Președinția română în discuţia pe care a avut-o cu judecătorul CCR. De asemenea, pe 15 iunie expiră și mandatele la CCR ale judecătorilor Ștefan Minea șli Simona-Maya Teodoroiu. În locul lor au fost desemnați de către Senatul României Gheorghe Stan, iar Camera Deputaților l-a desemnat pe Cristian Deliorga pentru a ocupa unul dintre posturile vacante de la Curtea Constituţională a României.

Judecătorul CCR Elena Simina Tănăsescu s-a născut la 18 iulie 1968. Este absolventă a Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti (1991). A obţinut titlul de doctor în drept constituţional la Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea ”Aix-Marseille III”, Franţa (1997) şi a absolvit studii postdoctorale la Universitatea din Bucureşti (2011), conform CV-ului publicat pe drept.unibuc.ro.

Simina Tănăsescu deţine gradul de profesor universitar la Departamentul de drept public, predând în domeniile Drept constituţional, Contencios constituţional, Sistemul normativ al UE, Metodologia cercetării juridice. Este îndrumător de doctorat şi post-doctorat în ştiinţe juridice la Universitatea din Bucureşti şi cadru didactic asociat în cadrul Colegiul juridic franco-român de studii europene.

Simina Tănăsescu a deţinut funcţiile de: judecător la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti (1991-1993), responsabil de proiect în cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii, Bucureşti (1994), responsabil de proiecte şi Consilier preaderare la Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti (2000-2006), reprezentantul României în Grupul de experţi independenţi pentru respectarea Cartei autonomiei locale de pe lângă Consiliul Europei, Strasbourg (2001-2017) şi în Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru drepturile fundamentale a Uniunii Europene cu sediul la Viena (2007-2012), formator (şef de catedră) – Institutul Naţional al Magistraturii (din 2004); formator – Institutul European din România (din 2005), potrivit sursei citate.