Un revoluționar a făcut o diferență majoră în lume, motiv pentru care două țări au fost denumite după el. A fost unul dintre cei mai importanți lideri de succes și a ajutat o comunitate impresionantă. De aceea, oamenii îl admiră și în zilele noastre.
Simon Bolivar a trăit între 1783 și 1830. Revoluționar în secolul al XVIII-lea, acesta a reușit să elibereze jumătate din America de Sud de sub conducerea monarhiei spaniole. El a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai luptei pentru independență.
După triumful asupra monarhiei spaniole, Simon Bolivar a contribuit la înființarea Gran Columbia. Este vorba despre o națiune formată din coloniile spaniole eliberate. El a fost președintele acestui loc între 1821 și 1830.
Este recunoscut pentru că a contribuit decisiv la independența actualelor țări din Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Panama și Bolivia. Aici, este considerat un adevărat erou și tratat ca atare.
Totuși, două dintre aceste țări sunt denumite după Simon Bolivar. Este vorba despre Bolivia și Venezuela. Cea din urmă, de altfel, este cunoscută ca Republica Bolivariană a Venezuelei, tocmai în onoarea revoluționarului.
Numele a apărut în momentul în care Antonio Jose de Sucre, la vreme aceea lider al Venezuelei, a decis să creeze o comunitate cunoscută sub denumirea de Charcas, decât să o unească cu Republica Peru sau Provinciile Unite din Rio de la Plata.
Cu ajutor local, Sucre a numit Venezuela, în onoarea lui Simon Bolivar. Iar în anul 1811, pe data de 5 iunie, țara și-pa câștigat independența. Pe de cealaltă parte, Bolivia a devenit independentă în 1825.
Numele acesteia a fost aprobat pe 3 octombrie, în același an. La scurt timp după aceea, Bolivar a scris o Constituție care a demonstrat înclinațiile sale autoritare. A creat un președinte pe viață, precum și un corp legislativ format din trei camere și un sufragiu foarte restrâns.
Bolivar era un revoluționar al acelor vremuri. El nu suporta ideea de sclavie. Ba chiar mai mult decât atât, considera că toți locuitori din Venezuela sunt egali, indiferent că erau indieni, metiși, creoli, negri, sclavi sau liberi, scrie shtiu.ro.