Fotbal intern

Cine este Ștefan Cană, fundașul de fier al FCSB! A început fotbalul la 15 ani, a stat la internat și a prins transferul vieții din întâmplare!

01.11.2018 | 21:19
Cine este Ștefan Cană fundașul de fier al FCSB. Noua speranță a roș-albaștrilor, în duel cu Vasile Maftei

Nicolae Dică are o soluție excelentă pentru zona centrală a apărării chiar în propria curte. Andrei Vochin, consilierul președintelui FRF, a vorbit de un puști de 18 ani, care este peste tot ce are Dică sub comandă. Cine este Ștefan Cană, fundașul de fier al FCSB, lăudat de Vochin.

FANATIK.RO a aflat povestea emoționantă a tânărului jucător de la antrenorul care l-a descoperit și l-a format la LPS Iași. Andrei Marian, tehnicianul cu care apărătorul a făcut primii pași în fotbalul profesionist, are numai cuvinte de laudă pentru internaționalul de juniori.

Cine este Ștefan Cană, fundașul de fier al FCSB: “A stat la internat și a făcut sacrificii pentru fotbal!”

Într-o perioadă în care fundașii FCSB se accidentează pe capete, Nicolae Dică fiind obligat să recurgă la numeroase improvizații, Andrei Vochin a venit cu o soluție salvatoare pentru formația roș-albastră. Consilierul președintelui FRF i-a sfătuit pe Dică și pe oamenii săi să apeleze la Ștefan Cană, un puști de la echipa secundă a FCSB, care este și la naționala U19. Cană se află în anturajul primei echipe a FCSB de mai mult timp, fiind luat în cantonament cu aceasta chiar de către Dică.

Steaua are un jucător la echipa a doua, îl cheamă Cană, și poate juca mai bine decât oricare altă improvizație de la prima echipă. Este un internațional de juniori, cu multă calitate. La Filip se vede că nu e fundaș de meserie și are tendința de a lungi echipa pentru că se teme și se retrage. Cană ar fi o soluție inspirată!“, a spus Andrei Vochin.

FANATIK.RO a încercat să afle cine este Ștefan Cană și a stat de vorbă cu Marian Andrei, antrenorul care l-a avut elev la LPS Iași, înainte de transferul puștiului la FCSB: “Ștefan Cană este, în primul rând, un caracter extraordinar. A început fotbalul profesionist, în mod organizat, la 15 ani! A recuperat rapid deficitul față de alți fotbaliști prin felul său de a fi. Este un băiat extrem de ascultător, de atent la indicațiile pe care le primește.

A venit la 15 ani la noi, la LPS, de la Lespezi. Câtă vreme a fost aici, el a stat la internat. Am făcut ce am putut pentru el, pentru că am văzut că vrea. Atunci când vezi că un copil face sacrificii pentru că iubește fotbalul, este normal să încerci să îl ajuți cât poți“, povestește tehnicianul.

Ștefan Cană, în tricoul FCSB, se pregătește să șuteze la poartă
Ștefan Cană, în tricoul FCSB, primul din stânga imaginii

A ajuns la FCSB după ce a citit un anunț! Avertizat de antrenor: “Țărane, ai grijă ce faci, că te mănâncă ăia cu tot cu fulgi!”

Tânărul apărător a reușit să se transfere la FCSB din… întâmplare. El a găsit un anunț care anunța o selecție și și-a făcut curaj să își încerce șansa.

El este un băiat de la sat. Părinții săi sunt oameni simpli, nu au avut o putere financiară deosebită. Are acel respect unic al copilului crescut la țară. Pe de altă parte, el e și un pic introvertit. I-am spus când a zis că pleacă la București: “Țărane, ai grijă ce faci, că te mănâncă ăia cu tot cu fulgi!”. L-am motivat. I-am zis să nu pună la suflet, chiar dacă o să râdă poate colegii de accentul lui sau de alte lucruri. El trebuie să se gândească doar la fotbal.

Sunt convins că va ajunge foarte sus. Este extrem de serios. Dacă alții sunt cu calculatoare, cu gagici, cu mașini, el a fost doar cu fotbalul. Din păcate, un jucător ca el trebuia văzut de multă vreme. Ca să înțelegeți la ce mă refer, vă dau două exemple legate de cariera lui. Aici, la Iași, celor de la Poli nu le-a păsat de el, cred că nici nu știu cine este Cană. El a ajuns la FCSB după ce a văzut nu știu ce anunț că se face selecție. A venit la mine și m-a întrebat ce părere am. I-am explicat că la valoarea lui poate juca lejer, în țară, la orice echipă de 2000“, susține Andrei Marian.

Convocat la națională la scurt timp după transfer: “Nu vi se pare dubios?!”

Transferul la academia condusă de Vasile Geambazi l-a adus și în atenția selecționerilor reprezentativelor de juniori. Astfel, la scurt timp după ce a semnat cu FCSB, Ștefan Cană a fost convocat la națională. În acest moment, el face parte din lotul U19 al României.

Al doilea exemplu e legat de selecția la națională. A făcut meciuri extraordinare la LPS, dar nu l-a băgat nimeni în seamă. La trei luni după ce a semnat cu FCSB, a și fost convocat. Nu vi se pare dubios? Câți tineri nu se pierd așa? Ștefan, dacă nu vedea anunțul, ce făcea? Părinții investesc în copii până pe la 17-18 ani, apoi mulți se pierd! De ce? Pentru că se întâmplă ce se întâmplă pe la echipele mari și pe la naționalele de juniori.

La capitolul calități aș trece forța și viteză. În plus, are și rezistență bună. Este un băiat foarte generos cu colegii săi, pe teren, acoperă și în stânga, și în dreapta. Uneori, chiar face risipă de energie așa, încercând să fie peste tot pe teren. În vestiar e genul de băiat care nu face niciodată probleme și pe care coechipierii îl îndrăgesc, pentru că pe Ștefan nu te poți supăra cu ceva!“, a încheiat antrenorul Andrei Marian pentru FANATIK.RO.