News

Cine este Ștefan Dumitrașcu, arhitectul șef al Capitalei, primul om pe care Nicușor Dan vrea să-l dea afară! Conflict deschis între cei doi

05.10.2020 | 18:11
Ștefan Dumitrașcu are zilele numărate ca arhitect șef al Capitalei. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cine este Ștefan Dumitrașcu, arhitectul șef al Capitalei, primul om pe care Nicușor Dan vrea să-l dea afară atunci când o să-și preia postul de la Gabriela Firea. De altfel, noul edil nu a ezitat o clipă și a transmis un mesaj ferm pentru angajații Primăriei.

În privința companiilor înființate de fostul primar, cu unele excepții, acestea vor fi desființate, iar angajații profesioniști vor fi mutați înapoi în administrația de unde provin.

ADVERTISEMENT

”În câteva zile după preluarea mandatului, voi prezenta o situație financiară la zi cu datoriile Primăriei, administrațiilor și companiilor subordonate, și voi face un audit. Multe din lucrurile pe care le face Primăria, privații le fac cu mai puțini bani și mult mai ieftin.

Cine este primul om pe care Nicușor Dan vrea să-l dea afară!

Fără îndoială, o să fie o evaluare a fiecărui compartiment, instituții subordonate, și din punct de vedere financiar, și al personalului”, a zis Nicușor Dan la doar câteva zile după câștigarea mandatului.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, noul primar a anunțat că este gata să înlocuiască puternic în vechiul aparat dacă angajații pe care îi găsește acolo nu corespund.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

„Nu poți să conduci o primărie cu un aparat care îți este ostil. Respectând legea, trebuie să înlocuim persoanele cu care nu se poate lucra.

ADVERTISEMENT

Directorul Direcției Juridice a girat tot ce s-a întâmplat în Primărie în ultimii 20 de ani. A semnat sute de acte care au fost anulate definitiv de instanță. E suficient pentru a părăsi instituția. La fel și Arhitectul-șef, care a semnat zeci de autorizații de urbanism anulate de instanță”, a mai zis primarul ales al Capitalei.

Cum a ajuns Ștefan Dumitrașcu arhitect șef al Bucureștiului

Prima întrebare aflată pe buzele tuturor a fost cine ocupă funcția de arhitect șef în cel mai mare oraș al țării. Concret, la mijlocului anului 2018, după destituirea lui Adrian Bold din această funcție, postul a fost ocupat interimar de către arh. Diana Olteanu.

ADVERTISEMENT

În toamna anului trecut, primarul general Gabriela Firea a decis eliberarea lui  Bold din funcția de arhitect șef al Capitalei, la “propunerea comisiei de disciplină“ pe motiv că nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu. Nu era pentru prima oară când acesta se afla într-o poziție asemănătoare.

Adrian Bold a mai fost demis, în trecut, din această funcţie, de fostul edil al Capitalei, Sorin Oprescu, în anul 2008. Motivul de la acea vreme era că arhitectul a contribuit la aprobarea unui plan urbanistic zonal prin care baza sportivă „Spartac” a devenit teren construibil. În prezent, pe acea suprafaţă este acum mall-ul Park Lake.

Ștefan Dumitrașcu, probleme serioase cu DNA

Ulterior, Bold a contestat în instanţă decizia de demitere şi, în 2010, a obţinut câştig de cauză, iar Municipalitatea a devenit obligată să îl repună în funcţie. După o întreagă telenovelă, Gabriela Firea a pus punct și l-a adus în funcție pe Ștefan Dumitrașcu.

Noul arhitect șef al Capitalei avea însă un trecut destul de tulbure. Mai ales că, pe vremea în care ocupa aceeași funcție, dar pentru Primăria Sectorului 3, Dumitrașcu a fost nevoit să dea cu subsemnatul la Direcția Națională Anticorupție.

Sursa foto – româniacurată.ro

Acesta a mers la DNA pentru a fi audiat în dosarul privind construcția ilegală a unor blocuri în zone protejate istoric. Și fostul primar al Sectorului 3 Liviu Negoiţă a mers la sediul DNA, în același dosar legat de blocurile de locuinţe de pe Calea Dudeşti din Capitală.

Conflict deschis în urmă cu mulți ani între Nicușor Dan și Ștefan Dumitrașcu

Concret, în zonă regimul maxim de înălţime ar fi trebuit să fie de patru etaje, însă Primăria Sectorului 3 a dat autorizaţie pentru un bloc de nouă etaje. Întrebat dacă pentru construcţia blocului au fost dărâmate case, secretarul Primăriei Sectorului 3 a spus atunci că “s-au dărâmat acum o sută de ani casele, era un loc gol. Domnul Nicușor Dan este cel care a vrut să ajungem aici”.

Nu a fost singura contră care a avut loc de-a lungul timpului între cei doi. De ani de zile, aceștia se acuză reciproc și încearcă să își dovedească opiniei publice vina sau, după caz, nevinovăția.

La protestul de duminica de la Zidul rusinii din Bulevardul Unirii a venit sa discute cu cetatenii arhitectul-sef al…

Geplaatst door Nicușor Dan op Dinsdag 2 december 2014

În plină pandemie de coronavirus, Nicușor Dan și Ștefan Dumitrașcu se amenințau cu tribunalul. Împotriva primarului ales și a Asociației Salvați Bucureștiul a fost depusă o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

„Da, am depus o plângere penală împotriva Salvați Bucureștiul pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. Îmi doresc ca atunci când procurorii vor începe urmărirea penală, Nicușor Dan să respecte sloganul Fără penali în funcții publice!”, spunea pentru cetățeanul.net, Ștefan Dumitrașcu.

Nicușor Dan, șah mat, dar și ultimul cuvânt

În replică, Nicușor Dan a transmis un comunicat de presă prin care a susținut că: „dacă ar fi reală, plângerea ar fi o adevărată aberație juridică. În urma plângerii penale pe care i-am făcut-o lui Ștefan Dumitrașcu, Parchetul și instanța au constatat grave nereguli în emiterea unor autorizații de construire și un folos necuvenit de 600.000 euro. Ștefan Dumitrașcu ar trebui să fie fericit că a avut noroc și a scăpat”.

De altfel, conform presei, Ştefan Dumitrașcu a primit nu mai puţin de 20 de amenzi de la ISC în ultimii 3 ani petrecuţi la cârma departamentului de arhitectură din cadrul primăriei sectorului 3. Le-a contestat în instanţă, dar multe procese le-a pierdut.

”Urbanismul nu este bătut în cuie, care după părerea mea ar trebui să aibă marjă de decelare. Nici la chirurg nu i se poate impune să meargă mereu după carte. S-a măsurat cu milimetru. Problema nu este corectitudine până la sânge, nu este soluţia, pentru că atunci nu s-ar mai emite niciuna.

Arhitectura nu e farmacie. Problemă sunt cele fără autorizaţie, cele care nu respectă autorizaţiile de construire”, explica Ștefan Dumitrașcu.

Sursa foto – hepta.ro

Alegerile locale de la 27 septembrie și înfrângerea Gabrielei Firea aveau să facă o primă victimă colaterală. Arhitectul șef, protejat de fostul primar devenea primul angajat al Primăriei căruia i se pregăteau actele de îndepărtare. Cel mai probabil, acesta își va pierde funcția în momentul în care Nicușor Dan va prelua fotoliul de primar.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: