Sport

Cine este Tatjana Maria, prima semifinalistă de la Wimbledon. La aproape 35 de ani, a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria tenisului

Tatjana Maria (34 de ani) a ajuns în semifinalele turneului de Grand Slam de la Wimbledon, deși nu a trecut niciodată de turul 3 la Londra și se află doar pe locul 103 în clasamentul WTA.
05.07.2022 | 19:12
Cine este Tatjana Maria prima semifinalista de la Wimbledon La aproape 35 de ani a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria tenisului
Tatjana Maria este prima jucătoare din Era Open care reușește să ajungă cel puțin în optimi la un turneu din Grand Slam și singura din ultimul secol cu doi copii. Sursă foto: Profimedia
ADVERTISEMENT

După ce a eliminat-o dramatic pe Sorana Cîrstea în turul 2 la Wimbledon, Tatjana Maria a reușit cea mai mare performanță din carieră, la o vârstă la care multe jucătoare s-au lăsat deja de tenis.

Tatjana Maria, marea surpriză de la Wimbledon. Mamă a doi copii, locul 103 mondial și prima semifinalistă la Londra!

Tatjana Maria a avut un parcurs fabulos la Wimbledon și este prima semifinalistă a turneului de Grand Slam, după ce a trecut în sferturile de finală de compatrioata Jule Niemeier (97 WTA), scor 4-6, 6-2, 7-5. Surpriza este una uriașă, ținând cont că cea mai bună „performanță” a nemțoaicei la Wimbledon a fost calificarea în turul al treilea, în 2015.

ADVERTISEMENT

Sportiva din Germania are însă o poveste de viață impresionantă. Ea a debutat în circuitul WTA sub numele de Tatjana Malek. Nemțoaica face parte dintr-o familie de sportivi, tatăl său fiind handbalist în Polonia la Zabrze.

În 2013 însă, jucătoarea s-a căsătorit cu antrenorul său, francezul Charles Edouard Maria, cu 14 ani mai mare. În același an a venit pe lume și primul copil, Charlotte. Performanța Tatjanei de la Wimbledon e cu atât mai impresionantă cu cât în urmă cu doar un an și două luni a născut încă o fetiță, Cecilia.

ADVERTISEMENT
Tatjana Maria s-a căsătorit cu antrenorul său, Charles Edouard Maria
Tatjana Maria s-a căsătorit cu antrenorul său, Charles Edouard Maria. Sursă foto: Instagram @tatjanamaria87

Tatjana Maria a revenit pe teren la doar trei luni de la naștere și a câștigat turneul de la Bogota

Tatjana a născut-o pe Cecilia în aprilie 2021, iar trei luni mai târziu a revenit pe terenul de tenis la turneul de la Bogota. Turneu pe care a reușit să îl câștige într-o finală cu Laura Pigossi, scor 6-3, 4-6, 6-2.

A fost doar al doilea turneu din carieră câștigat de veterana tenisului din Germania. În 2018, Tatjana reușea să triumfe la Mallorca, în fața Anastasijei Sevastova, scor 6-4, 7-5.

ADVERTISEMENT

Ceea ce Tatjana Maria a realizat la Wimbledon e cu atât mai spectaculos cu cât cea mai bună clasare din cariera sa a fost locul 46, iar acum a reușit să învingă jucătoare extrem de puternice.

„Victimele” Tatjanei Maria la turneul de la Wimbledon și borna istorică pe care a atins-o la Londra

Tatjana Maria a trecut în primul tur la Wimbledon de australianca Astra Sharma (136 WTA), după o partidă destul de echilibrată, scor 4-6, 6-3, 6-4, iar în turul doi avea să o elimine chiar pe Sorana Cîrstea (32 WTA).

ADVERTISEMENT

Sorana Cîrstea a pierdut dramatic în fața germancei, după două ore și 13 minute de joc. Românca o învinsese în primul tur la Roland Garros în mai și părea favorită. Însă Tatjana a făcut un meci de excepție și a condus în primul set cu 5-0, încheiat 6-3. Tatjana a pierdut cu 1-6 setul doi, însă a reușit să se impună în decisiv cu 7-5.

Tatjana Maria a bifat apoi o bornă istorică în turul al treilea, după ce a eliminat-o pe grecoaica Maria Sakkari (5 WTA) și a devenit cea mai în vârstă jucătoare care reușește să ajungă în optimile unui turneu de Grand Slam în Era Open.

Tatjana a devenit prima jucătoare cu doi copii care reușește să ajungă în turul 3 la Wimbledon în ultimul secol! A urmat meciul din optimi cu letona Jelena Ostapenko (17 WTA) și o nouă surpriză uriașă după încă un meci cu set decisiv și două mingi de meci salvate: 5-7, 7-5, 7-5.

Tatjana Maria împlinește 35 de ani pe 8 august însă nu se gândește la retragere: „Pot să joc mult și îmi place să fac asta”

Tatjana Maria va împlini 35 de ani pe 8 august, însă veterana tenisului mondial nu se gândește încă la retragere: „Sunt oarecum mândră de mine că am ajuns din nou în acest punct. Când începi să joci din nou, după un copil, nu știi niciodată cum va merge.

Trebuie să spun că am fost foarte norocoasă cu corpul meu. Nu sunt o persoană predispusă la accidentări, sper să rămân așa. asta. Pot să joc mult și îmi place să fac asta”, a spus germanca pentru wta.tennis.

Tatjana Maria alături de soțul ei și cele două fete, Charlotte și Cecilia
Tatjana Maria alături de soțul ei și cele două fete, Charlotte și Cecilia. Sursă foto: Instagram @tatjanamaria87

Tatjana a mai câștigat patru turnee de dublu și câte 15 turnee ITF și de dublu. În perioada 2006-2011 și 2018-2020, a făcut parte din echipa Germaniei de Billie Jean King Cup, unde a evoluat în 18 meciuri.

  • 103 e locul ocupat de Tatjana Maria în clasamentul WTA
  • 35 de ani va împlini nemțoaica pe 8 august 2022
ADVERTISEMENT