News

Cine este Ursula von der Leyen. Câți bani câștigă președintele Comisiei Europene

Cine este Ursula von der Leyen și câți bani câștigă președintele Comisiei Europene, o funcție puternică peste întregul continent
27.09.2021 | 13:19
Cine este Ursula von der Leyen Cati bani castiga presedintele Comisiei Europene
Ursula von der Leyen încasează o sumă impresionantă. sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ursula Gertrud von der Leyen, numele întreg al președintelui Comisiei Europene, este născută Albrechet, în Elsene, Belgia, în 1958. Are un trecut politic încărcat și a ocupat preț de șase ani de zile rolul de ministru al Apărării în Executivele pe care le-a condus Angela Merkel.

La începutul lunii iulie 2019 a fost nominalizată de Consiliul European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. În doar două săptămâni, aceasta a primit și votul din partea Parlamentului European și a devenit doar al doilea președinte german al Comisiei, după Walter Hallstein.

ADVERTISEMENT

Cine este Ursula von der Leyen!

De altfel, comisia von der Leyen și-a început activitatea la 1 decembrie 2019, ca succesoare a comisiei Juncker. De-a lungul timpului, actualul șef al CE a avut mai multe porecle, multe dintre ele venind din partea presei. Rosie, Uschi von der Leyen, Flinten-Uschi, Röschen sunt doar câteva apelative folosite de jurnaliști pentru a o descrie.

De remarcat că preț de șapte ani de zile, mai exact din 1980 până în 1987 a studiat medicina la Universitatea de Medicină din Hanovra. În final și-a susținut examenul de stat și a primit aprobarea de practică medicală.

ADVERTISEMENT

Interesant este că omul numărul 1 din Comisia Europeană a și profesat ca medic rezident la clinica de ginecologie a Universității de Medicină din Hanovra. La începutul anilor 90, Ursula a obținut și gradul de doctor în medicină, cu o teză despre Proteina C reactivă.

Nu a fost scutită însă de comentarii aprige, mai ales că în septembrie 2015, site-ul VroniPlag Wiki a declarat că a găsit „paragrafe plagiate”  în 27 de pagini din teza de doctorat pe care aceasta ar fi susţinut-o. Cu toate acestea, Senatul Universității de Medicină din Hanovra a decis că Ursula von der Leyen își poate păstra gradul de doctor în medicină, întrucât cele trei citări defectuoase sau inexacte nu afectează teza în ansamblul ei.

ADVERTISEMENT

Câți bani câștigă președintele CE

Ca președinte al Comisiei Europene, Ursula este plătită cu bani grei. Aceasta duce acasă anual o sumă impresionantă, o sumă de ordinul sutelor de mii de euro. Discutăm despre 350.089 euro, bani încasați pentru 12 luni de muncă. Asta înseamnă un salariu de 29.174 pe lună, un salariu uriaș pentru orice țară din lumea aceasta.

La un simplu calcul, Ursula von der Leyen încasează 6.732 euro pentru fiecare săptămână prestată la Bruxelles și, atenție, nu mai puțin de 1.346 euro pentru fiecare zi petrecută în funcția supremă a Comisiei.

ADVERTISEMENT

Ca o comparație, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump lua 368.000 euro anual, cu doar 18 mii în plus față de Ursula. Banii primiți de șeful CE sunt însă mult peste ce încasează cancelarul Germaniei. Despre Angela Merkell se știe că primește salariul de 242.000 de euro pe an.

Unde lucrează Ursula von der Leyen

Interesant este că sediul principal al Comisiei Europene este la Berlaymont de pe Rue de la Loi 200 din Bruxelles. Biroul președintelui se află la etajul 13, ultimul al clădirii. Concret, cea mai înaltă poziție ocupă literalmente și cel mai înalt post din CE.

Cu toate acestea, imaginile postate pe rețelele sociale au arătat că interiorul biroului președintelui Comisiei Europene este surprinzător de simplu în comparație cu birourile celorlalți oficiali de rang superior. De altfel, fiecare nou președinte al CE poate alege lucrările de artă și mobilierul din birou, dar cam atât.

Când Ursula von der Leyen a preluat funcția și a anunțat că intenționează să doarmă în biroul ei, lumea a aflat, că acesta are și o cameră cu o suprafață de 25 mp, unde președintele obișnuiește să se retragă.

Dacă au îndeplinit mandatul complet de cinci ani, președintele Comisiei Europene și comisarii au dreptul la „plăți de tranziție” timp de până la trei ani după ce și-au părăsit funcțiile. În medie, acestea se ridică la 40-65% din salariul anterior. Acesta este redus dacă își asumă noi activități plătite în perioada de trei ani.

De asemenea, comisarii au dreptul la o pensie UE. Se calculează la 4,275% din salariul de bază pentru fiecare an întreg în funcție. În practică, acest lucru înseamnă că Ursula von der Leyen va primi o pensie de 21,38% din ultimul ei salariu de bază sau de aproximativ 5964 EUR în fiecare lună, dacă rămâne în calitate de președinte al Comisiei Europene pe parcursul celor cinci ani. Pensia integrală poate fi primită de la vârsta de 66 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: