Simona Halep

Cine este Venus Williams, viitoarea adversară a Simonei Halep la Australian Open! Povestea tulburătoare a fostului lider mondial

17.01.2019 | 15:30
Venus Williams este viitoarea adversară a Simonei Halep la Australian Open

Venus Williams este viitoarea adversară a Simonei Halep la Australian Open. Cele două se vor întâlni sâmbătă în turul trei al turneului de la Melbourne, iar meciul va fi programat în sesiunea de seară. Sportiva de 38 de ani are o poveste tulburătoare şi luptă zilnic cu o boală autoimună.

Totul a început în 2011, când Venus Williams a fost diagnisticată cu sindromul Sjogren. Americanca trebuia să joace cu Sabine Lisicki în turul doi de la US Open, însă îşi anunţa retragerea de la turneul american. Jucătoarea de tenis tocmai primise verdictul medicilor, iar boala autoimună de care suferea era motivul care îi provoca oboseala. “Am fost recent diagnosticată cu sindromul Sjogren, o boală care îmi afectează nivelul de energie şi care cauzează oboseală şi dureri la articulaţii. M-am simţit bine jucând aici şi mi-aş fi dorit să o fac în continuare, dar, din păcate, nu sunt aptă pentru a face acest lucru”, declara Venus Williams la conferinţa de presă în care îşi anunţa retragerea de la US Open.

Venus Williams, viitoarea adversară a Simonei Halep la Australian Open, luptă de opt ani cu sindromul Sjogren

Venus Williams, viitoarea adversară a Simonei Halep la Australian Open, nu s-a dat bătută şi s-a luptat cu sindromul Sjogren. La scurt timp după verdictul medicilor, jucătoarea de tenis din SUA a început să urmeze o dietă vegetariană. Alimentele pe care le consumă nu trebuie ambalate în sticle, conserve sau cutii, iar principalele ingrediente pe care le poate consuma sunt fructele, legumele, seminţele şi cerealele Şapte luni a stat departe de terenul de tenis şi a ajuns până în sferturile de finală ale turneului Miami din 2012.

Venus Williams este viitoarea adversară a Simonei Halep la Australian Open. Din 2011 se luptă cu o boală autoimună
Venus Williams este viitoarea adversară a Simonei Halep la Australian Open. Din 2011 se luptă cu o boală autoimună

În acelaşi an, Venus Williams a vorbit într-un interviu pentru revista People despre sindromul Sjogren. “Nu ştiam ce să fac atunci când intram pe teren. Nu puteam să-mi ridic braţul, iar racheta parcă era din beton. Mâinile mele erau umflate mai mereu şi mă mâncau. Nu aveam cum să mai intru pe teren. Mi-am dat seama că ar fi o imagine oribilă. Mergeam la doctor şi plângeam. Nu puteam să mă abţin. Îmi doream doar o şansă să joc. Diagnosticul a fost înfricoşător, dar în acelaşi timp a însemnat şi o uşurare. Acum mă concentrez să ţin cea mai bună dietă, una care să mă ajute să joc tenis la nivel înalt”, a povestit Venus Williams.

Cariera lui Venus Williams, suişuri şi coborâşuri

Venus Williams a jucat primul meci profesionist pe 31 octombrie 1994, la 14 ani, când a reuşit să o învingă pe Shaun Stafford în primul tur al turneului de la Oakland. În februarie 1998, jucătoarea de tenis din SUA a câştigat primul turneu din carieră, la US National Indoor. Explozia a venit în 2000, când Venus Williams a câştigat turneele de la Wimbledon şi US Open, plus medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney, atât la simplu, cât şi la dublu. Pe 25 februarie 2002, după ce îşi apărase cu succes trofeele de la Wimbledon şi US Open, americanca devenea numărul 1 mondial, poziţie pe care deţinut-o 11 săptămâni.

Accidentările i-au blocat ascensiunea, iar perioada 2003-2005 a fost una neagră pentru adversara Simonei Halep. Venus Williams a câştigat în 2005 pentru a treia oară turneul de la Wimbledon, performanţă pe care a repetat-o în 2007 şi 2008. La 20 de ani de la prima finală de Mare Şlem jucată, US Open 1997, jucătoarea de tenis din SUA a ajuns în ultimul act la Australian Open şi Wimbledon, fiind învinsă de Serena Williams, respectiv Garbine Muguruza.

  • 49 de titluri WTA a câştigat Venus Williams în carieră
  • 1.028 de meciuri a jucat Venus Williams în circuitul WTA şi ITF
  • 40.931.048 de dolari a câştigat Venus Williams din tenis până în 2019