Biserica Ortodoxă Română a fost afectată anul trecut de un scandal declanșat de Călin Cristi, supranumit în presă “Călugărul amant”, după ce acesta a dezvăluit că mai multe fețe bisericești ar fi fost protagoniste ale unor presupuse orgii sexuale. După aceste dezvăluiri, Cristi Călin a fost exclus din biserică de către Pavel Gotcă, starețul Schitului Sf. Nectarie din comuna Cetățeni-Argeș, acolo unde activa Călin.
Printre dezvăluirile făcut de Călin s-a numărat și aceea că, în urmă cu aproape 10 ani, i s-a retras binecuvântarea arhierească de către episcopul Romanului și Bacăului, PS Ioachim Băcăuanul, iar apoi a fost exmatriculat. „Sunt lucruri greu de închipuit despre viața monahală de dincolo de pereții chiliilor”, a spus Călin, care a mărturisit că a refuzat „câteva propuneri de ordin sexual venite din partea monahilor”.
Printre cei pe care Călin i-a menționat se numără și ÎPS Teodosie, despre care a spus că ar fi întreținut relații sexuale cu bărbați și minori. De puțin timp, Cristi Călin i-a dat în judecată pe doi din cei mai reprezentativi și influenți exponenți ai Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel și ÎPS Teodosie.
Pe 14 iunie 2023, la Curtea de Apel Constanța s-a înregistrat un dosar al cărui obiect este „plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)”, conform portalului instanțelor de judecată, consultat de FANATIK. Petent este Călin Cristi, iar intimați sunt Ciobotea Dan Ilie (numele de mirean al Patriarhului Daniel), Petrescu Macedon (numele de mirean al lui ÎPS Teodosie) și un ziarist care a scris mai multe articole despre Călin Cristi și BOR, Ion Spînu.
Primul termen al dosarului înregistrat la secția penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie a fost stabilit pentru 16 august 2023. Articolul 340 din Noul Cod Penal se referă la plângerea împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală. La paragraful 1 se arată că persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.
La articolul 339 se arată că plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.
În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
Pe 14 octombrie 2022, ÎPS Teodosie l-a dat în judecată pe Călin Cristi, la Tribunalul Bacău, obiectul dosarului fiind acțiune în răspundere delictuală, conform datelor consultat de FANATIK pe portal.just.ro. Cauza a fost amânată pe 9 iunie 2023, iar următorul termen al dosarului a fost stabilit pentru 10 noiembrie 2023.
„ÎPS Teodosie a sesizat instanța de judecată cu privire la calomniile și defăimările aduse de către “călugărul Călin” atât ÎPS, dar și Arhiepiscopiei Tomisului. Acțiunea vizează și obligarea călugărului la plata de despăgubiri care, dacă vor fi admise și recuperate, vor fi donate bisericii. Pârâtul nu a adus niciun fel de probă, deși a susținut cu tărie, în cadrul unei emisiuni TV, că există peste 1.000 de fotografii aflate în locuri diferite”, a susținut avocatul Adrian Cuculis.
Conform cererii de chemare în judecată forrmulate de avocat, ÎPS Teodosie solicită instanței să-l oblige pe Cristi Călin să elimine mai multe postări de pe contul său de Facebook, să-l oblige la plata sumei de 100.000 de euro ca daune morale, să-l oblige să-și ceară scuze în public și să publice sentința într-un ziar național.
Cristi Călin a mai fost implicat într-un dosar, înregistrat în octombrie 2022, cel al deputatului PSD Aurel Bălășoiu, pe care l-a acuzat că fi întreținut sexuale cu un minor pe care l-ar fi violat. După trei luni de anchetă, dosarul a fost clasat, deoarece procurorii au ajuns la concluzia că nu există probe pentru acuzațiile formulate de Călin. Mai mult, acesta și-a retras plîngerea la adresa lui Aurel Bălășoiu.