News

Cine i-ar putea lua locul lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății. Trei scenarii posibile privind desemnarea viitorului ministru

14.04.2021 | 14:37
Cine iar putea lua locul lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sanatatii Trei scenarii posibile privind desemnarea viitorului ministru
Premierul Florin Cîțu și liderii coaliției de guvernământ/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Numirea unui succesor al lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății se anunță foarte anevoioasă, numele viitorului ministru depinzând de deznodământul crizei guvernamentale pe care a provocat-o decizia primului ministru Florin Cîțu.

În primul rând, USR-PLUS trebuie să se decidă dacă rămâne la guvernare sau nu și în ce condiții. Conducerea partidului încă nu a luat o decizie oficială, însă unii parlamentari ai partidului evocă deja ieșirea de la guvernare.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă până la urmă, formațiunile lui Dacian Cioloș și Dan Barna se hotărăsc să rămână în Guvern, nu este clar încă dacă succesorul lui Voiculescu va fi de la USR sau de la PLUS.

Rămânerea la guvernare riscă să dezbine USR-PLUS

În primul scenariu, USR-PLUS rămâne la guvernare și propune un nou ministru al Sănătății. Numai că în acest caz, disputa riscă să se mute din interiorul coaliției în interiorul USR-PLUS. Vlad Voiculescu era desemnat de către partidul lui Dacian Cioloș. În schimb, USR l-ar vrea, potrivit unor surse din partid citate de News.ro, pe Adrian Wiener. Acesta este deputat la al doilea mandat de parlamentar fiind unul dintre experții partidului pe domeniul sănătății. Wiener a ocupat funcţii administrative la Spitalul Judeţean Arad și a urmut cursuri la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, PLUS nu ar dori să renunțe în favoarea USR la acest portofoliu chiar dacă nu au acum un candidat cert pentru acest post, deoarece ar fi alterat echilibrul de forțe între cele două formațiuni aflate în curs de fuziune și care, la un moment dat, vor trebui să aleagă un președinte unic în locul celor doi copreședinți.

În al doilea scenariu, USR-PLUS iese cu totul de la guvernare, dar este de acord să susțină din Parlament guvernul PNL, în anumite condiții. În aceste condiții, viitorul ministru va fi un liberal, iar cele mai mari șanse le-ar avea deținătorul de anul trecut al acestei funcții, Nelu Tătaru care, actualmente, ocupă funcția de președinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților. În pofida unor bâlbe din perioada în care a fost ministru al Sănătății, Tătaru ar avea avantajul că ar veni la minister deja familiarizat cu problemele acestei instituții și cu dificultățile în combaterea epidemiei de Covid-19. Nu este exclus ca Tătaru să refuze să-și asume încă un mandat în condițiile în care, la formarea actualului guvern, niciun partid nu s-a înghesuit să primească acest portofoliu atât de solicitant de când a izbucnit pandemia.

ADVERTISEMENT

Scenariul extrem al refacerii alianței PSD – PNL

Al treilea scenariu, posibil dar cu o probabilitate scăzută, este ca PNL să decidă să-și asigure un guvern majoritar cu ajutorul PSD, practic o refacere a USL ce ar putea fi foarte costisitoare pentru liberali. În acest caz, portofoliul Sănătății ar putea fi asumat și de către un social-democrat. Șansele cele mai mari le-ar avea, în această situație, Alexandru Rafila. Medicul infecționist a fost implicat în combaterea epidemiei până la înscrierea sa, înaintea alegerilor parlamentare, în PSD. Cu o imagine publică, el este deja familiarizat cu situația din minister, și ar putea fi o variantă acceptabilă și pentru liberali.

O altă variantă ar putea fi Adrian Streinu-Cercel, acum președinte al Comisiei de sănătate din Senat. Acesta însă a fost blamat pentru intenția de anul trecut, în timpul perioadei de urgență, de a-i închide în case timp de o lună pe bătrânii peste 65 de ani. În plus, încă nu se știe dacă ancheta penală privind incendiul de la Institutul „Matei Balș”, pe care l-a condus până când a devenit senator, nu-l va pune într-o situație delicată pe medicul infecționist.

ADVERTISEMENT