News

Cine ia cea mai mare pensie specială din România. Are 77.000 lei pe lună, de 48 de ori mai mult decât pensia medie a românilor

10.01.2021 | 17:17
Cine ia cea mai mare pensie speciala din Romania Are 77000 lei pe luna de 48 de ori mai mult decat pensia medie a romanilor
Cea mai mare pensie din România e de 77.000 de lei. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), responsabilă pentru plata pensiilor speciale de care beneficiază 9.000 de privilegiați, a publicat pe site-ul oficial statistica privind plățile efetuate în luna decembrie.

Conform acestor date, jumătate dintre privilegiați sunt foștii procurori și judecători, care au încasat în medie în luna decembrie 19.821 de lei.

ADVERTISEMENT

De reținut că aceste plăți nu au fost făcute în baza propriilor contribuții plătite pe vremea când magistrații erau în câmpul muncii.

Cea mai mare pensie nesimțită din România, de 77.000 de lei

Dacă s-ar fi respectat strict acest principiu al contribuției, pensiile acestora ar fi doar 3.664 de lei, față de sumele de 18.422 de lei suplimentate de stat

ADVERTISEMENT

Sumele suplimentare sunt plătite din contribuțiile tuturor românilor, care muncesc pentru a ține în spate pensiile „nesimțite” sau speciale, cum le place să fie numite, conform Adevărul.

Potrivit sursei citate, magistrații câștigă mai mult la pensie decât o fac atunci când sunt încă activi. Pensia specială se calculează ca 80-100% din venitul brut din ultima lune de activitate, mult peste veniturile nete din perioada activă.

ADVERTISEMENT

„(1) Cuantumul pensiei de serviciu (pentru judecători şi procurori cu o vechime de 25 de ani în activitate – n. red.) este de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, iar pentru pensia de serviciu prevăzută la art. 82 alin. (5), cuantumul este de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate ale unui judecător sau procuror în funcţie, în condiţii identice de vechime şi nivel al instanţei sau parchetului. Acest alin. (5) al art 82 face referire la magistraţii care îndeplinesc condiţiile de vechime, dar la momentul pensionării nu mai profesează ca procurori sau judecători”, se arată în legea 303/2004 Art. 7.

Spre comparație, pensia medie a românilor a fost în luna decembrie 1.592 de lei, de 12.5 de ori mai mică decât a foștilor magistrați.

ADVERTISEMENT

Cifrele incredibile vorbesc inclusiv despre o pensie de 77.000 de lei (de 48 de ori mai mare decât pensia medie a românilor), care e încasată de un fost comandant de penitenciar.

„Cea mai nesimţită pensie specială din România este în prezent de 77 .000 de lei, pensia unui fost comandant magistrat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017, această pensie era de 33.400 de lei. Astăzi, ea a ajuns la 77.000 de lei. Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul să încerce măcar să urmărească cifre. Şi, pentru ca să nu existe niciun dubiu că iniţiatorii şi părinţii pensiilor speciale, cei de la PSD, vor astăzi altceva, vreau să precizez că sunt nouă legi speciale care reglementează pensii speciale“, anunța Florin Roman, deputatul PNL, în finele lui 2020.

ADVERTISEMENT