Sport

România, în barajul de calificare la Campionatul Mondial din Qatar? Ce șanse au „tricolorii” să ia locul Rusiei

Rusia a fost exclusă din barajul pentru calificarea la Campionatul Mondial din Qatar. Acum, UEFA şi FIFA trebuie să decidă cine îi ia locul. Care sunt şansele României.
01.03.2022 | 11:30
Romania in barajul de calificare la Campionatul Mondial din Qatar Ce sanse au tricolorii sa ia locul Rusiei
România ratează barajul CM 2022 şi după excluderea Rusiei
ADVERTISEMENT
01-03-2022
09:45

Variantele luate în calcul de UEFA după excluderea Rusiei

Șansele ca România să profite de excluderea Rusiei din barajul pentru CM 2022 sunt aproape nule. Din primele informații, FIFA ia în calcul alte două variante.

Concret, înlocuitoarea naționalei antrenate de Valeri Karpin va fi aleasă dintre Slovacia – ocupanta locului trei în Grupa H, imediat după Rusia – și Ungaria, care ar putea ajunge în această situație prin Nations League.

Indiferent care va fi decizia finală, înlocuitoarea Rusiei va înfrunta Polonia în semifinalele barajului, pe 24 martie, urmând ca învingătoarea să-și afle adversara la capătul duelului Suedia – Cehia, programat pe 29 martie.

UEFA şi FIFA au luat o decizie fără precedent pentru secolul al XXI-lea, după izbucnirea războiului în Ucraina. Rusia a fost exclusă din barajul pentru Campionatul Mondial din Qatar, iar forurile trebuie să decidă cine îi va lua locul pentru meciul cu Polonia.

România ratează barajul de calificarea la CM din Qatar şi după excluderea Rusiei

Un scenariu pe care UEFA şi FIFA l-ar putea lua în calcul este introducerea în baraj a echipei care are cel mai bun clasament dintre selecţionatele care au terminat pe locul 3 în grupe.

ADVERTISEMENT

În acest caz, selecţionatele luate în calcul ar fi Irlanda, Grecia, Irlanda de Nord, Finlanda, Israel, Norvegia, Slovacia, Albania şi România. Cehia, locul 3 din Grupa E, s-a calificat deja în baraj, cu ajutorul Ligii Naţiunii.

Într-un clasament al echipelor de pe locurile 3, Norvegia şi Albania s-ar afla la egalitate de puncte, după ce au fost şterse rezultatele cu Gibraltar, respectiv San Marino. Nordicii au avantajul unui golaveraj mai bun, +6, faţă de -7 al albanezilor. România, fără rezultatele din dubla cu Liechtenstein, are 11 puncte, imediat sub Norvegia şi Albania.

ADVERTISEMENT

De ce nu sunt luate în calcul rezultatele din meciurile cu ultima clasată

Din moment ce grupele de la A la E au avut doar 5 echipe, faţă de 6 câte au fost în grupele de la F la J, UEFA a stabilit deja, pentru clasamentul locurilor 2, care a fost folosit la stabilirea capilor de serie la tragerea la sorţi din baraj, că rezultatele cu ultima clasată vor fi şterse.

Ce alte scenarii pot fi luate în calcul pentru înlocuirea Rusiei

Într-un scenariu, Polonia, adversara Rusiei din semifinala barajului, ar urma să se califice direct în finală, unde ar întâlni câştigătoarea meciului dintre Suedia şi Cehia. În acest caz, polonezii ar urma să găzduiască acest meci decisiv.

ADVERTISEMENT

Un alt scenariu ar fi cel în care UEFA şi FIFA vor alege ca Rusia să fie înlocuită cu Slovacia, echipa care s-a clasat pe locul 3 în grupa din care au făcut parte ruşii.

Cum datele pentru barajul CM 2022 sunt oficiale în calendarul FIFA, aproape toate echipele naţionale şi-au stabilit, în acea perioadă, meciuri amicale, astfel că Norevegia sau Slovacia, dacă unul dintre aceste scenarii va fi luat în calcul, va trebui să-şi schimbe calendarul.

ADVERTISEMENT
  • Norvegia are două amicale “acasă”, cu Slovacia (25 martie) şi cu Armenia (29 martie)
  • Slovacia are două amicale, în deplasare cu Norvegia (25 martei) şi “acasă” cu Finlanda (29 martie)

Şansa îi poate surâde Norvegiei. COVID-19 i-a stricat planul în Liga Naţiunilor

Norvegia a fost în Grupa 1 din Divizia B a Ligii Naţiunilor, alături de Austria, România şi Irlanda de Nord. Cu două etape înainte de final, nordicii erau la egalitate de puncte cu austriecii, pe care urmau să-i întâlnească în ultima etapă. În penultima rundă, norvegienii aveau o deplasare în România, însă totul a fost dat peste cap.

Înainte ca naţionala Norvegiei să plece spre România, în lotul nordicilor a fost depistat un caz pozitiv de COVID-19. Autorităţile sanitare nu au permis plecarea selecţionatei, iar UEFA a decis ca meciul să fie câştigat de România la masa verde.

Cu un lot schimbat, fără vedete, Norvegia a putut să joace meciul cu Austria, din ultima rundă, care s-a terminat la egalitate, scor 1-1, iar austriecii au încheiat grupa pe primul loc, ceea ce le-a permis calificarea în barajul CM 2022, după ce în Grupa F din preliminarii s-au clasat abia pe locul 4.

ADVERTISEMENT