News

Cine îşi va putea cumula în continuare pensia cu salariul după schimbarea legii

11.03.2021 | 19:27
Cine isi va putea cumula in continuare pensia cu salariul dupa schimbarea legii
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat care sunt excepțiile proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariu. Punerea în dezbatere publică a acestuia a avut loc joi, urmând a fi prezentat în ședință de Guvern, pentru aprobare.

Astfel, respectivul proiect înterzice cumulul pensiei cu salariul doar pentru sistemul bugetar, nu și pentru cel privat. Persoanele care au împlinit vârsta de pensionare pot opta pentru cotinuarea activității până la 70 de ani, indiferent de sectorul în care muncesc.

ADVERTISEMENT

Astfel, vor fi exceptate de la această măsură persoanele alese care se află în mandate pe o durată definită de Constituţie, persoanele încadrate în gradul III de invaliditate, cele din cadrul autorităţilor administrative autonome sau a instituţiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat, cu o perioadă prevăzută de lege, personalul didactic și membrii Academiei Române. În plus, exceptia se mai aplică și oamenilor care beneficiează de drepturi de autor.

Cine îşi va putea cumula în continuare pensia cu salariul după schimbarea legii

„Proiectul de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensie şi care doresc să rămână în activitate să poată să facă lucrul acesta. Este vorba de o opţiune a angajatului. Este o opţiune pentru a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare şi în acelaşi timp aduce avantaje pe lângă faptul că rămâne persoana activă şi în câmpul muncii şi posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare”, a declarat Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT

„Vorbim aşadar despre un drept şi de o obligaţie. Exercitarea acestui drept e stric la latitudinea angajatului. Legal rămâne posibilitarea oricărei persoane de a se pensiona la vârsta legală de pensionare, fără nicio îngrădire. Dacă o persoană a optat pentru continuarea activităţii până la împlinirea vârstei de 70 de ani, însă din motive obiective sau subiective doreşte să revină asupra acestei decizii şi să se întoarcă la pensie, poate să facă lucrul acesta oricând între perioada în care a împlinit vârsta legală de pensionare şi vârsta de 70 de ani”, a explicat ministrul Muncii.

„Persoana care continuă activitatea poate să solicite şi recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul costând evident în majorarea punctelor anuale şi obţinerea unei pensii în sistemul public calculată proporţional cu perioada lucrată. De asemenea, persoanele care au îndeplinit vârsta de pensionare şi doresc să se reangajeze şi să lucreze până la 70 de ani pot să facă lucrul acesta”, a adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan a explicat și cui se aplică respectivul proiect de lege: „persoanelor care desfăşoară activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă sau raport de serviciu. Aşadar şi pentru sistemul public şi pentru sistemul privat”.

„Pentru persoanele care se află în funcţie printr-un act de numire şi pentru a putea opta să lucreze până la vârsta de 70 de ani e suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Pentru sectorul public, de data aceasta, continuarea activităţii se realizează în baza aceluiaşi contract de muncă sau raport de serviciu”, a explicat demnitarul.

ADVERTISEMENT

„De asemenea, tot în sectorul public, pentru continuarea activităţii nu este necesar acordul în prealabil al angajatorului. Iar opţiunea continuării activităţii, după îndeplinirea vârstei legale de pensionare are drept consecinţă suspendarea plăţii pensiei şi această măsură e una de echitate socială şi juridică. Este o echitate în raport cu persoanele care nu şi-au deschis dreptul la pensie sau faţă de persoanele care au avut opţiunea, în baza unor legi speciale, să se pensioneze la vârste mult mai reduse, spre deosebire de persoane care nu se află în sistemul de legi speciale. Dacă au optat pentru continuarea activităţii şi dacă din motive obiective sau subiective se revine asupra acestei decizii, atunci ei pot să solicite reluarea plăţii pensiei, evident cu consecinţa încetării raportului de muncă”, a adăugat ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, persoanele exceptate de acest proiect legislativ sunt: „persoanele alese care se află în mandate pe o durată definită de Constituţie. Vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condiţiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de legea educaţie naţionale, persoanele încadrate în gradul III de invaliditate, pentru că există o decizie a CCR, membrii Academiei Române şi persoanele din cadrul autorităţilor administrative autonome sau a instituţiilor publice care la dat intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat, cu o perioadă prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală pe care noi o propunem să fie constituţională.”

ADVERTISEMENT