Meciul dintre România și Kosovo a fost, la fel ca la ultima vizită a kosovarilor la București, plin de incidente. Mai mult decât atât, spre deosebire de primul joc, acesta nu s-a mai încheiat pe teren și urmează să fie judecat de Comisia de Disciplină a UEFA.
Meciul din Liga Națiunilor dintre România și Kosovo nu a putut fi decis pe teren, după ce fotbaliștii pregătiți de Franco Foda au părăsit suprafața de joc în prelungirile partidei și au refuzat să mai iasă pe teren pentru ca jocul să fie reluat.
Totodată, kosovarii au continuat scandalul la zona mixtă, acolo unde au încercat să agreseze fizic un jurnalist român, iar de atunci, atât șeful Federației din Kosovo, cât și prim-ministrul au criticat suporterii români. Ultimul luat în vizor de kosovari este chiar selecționerul Mircea Lucescu, care a fost desființat în presa națională după declarațiile sale de la finalul meciului cu Cipru.
Acum ,verdictul stă în mâinile Comisiei de Disciplină a UEFA, care are pe rol astăzi, 20 noiembrie, dosarul de la România – Kosovo. Dacă totul va decurge într-un ritm normal, sunt șanse să avem un verdict chiar în cursul zilei de joi.
De asemenea, forul continental a anunțat deja că au fost inițiate proceduri disciplinare împotriva ambelor federații, ceea ce înseamnă că indiferent de rezultatul final, vor exista sancțiuni de ambele părți.
Comisia de Etică și Disciplină a UEFA este formată din 16 oficiali: un președinte (Thomas Partl – Austria), doi vicepreședinți (Sandor Berzi – Ungaria, Jaques Antenen – Elveția) și alți 13 membri.
În cazul unei astfel de spețe, 5 sau 7 oameni vor judeca și vor da verdictul final. Nelipsiți din acest complet vor fi Thomas Partl, Sandor Berzi, respectiv Jaques Antenen. Mădălina Diaconu este și ea membră a Corpului de Control, Etică și Disciplină al UEFA, însă ea nu va putea fi nominalizată în acest caz, anunță GSP.
Thomas Partl face parte din anul 1992 din Comisia de Disciplină UEFA, iar din 2006 ocupă funcția de președinte în cadrul acestei delegații. El colaborează cu UEFA din anii 70, de când ocupa funcția de vicepreședinte al federației regionale din Karnten.
Sandor Berzi, unul dintre vicepreședinții Comisiei, ocupă această funcție și în cadrul Federației Maghiare de Fotbal (acolo este din 2010). Timp de 16 ani a fost secretar general al UEFA la Budapesta (a mai avut în subordine sectorul de arbitri și departamentul internațional). El a mai fost președinte de club la MTK Budapesta și director general la Videoton. Din 2006 este vicepreședinte în această comisie a UEFA, iar actuala funcție o ocupă din 2006.
Jaques Antenen este al doilea vicepreședinte, el fiind în trecut un fost procuror la Lausanne și șef al poliției din cantonul Vaud. Este un consilier important pe partea de siguranță și securitate la meciurile de sub egida UEFA. Este în comisie din 1998 și de un an de zile este vicepreședinte.
Portughezul Joao Leal este din 2017 în cadrul Comisiei UEFA, iar în 2008 a fost în centrul unui scandal imens în țara sa natală, fiind acuzat că a direcționat informații false către UEFA pentru a salva FC Porto într-un dosar de excludere din Liga Campionilor, ca urmare a mituirii unor arbitri în sezonul intern 2003/2004.
Thura Win este un important membru al Consiliului de conducere al federației engleze și a condus și Comisia de Disciplină a FA. El activează în prezent și ca judecător în tribunale pentru tineret cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, dar și pentru adulți.