Editoriale

Cine-i mai stelist: Imi, Puiu, Reghe sau Meme?

Înfrîngerea Stelei la debutul în grupa Ligii Campionilor, 0-3 cu Schalke, ne-a produs un gust sălciu, dar „meciul declaraţiilor”, care a urmat meciului de la Gelsenkirchen, a fost de-a...
23.09.2013 | 15:54
Cinei mai stelist Imi Puiu Reghe sau Meme

Înfrîngerea Stelei la debutul în grupa Ligii Campionilor, 0-3 cu Schalke, ne-a produs un gust sălciu, dar „meciul declaraţiilor”, care a urmat meciului de la Gelsenkirchen, a fost de-a dreptul grotesc. Iar balanţa penibilului a înclinat clar spre Ghencea, prin contribuţia decisivă a managerului Mihai Stoica, pe care nici măcar starea de suspendare nu-l opreşte să sară calul.

La escaladarea conflictului verbal au contribuit, prin nuanţe răutăcioase sau prin expresii nefericite, toţi combatanţii: şi Anghel Iordănescu, şi Laurenţiu Reghecampf, şi Emeric Ienei, şi Mihai Stoica. Doar ultimul a coborît însă discuţia la nivel de mahala, acolo unde raţiunea este înfrîntă de instinctele primare.

Pentru a lămuri lucrurile, vom purcede la o „disecţie” a cazului, lucrînd cu „marfa clientului”: declaraţiile celor patru oficiali stelişti: doi foşti şi doi actuali. Vom sublinia expresiile care au alimentat disputa, ducînd-o pînă la nivelul unei crunte răfuieli.

Balul a fost deschis de Anghel Iordănescu, cel care a săvîrşit „crima” de a analiza la cald înfrîngerea severă din Germania. „Cred că Reghe trebuie să se trezească la realitate, nu e aceeaşi competiţie ca în Liga 1 şi nu sunt aceeaşi adversari precum Săgeata Năvodari. Reghe a fost neinspirat cu schimbările făcute. Nu poţi să te declari supermulţumit că i-ai luat pe Kapetanos şi Cristea. Nu pot să mă declar satisfăcut atunci când Adi Popa are randamentul pe care îl are, dar în schimb este titular indiscutabil. Când insişti atât cu Tatu, e greu de înţeles. Insist cu Tatu că trebuie să-i dovedesc colegului de bancă că nu s-a înşelat!

Observaţii: Nu e deloc elegant să-i spui cuiva că “trebuie să se trezească la realitate”, ca şi cum ar fi un adormit care nu ştie pe ce lume trăieşte! Iar insinuarea în privinţa lui Tatu, cum că Reghecampf îl titularizează pentru a-i face pe plac lui Stoica, este pe cît de răutăcioasă, pe atît de nedreaptă! În schimb, celelalte observaţii sînt fireşti, corecte, civilizate.

Prima replică a venit chiar din partea lui Laurenţiu Reghecampf: “Am citit reacţiile oamenilor din fotbal, unii probabil că nici n-au văzut meciul. Am văzut declaraţia lui Iordănescu… Noi ne-am dus să atacăm, nu să ne apărăm. Eu cred că am reuşit multe lucruri bune de cînd am venit la Steaua, iar cei care mă critică acum cred că dau dovadă de lipsă de caracter. Oamenii îşi arată adevărata faţă când fac astfel de declaraţii. Probabil este foarte greu să vezi cum un antrenor de 38 de ani a ajuns să facă performanţă şi a ajuns să facă o echipă să joace la acest nivel”.

Observaţii: Reghecampf coboară totul, rapid, la nivel de bîrfă, insinuînd că Iordănescu e un om fals, lipsit de caracter şi ros de invidie. Riscantă strategie, ţinînd cont de ceea ce reprezintă Iordănescu pentru armata de suporteri stelişti!

Acelaşi Reghecampf: “Am avut o discuţie de mai bine de 30 de minute cu patronul echipei. El urmăreşte foarte atent ce se întîmplă, urmăreşte toate declaraţiile. Mi-a spus că îşi dă seama încet-încet de fiecare şi că îi pare rău, că este dezamăgit de unii oameni. E păcat că acei oameni care îi sînt prieteni îşi dau cu părerea. Gigi era foarte dezamagit de acest lucru. Mi-a spus să stau liniştit, fiindcă este convins că noi ne vom califica de pe primul loc în primăvara Ligii Campionilor. Accept criticile, însă nu-mi place să fiu jignit. Am adus Stelei 30 de milioane de euro, iar cu mine antrenor s-a efectuat cel mai scump transfer din istoria României”.

Observaţii: N-am înţeles ce e păcat – că Iordănescu se numără printre prietenii lui Becali sau că îşi dă cu părerea? În ambele variante, Reghecampf e în ofsaid. El are dreptate cînd pretinde să nu fie jignit, dar răspunde cu jigniri. Antrenorul Stelei se poate mîndri cu banii aduşi clubului prin performanţele sportive şi prin transferul lui Chiricheş, dar greşeşte flagrant forţînd o comparaţie, chiar şi subînţeleasă, cu realizările similar ale unor Iordănescu şi Ienei. Păi, se compară banii de acum 20-30 de ani cu cei de azi? Pe criteriul ăsta, Chiricheş e şi peste Maradona! Or, el este încă departe şi de Belodedici sau Gică Popescu, ca să nu-l amintim pe Hagi…

În joc a intrat şi Emeric Ienei, pentru a-i lua apărarea lui Iordănescu. „Am văzut declaraţiile lui Iordănescu şi pot să afirm cu mîna pe inimă că Puiu a făcut o analiza perfectă a jocului Stelei din Germania. Însă, totodată, pot să vă spun că sînt total dezamăgit de modul în care a reacţionat Reghe. Nu poţi să spui că aceia care au vorbit despre jocul Stelei sînt oameni fără caracter sau că nu au văzut meciul, asta e lipsă de educaţie. Vă spun asta deoarece mă simt şi eu vizat, pentru că şi eu am făcut o analiză a jocului cu Schalke şi, vă asigur, am văzut meciul. După părerea mea, Laurenţiu a luat-o razna rău de tot”.

Observaţii: Nea Imi a fost de o eleganţă impecabilă, dar a derapat exact la ultima propoziţie. Nu e în stilul său să spună despre cineva că “a luat-o razna rău de tot”. Tocmai de aceea, ulterior a retractat totul, inclusiv observaţiile corecte pe care le făcuse.

Dacă totul s-ar fi oprit aici, schimbul de replici ar fi fost repede uitat. Dar l-a mîncat limba şi pe Mihai Stoica, războinicul-şef din Ghencea. “M-am obişnuit cu aceste vorbe din partea unora. Demonstrează că nu se pricep la fotbal. Exact cum zicea şi Gigi Becali, «se vede cînd iese rugina din om». Îi lăsăm în pace. Ei nici nu cunosc această competiţie. Nu au jucat în Liga Campionilor, ci în Cupa Campionilor. Aia era altă competiţie. Să vorbească despre alte echipe, să-şi expectoreze acolo părerile”.

Observaţii: Brusc, limbajul se prăbuşeşte de la nivelul solului direct în grota minţii! Auzi, Iordănescu şi Ienei “nu se pricep la fotbal”! (Stoica, evident, se pricepe.) Iar Cupa Campionilor Europeni, cea cîştigată de cuplul Ienei-Iordănescu în 1986 şi pe care Iordănescu a mai onorat-o cu o semifinală (în 1988) şi cu o finală (în 1989) era un fel de Cupă Balcanică, nici nu contează cine ştie ce… Indiciu ajutător: printre neica-nimeni care n-au avut plăcerea de a savura deliciile Ligii Campionilor (precum Meme) s-au numărat şi Franz Beckenbauer, Ferenc Puskas sau Alfredo Di Stefano, care-şi pierdeau vremea cîştigînd ca fraierii Cupa Campionilor…

Nu e rău că Reghecampf şi Stoica îşi apără echipa, dar e catastrofală transformarea oricărei dezbateri, chiar şi cu accente excesiv de critice, în scandal. Dacă nici Ienei şi Iordănescu nu au dreptul să comenteze jocul Stelei, atunci cine? Cei doi au, totuşi, infinit mai multe merite decît cuplul Reghe-Meme pentru milioanele de fani stelişti cu care se laudă actualii jupîni din Ghencea.