Fanii maghiari: ”Cine nu sare, este un împuţit de român”

Naţionala Ungariei a terminat la egalitate, 1-1, pe teren propriu, în compania Cehiei, ultimul test înaintea meciului crucial din septembrie, de la Bucureşti, meci foarte important pentru ambele...
15.08.2013 | 13:59
Fanii maghiari Cine nu sare este un imputit de roman
ADVERTISEMENT

Naţionala Ungariei a terminat la egalitate, 1-1, pe teren propriu, în compania Cehiei, ultimul test înaintea meciului crucial din septembrie, de la Bucureşti, meci foarte important pentru ambele echipe în lupta pentru locul 2. Ungaria a făcut un joc mai aproape de cerinţele selecţionerului Sandor Egervari doar în a doua repriză, cînd a şi marcat din penalty, restabilind egalitatea. În prima parte însă gazdele au arătat lacune serioase în apărare, unde scorul a fost de numai 1-0 pentru cehi ca urmare a paradelor lui Adam Bogdan, portarul maghiar fiind printre cei mai buni de pe teren. Au fost defecţiuni şi în faza de construcţie, baloanele utile pentru vîrfuri fiind foarte puţine, iar aportul mijlocaşilor la închidere, placa turnantă a oricărei echipe, a fost extrem de redus. În a doua parte situaţia s-a schimbat în bine şi cei doi atacanţi, Istvan Kovacs şi Adam Szalai au devenit mai percutanţi, colaborarea dintre ei fiind destul de bună. Kovacs, jucător de 21 de ani, de la Videoton, este supranumit ”Micul Pele”, pe de o parte pentru că este foarte tehnic, pe de alta pentru că este obsedat să studieze pe video meciurile fostului mare număr 1 mondial de acum 40 de ani.

Extremiştii şi şomerii au dat tonul

Dincolo de aspectul pur sportiv al partidei există însă un altul care ne priveşte direct în perspectiva ”ciocnirii” de la Bucureşti. Deşi pe teren nu se afla nici un român, o parte dintre fanii ungurilor, grupaţi compact într-un sector al tribunei, au preferat în loc să îşi încurajeze sau să-şi admonesteze favoriţii, să incite publicul prin scandări la adresa românilor. Cotidianul “Nepszabadsog” a scris că aceste grupuri, alcătuite, se spune, din extremişti şi persoane fără ocupaţie, au strigat permanent, deşi nici pe teren, nici în tribune nu era picior de român: ”Cine nu sare, e un împuţit de român”. Atitudinea lor a fost justificată de oficiali federaţiei ca provenind de la persoane deja cunoscute din rîndul ultraşilor cu vederi extremiste. Cu toate acestea şi selecţionerul Egervari şi oficialii federaţiei spun că la Bucureşti trebuie să vină numai acei suporteri capabili să lase la o parte orice animozitate etnică şi să fie cu adevărat susţinătorii echipei naţionale.

ADVERTISEMENT