În ultima zi a anului trecut, premierul Marcel Ciolacu a emis trei decizii privind atribuțiile celor trei viceprim-miniștrii din guvernul său, Marian Neacșu, liberalul Cătălin Predoiu și Tánczos Barna, de la UDMR. Aspectul cel mai important îl constituie atribuțiile ce-i revin social-democratului Marian Neacșu, singurul fără un portofoliu.
Articolele 1 și 2 din decizia premierului privind atribuțiile viceprim-ministrului Marian Neacșu îi conferă acestuia din urmă dreptul de a controla toate actele emise de către ministerele deținute de PSD, de la Transporturi, până la Cultură. Concret, articolul 1 precizează că viceprim-ministrul PSD, singurul fără propriul portofoliu, „coordonează toate activitățile din domeniile de responsabilitate aparținând” celor opt ministere ale social-democraților.
Articolul următor precizează și în ce constă această sarcină, Marian Neacșu având obligația de a aviza măsurile și proiectele legislative ale ministerelor în cauză. „În vederea îndeplinirii prevederilor art. 1, domnul Marian Neacșu, viceprim-ministru, exercită următoarele activități: a) avizează planurile de măsuri sectoriale elaborate de ministerele prevăzute la art. 1; b) avizează proiectele de acte normative elaborate de ministerele prevăzute la art. 1”, se arată în documentul citat.
Practic, tot ce fac miniștrii și ministerele PSD trece prin semnătura viceprim-ministrului. Aceasta nu este însă tot. Marian Neacșu coordonează și instituțiile din aparatul de lucru al guvernului, adică cele aflate în subordinea Secretariatului General al Guvernului. În plus, iar aceasta este o atribuție asupra tuturor ministerelor, nu doar ale celor deținute de PSD, acesta avizează toate proiectele normative ale Executivului ce au un impact bugetar.
„În conformitate cu (…) domnul Marian Neacșu, viceprim-ministru: a) coordonează instituțiile publice și structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, precum și Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”; b) avizează toate proiectele de acte normative care au impact bugetar”, se mai arată în decizia premierului, emisă în 31 decembrie.
Practic, prin acest ordin Marian Neacșu își păstrează atribuțiile pe care le-a avut și în Guvernul Ciolacu I. FANATIK a scris pe larg despre faptul că, în iunie 2023, odată cu rocada la guvernare între Ciucă și Ciolacu, SGG-ul trecea de la PSD, aflat sub conducerea lui Marian Neacșu, la PNL, care avea să-l numească la conducerea aparatului guvernului pe Mircea Abrudean.
Episodul a iscat un mic război în coaliție în condițiile în care secretarul general al guvernului joacă un rol cheie în arhitectura aparatului Guvernului, fiind cel spre exemplu, trimite actele normative votate la Monitorul oficial spre publicare, și controlează numeroase instituții sensibile, precum corpul de control al guvernului sau departamentul anti-fraudă, OLAF. La acea dată lupta pentru SGG s-a încheiat cu PNL preluând controlul formal al instituției, iar vicepremierul Marian Neacșu atribuțiile cheie ale secretarului general al guvernului.
Spre deosebire de viceprim-ministrului PSD, ceilalți doi viceprim-miniștri, Cătălin Predoiu și Tánczos Barna, au doar rol în coordonarea activității ministerelor ce au revenit PNL, respectiv UDMR. Astfel, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, coordonează și activitățile ministerelor Educației, Externelor, Proiectelor Europene și Energiei, în sensul că acesta trebuie să avizeze măsurile sectoriale și proiectele normative elaborate în fiecare minister.
La fel, Tánczos Barna, ministrul economiei în actualul guvern, are în atribuții și coordonarea Ministerului Dezvoltării, care în noul guvern a revenit celor de la UDMR. Ambii trebuie să asigure „informarea permanentă a premierului” cu privire la activitatea ministerelor în cauză.