Editoriale

Cine pe cine păcălește. Câți bani fac, de fapt, fcsbiștii lui Becali și dinamoviștii lui Negoiță?

17.02.2020 | 16:33
Cine pe cine pacaleste Cati bani fac de fapt fcsbistii lui Becali si dinamovistii lui Negoita
ADVERTISEMENT

Dinamo a bătut FCSB, duminică seară, pentru a 5-a oară în ultimii 4 ani, perioadă în care între cele două echipe s-au mai înregistrat 9 egaluri și două victorii ale oamenilor lui Becali.

Dar, în tot timpul ăsta, fcsbiștii au fost plătiți, în mod constant, de 2-3 ori mai bine decât dinamoviștii.

ADVERTISEMENT

Ceva nu se leagă.

Evoluția jocului, prestația echipelor și rezultatul acestui Dinamo – FCSB 2-1 pot genera întrebări chiar și pentru cineva care nu a văzut partida de pe Arena Națională.

Dinamo e azi pe locul 8, a ratat deja pentru al treilea an consecutiv play-off-ul, în timp ce FCSB încă emite pretenții (justificate de situația din clasament) la titlu.

ADVERTISEMENT

Dinamo își vinde cei mai buni jucători, imediat cum primește o ofertă, pe sume derizorii – căpitanul Nistor le-a fost cedat rivalilor de la Craiova pentru 260.000 de euro acum o lună –, FCSB cere pe fotbaliștii săi milioane. Culmea e că, uneori, le și primește!

Câte parele faci, ca fotbalist, dacă pierzi derby-urile, termini pe 2 în Liga 1 și ratezi grupele cupelor europene

Dacă anomalia e evidentă când ne uităm pe datele seci, cazul se transformă într-unul realmente inexplicabil pentru cineva care a și văzut, de exemplu, ce s-a petrecut duminică.

ADVERTISEMENT

Exceptând golul din lovitură liberă al dinamovistului Sin și, poate, alte două-trei faze, nivelul partidei socotite de unii ultimul derby al sezonului a fost foarte, foarte scăzut. Rar poți vedea la un derby jucători cărora le sare mingea în gât când încearcă un stop, atâtea pase greșite, atâta lipsă de inspirație în așa de multe faze. Este, realmente, un miracol că un astfel de joc mai naște atâta pasiune printre suporteri.

De fapt, este dincolo de orice îndoială, pentru orice om prezent duminică în tribunele Arenei Naționale, că vedetele reale ale serii au fost galeriile. Peluza dinamovistă a strâns vreo 10.000 de oameni, oferind un spectacol cu mult peste cel din teren. Peluza fcsbistă, cam 6-7.000 de oameni, a pierdut duelul, însă trebuie ținut cont că a fost în deplasare, iar rezultatul n-a ajutat-o.

ADVERTISEMENT

Dar asta este altă discuție. Întrebarea reală este cum poți justifica, rațional vorbind, pretenția de a lua 20 milioane de euro pe, să zicem, Dennis Man, după un meci precum cel de duminică. Sau orice alt meci: încercați să vă amintiți un singur joc memorabil, unul singur!, făcut de Man de când a venit la FCSB. Iar de acolo să pornim discuția despre ofertele de zeci de milioane.

Dacă te numești Florinel Coman, Florin Tănase sau Olimpiu Moruțan și nu joci nimic-nimic în meciurile cu CFR și Dinamo, nu câștigi un titlu în campionatul intern și nu te califici măcar în grupele Europa League, ca să nu mai vorbim de Liga Campionilor, câte parale faci, de fapt, ca fotbalist?

Până la urmă, bieții fotbaliști chiar n-au nicio vină. Joacă atât cât pot și cum au învățat. Nu ei cer să fie vârâți așa în centrul atenției.

Cotele apelor Dunării și oferta “de 10 milioane” din Premier League

Despre Dinamo știm. Cu o etapă înainte să bată FCSB pierduse la FC Voluntari, ultima clasată. Va juca și anul acesta în play-out, așa cum a făcut-o și în precedentele două sezoane. Patronul taie tot ce poate ca să reducă din costuri – inclusiv din gramajul fripturii pentru fotbaliști. Rulează în viteză jucătorii, schimbă de la un an la altul liniile ca la hochei. În 2016, bugetul de salarii a fost de 2,34 milioane de euro brut – al 6-lea din Liga 1. În 2017 de 3,12 milioane – al 5-lea. Iar în 2018 – de 1,9 milioane de euro – al 7-lea. Cât dai, atâta face, iar Negoiță a avut rezultatele corespunzătoare, chiar un pic mai slabe în 2017 și 2018, dovadă că a avut mână „bună” și atunci când și-a ales oamenii care să gestioneze clubul.

Cu alte cuvinte, la Dinamo, ăsta e nivelul. Management, echipă și pretenții de play-out.

Dar FCSB? În 2016 și-a plătit jucătorii cu 5,8 milioane de euro – de două ori și jumătate mai mult decât Dinamo. În 2017 – cu 6,65 milioane de euro – de două ori mai mult. În 2018 – 6,05 milioane – de peste 3 ori mai mult.

Nu mai departe de luna trecută, presa prelua entuziasmată “informația”, împărtășită cu generozitate de Gigi Becali, unei oferte de 10 milioane de euro “din Premier League” pentru Dennis Man.

″Le-am zis direct că nu o accept. Le-am zis clar celor de acolo că nu-l dau pe 10 de milioane. Le-am cerut 20 de milioane. Când îmi dau cât le-am cerut, atunci vom mai discuta″, se ″confesa″ latifundiarul pe 5 ianuarie.

Și stați să vedeți! După meciul de duminică, prețul va crește precum cotele apelor Dunării într-un anotimp ploios.

Cazul nu e singular. Găsim nenumărate astfel de “știri”. Valuri de oferte, zeci de milioane, Barcelona, Manchester, PSG și Bayern își smulg unele altora de sub nas jucătorii lui Becali. Dar patronul, nu și nu, el ține la preț, îi lasă pe șeici, pe miliardarii ruși și pe bogătanii americani să fiarbă la foc mic.

Și, între timp, omul nu stă degeaba, face performanță. Mai bate o dată Botoșaniul și Viitorul, mai prinde un sfert de finală în Cupa României, mai reușește un glorios loc 2 (sau 3, după caz) în Liga 1.


Rezultatele meciurilor Dinamo – FCSB în ultimii 4 ani

2016: 0-0, 1-1, 1-1, 2-2, 1-1, 3-1 și 4-1

2017: 3-1, 1-2, 2-1, 0-1

2018: 2-2, 3-3, 1-1

2019: 1-1

2020: 2-1

ADVERTISEMENT