News

Cine poate face vaccinul împotriva Covid-19? Sfaturi pentru bolnavii cronici

04.01.2021 | 11:31
Cine poate face vaccinul impotriva Covid19 Sfaturi pentru bolnavii cronici
ADVERTISEMENT

Medicii Simin Florescu și Adrian Marinescu dau sfaturi pentru pacienții cronici și anunță cine poate face vaccinul contra Covid-19.

Românii care suferă de cancer și leucemie pot folosi antidotul, dar și cei care suferă de diabet, boli autoimune sau boli renale trebuie să se vaccineze pentru că se află în grupa de risc, transmit cei doi experți.

ADVERTISEMENT

„Toți cei care au afecțiuni cronice cardiace, și nu numai cardiace, în primul rând ar trebui să se vaccineze. Și asta pentru că sunt persoane vulnerabile”, spune medicul Adrian Marinescu.

Vaccinul anti-Covid-19, sfaturi pentru pacienții cronici

Simin Florescu și Adrian Marinescu au vorbit la Antena3 despre riscurile pe care le presupune vaccinul contra Covid-19.

ADVERTISEMENT

Contraindicația există doar la cei care au istoric de alergii severe. Chiar și cei care fac dializă se pot vaccina, deoarece sunt în categoria de risc.

„Trebuie să fie alergic la polietilenglicol ca să facă o alergie severă la acest vaccin. În rest, faptul că ești alergic la ambrozie și la polen, asta nu înseamnă că ai contraindicație vaccinul,” a precizat Florescu.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu cei cu boli autoimune?

Da, fac parte din aceleași categorii de risc, cei cu boli autoimune. Dar, încă o dată, totul depinde de momentul în care se află ei din punct de vedere al terapiei sau al evoluției bolii respective. Și riscul nu este atât al vaccinului, cât riscul de a nu face suficienți anticorpi”, declară Florescu.

„Da, ar avea șansa să răspundă la un vaccin, despre asta este vorba. Nu că ar fi contraindicat. Ci de posibilitatea unei persoane cu o imuno-supresie importantă să nu dea rezultatele scontate.

Deci să nu aibă eficiență, ăsta este principalul risc”, spune medic Simin Florescu, referitor la cei care au limfom.

ADVERTISEMENT