News

Cine poate primi pensie alimentară în 2022. Câţi bani se pot încasa

Pensia alimentară este unul dintre aspectele de care se ține cont în cazul unui divorț al părinților. Venitul i se cuvine copilului și este asigurat, de cele mai multe ori, de către tată.
17.07.2022 | 10:01
Cine poate primi pensie alimentara in 2022 Cati bani se pot incasa
Cum se poate lua pensia alimentară. Sursa foto: pixabay, economica.net, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Divorțul unor părinți este unul dintre cele mai grele procese față de care judecătorii trebuie să se pronunțe. Printre aspectele pe care trebuie să le decidă se află și custodia copilul și cine dintre soți va plăti pensie alimentară.

Cum se acordă pensia alimentară unui copil, de către unul dintre părinți

Acest venit se acordă, adesea, de către tați, deoarece mamele câștigă de cele mai multe ori custodia celor mici. Însă, nu puține sunt situațiile când mamele sunt responsabile de acești bani.

ADVERTISEMENT

O pensie alimentară se plătește unui copil de către părinte până la vârsta de 18 ani, când el devine major. Însă, dacă acesta decide să urmeze mai departe studiile, poate beneficia de bani până la 26 de ani. Desigur, în această situație trebuie făcută dovada următoarei trepte de învățământ, potrivit legislațiamuncii.manager.ro

Cum se calculează pensia alimentară

Tot instanța este cea care decide și valoarea acestor bani, acordați lunar. Magistrații vor calcula pensia alimentară în funcție de venitul net al părintelui decăzut din drepturi și nu poate fi mai mare de 50% din sumă.

ADVERTISEMENT

Judecătorii implementează articolul 529 din Codul Civil, în care este menționat:

”(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
 
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat”, apare în art. 529 din Codul Civil.

Mai mult, pensia alimentară nu se referă strict la bani. Ci poate consta și în bunuri, precum: haine, jucării, rechizite și tot ce mai are nevoie un copil.

ADVERTISEMENT

Ce riscă un părinte dacă nu plătește pensia alimentară. Închisoarea, printre sancțiuni

Refuzul sau amânarea pensiei alimentare, fără motiv justificat a părintelui dator se sancționează. În conformitate cu Codul Penal, se poate aplica amendă sau chiar arestul.

Perioada de stat după gratii este cuprinsă între 6 luni și 3 ani, în condițiile în care:

  • părintele decăzut din drepturi refuză să mai asigure pensia alimentară,
  • întârzie 3 luni la rând cu plata, în mod intenționat,
  • abandoneaza sau alungă beneficiarul (copilul-n.r).
ADVERTISEMENT

Având în vedere posibilitatea de a face închisoare, părintele care are copiii în custodie poate depune plângere penală. Astfel, va avea loc o executare silită a datorului.

”Plangerea prealabila trebuie sa fie introdusa in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei”, mai este menționat în Codul Civil.

ADVERTISEMENT