Noua lege a pensiilor a modificat, în mică măsură, reglementările în ceea ce privește pensia de urmaș. În cea mai mare parte, însă, prevederile au rămas aceleași stabilite prin Legea nr. 263/2010.
Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, intrată în vigoare de la 1 septembrie 2024, are câteva modificări în ceea ce privește acordarea pensiei de urmaș. Totuși, în mare parte, prevederile stabilite inițial prin Legea nr. 263/2010 au rămas valabile, potrivit avocatnet.ro.
Beneficiatorul pensiei de urmaș este soțul supraviețuitor. Acesta are dreptul la suma de bani din partea statului doar dacă îndeplinește anumite condiții. Acestea se referă la atingerea vârstei standard de pensionare și la durata căsătoriei, care trebuie să fie de cel puțin 15 ani.
Totuși, există o mențiune și în cazul în care căsătoria nu a durat atât. Dacă a fost între 10 și 15 ani, pensia se acordă cu o reducere de 0,5% pentru fiecare lună lipsă, echivalent cu 6% pe an, potrivit sursei citate.
Sunt și câteva excepții care nu au fost modificate odată cu noua lege. Criteriul cu perioada minimă de căsătorie nu se mai aplică în cazul în care decesul soțului s-a soldat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. În aceste cazuri, soțul supraviețuitor nu trebuie să realizeze venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară.
De asemenea, copiii decedatului au dreptul la această pensie de urmaș, până la vârsta de 16 ani. În cazul în care aceștia își continuă studiile, o pot primi până la 26 de ani.
Mai mult, copiii care au invaliditate se încarează în categoria de persoane care pot primi acești bani de la stat. Ei primesc pensia de urmaș pe toată durata invalidității dacă aceasta a survenit în timpul perioadelor menționate anterior, se arată în sursa citată.
Pensia de urmaș se stabilește, după caz, pornind de la pensia pentru limită de vârstă sau din pensia de invaliditate de gardul I aflată în plată, ori la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat.
Cuantumul se stabilește procentual, din numărul total de puncte realizat de susținător, în funcție de numărul urmașilor astfel: 50% pentru un singur urmaș, 75% pentru doi urmași și 100% pentru trei sau mai mulți urmași.
„Cuantumul pensiei de urmaș, în cazul orfanilor de ambii părinți, se stabilește prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș, calculate după fiecare părinte”, mai arată noua lege a pensiilor.