Multe persoane se întreabă cine poate încasa ultima pensie în caz de deces. Aceste persoane se încadrează pentru pensia de urmaș. Ce condiții trebuie să îndeplinească, de fapt?
Noua Lege a pensiilor a reglementat modul în care este acordată pensia de urmaș. Ce se întâmplă, de fapt, cu pensia în cazul decesului pensionarului, pe luna respectivă? Mulți români se întreabă cine o poate încasa.
Potrivit informațiilor prezente pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, în cazul decesului pensionarului, sumele neîncasate care reprezintă pensia pe luna în care a avut loc decesul și/sau drepturile restante de pensie sunt plătite unei singure persoane.
Persoana care poate încasa pensia poate fi soțul supraviețuitor, copilul sau părintele. În cazul lipsei acestora, moștenitorii pot încasa ultima pensie, în condițiile dreptului comun.
De asemenea, pentru a putea încasa ultima pensie a persoanei decedate, este nevoie de mai multe documente. Mai exact, trebuie făcută o cerere și trebuie prezentat certificatul de deces, în original și copie.
Solicitantul mai are nevoie de actul de identitate, tot în original și copie. Persoana care va încasa pensia mai are nevoie de actele de starea civilă, din care să rezulte calitatea de soț/soție, precum și gradul de rudenie cu decedatul. Acestea trebuie prezentate în original și copie.
În același timp, mai este nevoie de certificatul de moștenitor, în original și copie, alături de restul documentelor.
Dacă sumele cuvenite și neîncasate de către pensionarul decedat sunt solicitate de moștenitorii acestuia, atunci plata poate fi făcută doar în baza certificatului de moștenitor unde drepturile sunt incluse în masa succesorală.
Sumele respective pot fi solicitate în termenul general de prescripție de 3 ani. Acestea se calculează de la data decesului sau de la data rămânerii definitive a ultimei hotărâri judecătorești de declarare a decesului.
Pensia de urmaș poate fi acordată copiilor, dar și soțului supraviețuitor, în cazul decesului pensionarului sau a persoanei care îndeplinea condițiile pentru a obține o pensie. Copiii au dreptul la pensia de urmaș în următoarele situații:
Suma de bani diferă ținând cont de numărul de frați, după cum arată noua Lege a pensiilor. “Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei prevăzute la alin. (1) în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel:
a) 50% – pentru un singur urmaș;
b) 75% – pentru 2 urmași;
c) 100% – pentru 3 sau mai mulți urmași”, arată legea. Copiii pot încasa pensia de urmaș de când părintele decedat ar fi îndeplinit vârsta de pensionare, dacă acesta nu e pensionar la data la care a avut loc decesul.
Soțul supraviețuitor al persoanei decedate poate primi pensia de urmaș în anumite condiții. Acesta are dreptul de a încasa suma de bani dacă împlinește vârsta standard de pensionare, pe tot timpul vieții, dar și durata de căsătorie, dacă aceasta a fost de cel puțin 15 ani.
Dacă a fost vorba despre o căsătorie de cel puțin 10 ani, pensia va fi acordată cu 0,5% mai puțin pentru fiecare lună, adică cu cu 6% mai puțin pentru fiecare an de căsătorie în minus.
În anumite situații, pensia de urmaș poate fi acordată și pentru mai puțini ani de căsătorie. Mai exact, dacă decesul soțului susținător s-a întâmplat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, atunci pensia de urmaș poate fi acordată soțului supraviețuitor, arată avocatnet.ro.
Pensia mai poate fi acordată dacă în această perioadă nu sunt realizate venituri lunare sau dacă acestea sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.