News

Cine poate să primească pensie de urmaș în 2025, după actualizarea legii. Până când pot lua bani copiii celui decedat

Anunț important privind persoanele care pot să primească pensie de urmaș în 2025, după actualizarea legii pensiilor, în septembrie 2024.
22.02.2025 | 08:00
Cine poate sa primeasca pensie de urmas in 2025 dupa actualizarea legii Pana cand pot lua bani copiii celui decedat
Pensie de urmaș 2025. Ce se întâmplă după actualizarea legii. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii a intrat în vigoare pe data de 1 septembrie 2024. Anunț important privind persoanele eligibile să primească pensie de urmaș în 2025.

Pensie de urmaș 2025. Ce se întâmplă după actualizarea legii

Conform legii care se aplică la nivelul întregului bloc comunitar, pensia de urmaș este o alocație lunară corespunzătoare unui procent din pensia pe care a primit-o/ar fi primit-o persoana decedată. De acest venit beneficiază rudele cele mai apropiate.

ADVERTISEMENT

Pensia se acordă de aceeași autoritate care a acordat/ar fi acordat pensia persoanei decedate. Dacă ne uităm la suma care urmează a fi plătită, ea se calculează în același mod ca și pensia pentru limită de vârstă.

Potrivit Legii nr. 360/2023, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, pensia de urmaș este un drept acordat copiilor și soțului supraviețuitor în cazul decesului susținătorului care era pensionar sau care îndeplinea criteriile pentru obținerea unei pensii.

ADVERTISEMENT

Așadar, vedem cum acest venit apare și în noua lege a pensiilor. De notat că reglementarea din vechea lege nu s-a modificat. Mai exact, găsim aceiași beneficiari și aproape aceleași condiții de acordare.

A fost eliminată o singură prevedere. ”Potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale fiind asigurată de instituțiile în cauză”, transmite Casa Națională de Pensii Publice.

ADVERTISEMENT

Cine are dreptul la pensie de urmaș în România

Conform prevederilor legale, de pensie de urmaș beneficiază în prezent: soțul supraviețuitor (văduva sau văduvul), copiii persoanei decedate și reprezentanții legali ai copiilor, în cazuri excepționale.

ADVERTISEMENT

Dacă ne uităm pe textul legii vedem că soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puţin 15 ani.

Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenite soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Pensia de urmaș se acordă și pentru mai puțini ani de căsătorie, dar și dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă/ boală profesională și dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare sau acestea sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Până la ce vârstă pot primi pensie de urmaș copiii celui decedat

Dacă ne uităm la copii, aceștia au dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 16 ani. Pot exista și excepții. Astfel, dacă ei își continuă studiile, banii se acordă până la finalizarea acestora, dar nu după vârsta de 26 de ani.

În plus, copiii din România care sunt încadrați în grad de invaliditate beneficiază de pensie de urmaș indiferent de vârstă, pe toată durata invalidității.

Valoarea pensiei de urmaș se stabilește procentual, din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei pentru limita de vârstă/ de invaliditate, în funcție de numărul urmașilor îndreptății:

  • 50% – pentru un singur urmaș;
  • 75% – pentru doi urmași;
  • 100% – pentru trei sau mai mulți urmași.