Cine se află, de fapt, pe bancnota de 100 de lei. Este unul dintre cei mai importanți scriitori români. Operele sale au avut un impact major asupra culturii țării noastre.
Bancnota de 100 de lei se numără printre cele mai circulate și multe persoane o au în portofel. Pe aceasta se află o personalitate foarte importantă a țării noastre.
Pe fața acestei bancnote este portretul marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale. De asemenea, și alte elemente se regăsesc, cum ar fi o violetă, două măști de teatru, stema României, dar și denumirea băncii centrale emitente.
Totodată, pe fața bancnotei de 100 de lei se mai regăsesc și un medalion cu sigla Băncii Naționale a României, valoarea nominală a bancnotei, în cifre și litere, semnăturile semnăturile guvernatorului și casierului central, precum și data punerii în circulație.
Pe spatele acestei bancnote se găsesc, de asemenea, câteva elemente, și anume clădirea veche a Teatrului Național din București, statuia lui Ion Luca Caragiale, valoarea nominală a bancnotei în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente, sigla Băncii Naționale a României, dar și textul “Falsificarea acestor bilete se pedepsește conform legilor”.
Seria și numărul bancnotei se regăsesc și ele pe spatele acesteia. Sunt imprimate cu negru, în stânga, pe verticală, dar și cu roșu, cu cractere de înălțime crescătoare, în dreapta, pe orizontală.
În anul 2020, bancnota de 100 de lei a fost cea mai falsificată. A fost o creștere de 15% față de anul 2019. În anul respectiv, au fost falsificate 3.959 de bucăți.
Ion Luca Caragiale (1852 – 1912), personalitatea de pe bancnota de 100 de lei, a fost un mare scriitor și dramaturg român. A avut contribuții imense în teatru și proză. Multe dintre scrierile sale sunt de actualitate și sunt foarte apreciate.
A rămas cunoscut în literatura română mai ales pentru comediile sale, cum ar fi “O scrisoare pierdută”, “O noapte furtunoasă” și “D-ale carnavalului”. În comediile sale, Caragiale reprezenta realitățile sociale și politice din România de la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.
A scris și proză scurtă de-a lungul vieții, având schițe și nuvele remarcabile. Printre acestea se numără “Două loturi” și “Căldură mare”, dar și “D-l Goe”.
Criticul literar George Călinescu îl considera pe Ion Luca Caragiale cel mai mare dramaturg român și, în același timp, unul dintre cei mai mari scriitori români.
Operele sale i-au inspirat pe oameni și continuă să o facă și în ziua de astăzi, fiind studiate în școli. De altfel, se numără printre scriitorii studiați în programa de Bacalaureat.