News

Cine spune că imunizarea COVID-19 ar putea fi anuală! De ce România are nevoie de o fabrică de vaccinuri

20.03.2021 | 14:02
Cine spune ca imunizarea COVID19 ar putea fi anuala De ce Romania are nevoie de o fabrica de vaccinuri
ADVERTISEMENT

FANATIK ți-l prezintă pe cel care spune că imunizarea COVID-19 ar putea fi anuală! Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj și director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania nu a ezitat și a explicat chiar că țara noastră are neapărat nevoie de o fabrică de vaccinuri. 

Tot el a tras și un semnal de alarmă și a explicat că fabricarea unui vaccin implică circa 15 etape, iar în prezent România nu are o infrastructură suficient de puternică pentru a fabrica orice tip de vaccin, cu atât mai puțin serul împotriva virusului COVID-19.

ADVERTISEMENT

„România poate să fabrice etapele terminale sau unele etape terminale ale procesului de fabricare a vaccinului, de exemplu, umplerea în fiole sau în seringi preumplute, ambalarea, etichetarea, dar cam atât.

Cine spune că imunizarea împotriva coronavirusului ar putea fi anuală!

Nu există o infrastructură în România pentru fabricarea acestui vaccin de la un capăt la altul. Toate aceste vaccinuri sunt sub licența unor producători care ar putea să împrumute această licență către producătorii din România, dacă aceștia ar avea infrastructura necesară.

ADVERTISEMENT

Nu există o infrastructură suficient de puternică în România pentru a fabrica orice fel de vaccin, cu atât mai puțin vaccinul SARS-COV-2”, a explicat Dragoș Damian pentru Gândul.

De altfel, o eventuală fabrică de vaccinuri ar aduce profit României. Mai ales că, spune acesta, vaccinurile anti-COVID-19 vor trebui făcute periodic, exact ca în cazul celor antigripale.

ADVERTISEMENT

„Costul unei fabrici de vaccinuri, la un calcul sumar, se ridică undeva la 30 de milioane de Euro pentru un flux de fabricație de circa 20 de milioane de flacoane de vaccin sau seringi preumplute. O producție de 20 de milioane de vaccinuri pe lună, înseamnă că avem capacitatea să imunizăm toată România într-o lună și în alte 11 luni putem să exportăm în toată regiunea.

Există un mare interes la nivelul Uniunii Europene pentru producerea de vaccinuri, cât și de medicamente. Foarte multe țări își aduc fabriciile de medicamente înapoi în UE tocmai pentru a nu mai fi dependente de țări din Asia, care în pandemie fie nu mai trimiteau materii prime sau diverse materiale, și atunci producția de medicamente era stopată.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană pune la dispoziție cel puțin 10 miliarde Euro pentru creșterea rezilienței sistemelor sanitare, un proiect separat numit EU4Health de unde se pot accesa bani inclusiv pentru construcția unei fabrici de medicamente, dar există și Planul Național de Redresare și Reziliență. Este o nimica toată să iei 30 de milioane de euro pentru a realiza o fabrică de vaccinuri”, a mai zis Dragoș Damian.

Acesta a explicat că, dacă România ar începe acum construcția unei fabrici, până în 2024-2025 ar putea fi gata întregul proiect.

„Este clar că pandemia nu se oprește anul acesta. Este foarte clar că va exista o imunizare anuală, similară cu cea contra gripei. De aici nevoia unei fabrici de vaccinuri în România, așa cum există în Serbia, Bulgaria, Ucraina, Ungaria.

Toate aceste țări au avut conducători cu viziune. Aceste țări au început în urmă cu 10-15 ani atragerea de investiții. Cel mai bun exemplu este producătorul de vaccinuri din Polonia care intră într-un parteneriat cu compania Novavax, al cincilea vaccin care este așteptat să vină și în Europa”, mai spune acesta.

ADVERTISEMENT