Sport

Cine sunt adversarii României de la europeanul de handbal feminin 2018. Norvegia a pierdut cu Germania în primul meci!

01.12.2018 | 18:18
Cine sunt adversarii României la CE de handbal feminin. Cristina Neagu (foto) şi colegele ei vor înfrunta, pe rând, Cehia, Germania şi Norvegia

România participă pentru a 11-a oară la turneul final al CE de handbal feminin, care va avea loc în Franţa, între 29 noiembrie – 16 decembrie şi are în grupa D ca adversari cea mai bună naţională din lume, Norvegia, Germania şi Cehia. Competiţia este transmisă în exclusivtate în ţara noastră de TVR, mai precis TVR HD, iar la meciurile fetelor noastre transmisia se va efectua concomitent şi pe TVR 1.


UPDATE. Surpriză mare în grupa noastră, chiar înainte de meciul României. Norvegia, marea favorită ca întotdeauna a campionatelor europene sau mondiale de handbal, a pierdut partida de debut în faţa Germaniei! 33-32 a fost scorul în favoarea nemţoaicelor.


Grupa României a hărăzit jucătoarelor pregătite de selecţionerul spaniol Ambros Martin o nouă revedere cu puternica reprezentativă a Norvegiei, reîntâlnirea cu coşmarul ultimului European, Cehia, cea care a furnizat o mare surpriză eliminând România şi Germania, o formaţie în faţa căreia mai mereu am obţinut rezultate pozitive.

Cehia este primul dintre cei trei adversari ai României

Cehia, echipa pe care o vom întâlni în primul meci, tocmai în ziua naţională şi a Centenarului Marii Uniri, este din nou considerată cenuşăreasa grupei, o postură cu care este obişnuită şi care pare să îi convină, pentru că fără presiunea rezultatelor echipa a jucat foarte bine la precedentul Campionat Mondial şi ne-a eliminat în optimi, cu scorul de 28-27.

Cine sunt adversarii României la CE de handbal feminin. România are de luat o revanşă în faţa Cehiei, care a învins-o în ultimul meci
Cine sunt adversarii României la CE de handbal feminin. România are de luat o revanşă în faţa Cehiei

Cehia are şase prezenţe la un turneu final de Campionat European, cel mai bun loc fiind locul 8, în 1994 şi 2002. În 2016 a terminat pe locul 10. Antrenor este Jan Basny. Cele mai valoroase jucătoare din lot sunt portarul Lucie Satrapova, 29 ani, de la echipa suedeză Kristianstad şi jucătoarele de câmp Iveta Luzumova, care joacă la viitoarea adversară a CSM Bucureşti în grupele Champions League, Thuringer, Michaela Hrbkova, de la Goppingen şi Marketa Jarabkova de la Most. Meciul România – Cehia are loc pe 1 decembrie, ora 19:00, la Brest.

Germania, al doilea adversar, are un titlu mondial

Al doilea adversar din grupa noastră va fi Germania. Care are un titlu mondial în palmares, în 1993 şi alte trei medalii de bronz, iar la Europene, unde nu a lipsit de la nici o ediţie, a obţinut argintul în 1994, când a fost ţară gazdă. Germania este o echipă care practică un handbal decent, dar nu are forţa pentru a ataca un obiectiv important, acesta rămânând calificarea din prima fază a grupelor.

Selecţioner este începând din 2016 Michael Biegler, care din acest antrenează concomitent şi echipa masculină din Leipzig. Interesant este că din lotul de 18 doar două jucătoare, Isabell Klein şi Xenia Smits, joacă afară, ambele la Metz, restul evoluând în campionatul intern. Vedetele lotului sunt Anna Loerper, 34 ani, 408 goluri la echipa naţională, Nadja Nagomadja, Svenja Huber, Kerstin Wohlbold şi Kim Naidzinavicius. Meciul România – Germania are loc pe 3 decembrie, de la ora 19:00, la Brest.

Norvegia sau handbalul de pe altă planetă

Norvegia, al treilea şi ultimul adversar din grupă,  este recordmana de succese la Campionatul European, 7 medalii de aur, dintre care ultimele două obţinute consecutiv, în 2014 şi 2016. Norvegia este unica echipă din lume care între 2002 şi 2010 a reuşit patru titluri europene la rând. Nordicile au mai câştigat de trei ori argintul şi odată bronzul, practic doar la ediţia din 2000 neurcând pe podium. La aceste performanţe la CE se adaugă la un palmares de-a dreptul incredibil 3 medalii de aur, 4 de argint şi 3 de bronz la CM şi câte două aur, două argint şi două bronz la JO. Total fabulos: 27 medalii: 12 aur, 9 argint şi 6 bronz!

Norvegia - România a fost un meci dramatic în semifinalele CM 2015 Fetele noastre au pierdut la mare luptă
Norvegia – România a fost un meci dramatic în semifinalele CM 2015

Selecţioner este Thorir Heregeirson, 54 ani, principal din 2009. Fiica sa este jucătoare în naţionala de fotbal a Norvegiei. În lot sunt 7 jucătoare de la fosta adversară a CSM Bucuureşti în grupele Champions League, Vipers Kristiansand. Mari pierderi sunt Nora Mork şi în ultimul moment jucătoarea CSM, Amanda Kurtovic. Vedetele Norvegiei sunt portarul Katrine Lunde, Heidi Loke, Veronica Kristiansen, Stine Bredal Ofedal, Lin Jorum Sulland, Sanna Solberg. Golgeterul echipei este jucătoarea de 34 de ani de la Vipers Kristiansand, Lin Jorum Sulland, cu 559 de reuşite. Meciul România – Norvegia se va disputa pe 5 decembrie, de la ora 22:00, la Brest.