Fotbal international

Cine sunt câştigătorii Balonului de Aur din 1956 şi până astăzi! Video şi galerie foto

03.12.2018 | 16:16
Cine sunt castigatorii Balonului de Aur din 1956 si pana astazi Video si galerie foto
Care au fost câştigătorii Balonului de Aur. Cristiano Ronaldo are cinci succese

FANATIK.RO vă face un istoric succint al celor care au fost câştigătorii Balonului de Aur, începând din 1956 şi până în prezent. De notat că doar argentinianul Lionel Messi în tricoul Barcelonei şi portughezul Cristiano Ronaldo,în acela al lui Real Madrid, au reuşit să câştige de cinci ori trofeul atribuit până în 1995 celui mai bun jucător european, iar din 1995 celui mai bun fotbalist care evoluează în Europa.

Câte trei succese au reputat olandezul Johan Cruyff, francezul Michel Platini şi un alt olandez, Marco van Basten. Câte două notăm în dreptul lui Alfredo di Stefano, Franz Beckenbauer, Karl Heinz Rummenigge, Kevin Keegan şi Ronaldo Nazario da Lima. Alţi 33 de jucători au fost declaraţi câştigători o singură dată.

Câştigătorii Balonului de Aur din 1956 până în 1995 au fost numai europeni

Trofeul Balonul de Aur a fost creat în 1956 de către ziaristul francez Gabriel Hanot de la publicaţia France Football şi se referea exclusiv la jucătorii de origini europene. Din 1995 s-a efectuat o oarecare globalizare, în sensul în care şi fotbalişti de alte origini decât cele europene, dar care evoluau la cluburi de pe bătrânul continent, au intrat pe lista celor eligibili la trofeu. În perioada 2010-2015 France Football şi FIFA au avut o înţelegere, comasând trofeul fiecăruia, Balonul de Aur şi respectiv jucătorul anului FIFA într-un singur trofeu într-un singur FIFA Balonul de Aur. Dar din 2015 s-a revenit la vechea organizare, cu două trofee distincte.

La nivel de ţări trei ţări au avut 7 succese: Portugalia, în special datorită lui Cristiano Ronaldo, Olanda şi Germania. Şase succese are Franţa, câte cinci Anglia, Brazilia, Argentina şi Italia, câte 3 URSS şi Spania, unul singur Liberia, Scoţia, Irlanda de Nord, Bulgaria, Danemarca, Ungaria, Ucraina. O situaţie aparte o prezintă spaţiul fostei Cehoslovacii, unde în vechea denumire s-a impus Jozef Masopust, iar după despărţirea de Slovacia, în anii 90, cehul Pavel Nedved.

FC Barcelona are cele mai multe succese la nivel de club

Clubul care a dat cei mai mulţi câştigători este FC Barcelona, cu 11 victorii, dintre care 5 aparţin lui Leo Messi. De altfel, în ultimul deceniu Messi şi Cristiano Ronaldo şi-au împărţit triumfurile, câte cinci de fiecare parte. După Barcelona urmează rivalul de-o viaţă Real Madrid, cu 10 victorii, Milan, Juventus câte 8, Bayern Munchen 5, Manchester United 4, Dinamo Kiev, Inter, Hamburg câte două şi câte unul pentru Ajax, Benfica, Blackpool, Borussia Dortmund, Borussia Monchengladbach, Dukla Praga, Dinamo Moscova, Ferencvaros, FC Liverpool şi Olympique Marseille.

Care au fost câştigătorii Balonului de Aur. Lionel Messi are şi el tot cinci succese. Ultimul în 2015
Care au fost câştigătorii Balonului de Aur. Lionel Messi are şi el tot cinci succese

Care au fost învingătorii Balonului de Aur

Cristiano Ronaldo 5 succese (2008, 2013, 2014, 2016, 2017) 

A câştigat primul trofeu jucând la Manchester United, iar următoarele patru în tricoul lui Real Madrid. De cinci ori s-a clasat pe locul secund

Lionel Messi 5 succese (2009, 2010, 2011, 2012, 2015)

Toate succesele le-a realizat jucând pentru FC Barcelona, club la care evoluează şi în prezent. În alte cinci rânduri a ieşit al doilea, iar în 2007 a încheiat pe treapta de bronz.

Johan Cruyff 3 victorii (1971, 1973, 1974)

Supranumit şi Pele alb jucătorul lui Ajax a fost unul dintre cei mai buni jucători pe care i-a dat fotbalul european de-a lungul timpului. A mai ieşit pe locul 3 în 1975. La Ajax a lucrat cu antrenorul român Ştefan Covaci

Johan Cruyff, 3 succese

Michel Platini 3 victorii (1983, 1984, 1985)

Mijlocaşul francez a fost un alt fotbalist de excepţie dat de bătrânul continent. Perioada de glorie, unde s-a şi încununat cu aceste succese a fost la Juventus. Mai are încă două locuri 3 în ierarhia Balonului de Aur

Marco van Basten 3 victorii (1988, 1989, 1992)

Succesele au fost reuşite în perioada în care a făcut parte din tripleta de aur a lui AC Milan, alături de Frank Rijkaard şi Ruud Gullit. Supranumit Cerbul din Utrecht vârful olandez a trebuit să îşi încheie cariera la nici 30 de ani ca urmare a numeroaselor accidentări suferite la genunchi.

Franz Beckenbauer 2 victorii (1972, 1976)

Unul dintre cei mai eleganţi apărători din istoria fotbalului, un jucător care avea o perfectă viziune a terenului. A câştigat în ambele dăţi jucând la Bayern Munchen şi mai are două locuri 2 şi un loc 3.

2Alfredo di Stefano  2 victorii (1957, 1959)

Unul dintre numele de legendă ale fotbalului spaniol şi al lui Real Madrid, argentinian la origini, naturalizat spaniol. Di Stefano a fost un superatacant, care alcătuia la Madrid un trio ucigător, alături de Gento şi Ferenc Puskas. A mai avut un loc 2.

Kevin Keegan 2 victorii (1978, 1979) 

Atacantul englez de buzunar, dar extrem de rapid şi de tăios pe poarta adversă, a câştigat Balonul de Aur de două ori jucând la FC Liverpool. A mai avut şi un loc 2.

Ronaldo Nazario da Lima 2 victorii (1997, 2002)

Ronaldo Nazario da Lima, 2 succese

Brazilianul, supranumit Il Fenomeno, putea avea şi mai multe victorii, el încheind o dată pe locul secund şi o dată pe treapta a treia, dacă nu ar fi fost blestemul accidentărilor suferite la ambii genunchi, care l-au ţinut luni bune în afara gazonului.

Karl Heinz Rummenigge 2 victorii (1980, 1981)

Atacantul german de la Bayern Munchen mai are şi un loc 2 în 1979. A fost genul de om de careu care ştie să se plaseze perfect pentru a finaliza, un atacant cu o tehnică mai bună decât cea a lui Gerd Muller, dar cu acelaşi simţ teribil al porţii.

Luis Suarez (1961)

A câştigat trofeul jucând la FC Barcelona, care are astăzi un alt puncheur cu nume identic. Cel din anii 60 era însă spaniol şi a mai terminat de două ori pe locul 2 şi odată pe locul 3.

Eusebio (1965)

Supranumit Perla Mozambicului Eusebio a jucat la Benfica Lisabona în anii de glorie ai clubului lusitan. A mai avut două locuri doi.

Sir Bobby Charlton (1966)

Unul dintre cei doi Sir care au cucerit Balonul de Aur. Una dintre legendele acelui Manchester United din perioada Matt Busby, a mai avut două locuri secunde în anii imediat următori.

Raymond Kopa (1958)

Jucător francez de mare calitate la mijlocul terenului, a evoluat la Real Madrid şi a mai terminat o dată  pe locul secund şi de două ori pe locul 3.

Gerd Muller (1970)

Atacantul german al lui Bayern Munchen poate fi socotit cel mai oportunist jucător din istoria fotbalului. A marcat goluri cu toate părţile corpului şi prin toate procedeele. A mai avut un loc 2 şi două locuri 3.

Zinedine Zidane (1998)

Fotbalistul francez de origini maghrebiene a câştigat trofeul în anul în care Franţa a ieşit pentru prima dată campioană mondială. Mai are un loc 2 şi un loc 3.

Gianni Rivera (1969)

Mijlocaşul lui AC Milan, supranumit Creierul, pentru felul în care vedea jocul şi distribuia pasele, dar era şi un bun finalizator. A mai terminat o dată pe locul doi.

Ruud Gullit (1987)

Supranumit Laleaua neagră olandezul de origini surinameze încânta prin calitatea jocului său dar şi prin golurile marcate, deşi nu era vârf de atac. A făcut istorie la AC Milan. A mai încheiat în 1988 pe locul doi.

Lothar Matthaus (1990)

Campion mondial cu Germania în 1990 Matthaus a fost tipul de mijlocaş german metronom, care foarta rar greşea o pasă, dar avea şi un şut teribil de la distanţă, armă care i-a adus multe goluri. Mai are un loc 2 în 1991.

Roberto Baggio (1993)

A încheiat pe locul 2 în anul următor. Supranumit Il Divino Codino, buddistul Roberto a fost un adevărat magician al balonului, care vrăjea cu toate execuţiile şi fentele sale. A jucat la toate cele trei nume mari din Italia (Juventus, AC Milan şi Inter).

Hristo Stoicikov (1994)

Singurul bulgar din istorie care a avut această onoare, a mai fost locul secund în 1992. A jucat ani buni la FC Barcelona, unde o perioadă a fost coechipier cu prietenii săi români Hagi şi Popescu. În 1994 a câştigat înaintea brazilianului Romario, iar Gică Hagi a terminat pe locul 4. Probabil dacă am fi învins Suedia în sferturi Hagi ar fi prins podiumul.

George Best (1968)

Cel mai mare jucător nord-irlandez din toate timpurile, un talent enorm, s-a irosit din cauza băuturii, drogurilor şi a nopţilor pierdute. A mai terminat pe 3 în 1971.

Allan Simonsen (1977)

Singurul danez care a câştigat Balonul de Aur, pe vremea când juca în Germania, la Borussia Monchengladbach. Atacant de calitate, a mai evoluat trei sezoane şi la FC Barcelona. A mai terminat pe locul 3 în 1983.

Andri Şevcenko (2004)

Cel mai mare jucător din Ucraina, un supergolgeter, care după ce a fost vedeta lui Dinamo Kiev, a devenit spaima portarilor la AC Milan. Mai are două locuri trei, în 1999 şi 2000.

Ronaldinho (2005)

Fotbalist brazilian cu tehnică de bijutier, autor al unor execuţii şi al unor goluri absolut incredibile. A mai terminat pe locul trei în 2004. A fost până la Messi vedeta Barcelonei.

Sir Stanley Matthews (1956)

Este primul învingător în istoria trofeului, un atacant de legendă al fotbalului din Anglia, primul Sir din istoria acestui sport. A continuat să joace până la incredibila vârstă de 50 de ani.

Omar Sivori (1961)

Italianul de origini argentiniene, a jucat un deceniu în atacul lui Juventus, echipă la care a şi câştigat Balonul de Aur.

Jozef Masopust (1962)

O mare surpriză la acel moment, dar Masopust a fost unul dintre jucătorii cheie care au dus Cehoslovacia până în finala Campionatului Mondial din Chile în acel an.

Lev Iaşin (1963)

Singurul portar din istoria Balonului de Aur, supranumit Pantera neagră sau Portarul de cauciuc. A jucat la Dinamo Moscova şi este socotit drept cel mai bun jucător rus din istorie

Dennis Law (1964)

Scoţianul lui Manchester United a terminat înaintea principalului favorit, Luis Suarez, pentru constanţa evoluţiilor sale de calitate.

Florian Albert (1967)

Unul dintre cei mai buni jucători unguri din istorie, atacant de mare valoare, care a jucat la Ferencvaros, dar şi succesul său în faţa legendarului Sir Bobby Charlton a fost considerat o surpriză.

Oleg Blohin (1975)

Şi-a datorat succesul evoluţiei în cadrul fantasticei echipe pe care o avea Dinamo Kiev. Se bate cu Andri Şevcenko pentru titlul de cel mai bun jucător ucrainean all time, deşi succesul său este trecut pe răboj pentru URS.

Paolo Rossi (1982)

Este omul care efectiv a adus Italiei, cu golurile sale de la CM din Spania, al treilea titlu mondial. Meritul a fost şi mai mare deoarece o bună perioadă înainte de Mondial nu a jucat, fiind suspendat pentru implicare în afacere cu meciuri trucate.

Igor Belanov (1986)

Alt jucător celebru din istoria lui Dinamo Kiev, în anul în care echipa câştiga Cupa Cupelor după o finală ca o execuţie publică în faţa lui Atletico Madrid. Din păcate, a ajuns şi după gratii, pentru abaterile sale faţă de lege.

Jean Pierre Papin (1991)

Unul dintre cei mai buni atacanţi francezi ai epocii moderne, care a strălucit în tricoul lui Olympique Marseille, câştigând Champions League.

George Weah (1995)

Liberianul ajuns astăzi preşedintele ţării sale, a fost primul jucător non european şi singurul african care a câştigat Balonul de Aur. Marca goluri pe bandă rulantă în atacul lui AC Milan.

Mattias Sammer (1996)

Un alt învingător surpriză, cel mai probabil ca urmare a faptului că Germania a câştigat în acel an titlul european. Mijlocaş de travaliu, dar fără a impresiona la capitolul tehnică, i-a luat faţa brazilianului Ronaldo.

Rivaldo (1999)

Brazilianul a devenit un star la FC Barcelona, fiind un atacant care avea multă calitate, în special în situaţiile de unu la unu cu apărătorii adverşi.

Luis Figo (2000)

După Eusebio şi până la Cristiano Ronaldo a fost, cu siguranţă, cel mai bun jucător portughez, care a trecut şi pe la FC Barcelona şi pe la Real Madrid, în cariera sa.

Michael Owen (2001)

Supranumit The Golden Boy Michael Owen a jucat fantastic în atacul lui FC Liverpool, după care a trecut la Real Madrid, dar nu a mai dat acelaşi randament. L-a învins pe Raul de la Real Madrid în lupta pentru trofeu.

Pavel Nedved (2003)

Cehul a fost sergentul de fier de la mijlocul lui Juventus, un centrocampista fără plămâni, dar şi un pasator de mare calitate şi autor al unor goluri de la distanţă absolut fabuloase.

Fabio Cannavaro (2006)

Deşi a fost ani de zile stânca din apărarea lui Juventus a câştigat trofeul după ce s-a transferat la Real Madrid, dar mai degrabă pentru că în acel an Italia a devenit campioană mondială.

Kaka (2007)

Un alt fotbalist de mare rafinament, s-a impus în perioada în care devenise idolul fanilor lui AC Milan. Jucător complet, excelent pasator şi finalizator în acelaşi timp.

Ballon d’Or (1956–2009)
1956 1st England Stanley Matthews England Blackpool 47
2nd Spain Alfredo Di Stéfano Spain Real Madrid 44
3rd France Raymond Kopa Spain Real Madrid 33
1957 1st Spain Alfredo Di Stéfano[note 1] Spain Real Madrid 72
2nd England Billy Wright England Wolverhampton Wanderers 19
3rd England Duncan Edwards England Manchester United 16
France Raymond Kopa Spain Real Madrid
1958 1st France Raymond Kopa Spain Real Madrid 71
2nd West Germany Helmut Rahn West Germany Rot-Weiss Essen 40
3rd France Just Fontaine France Stade de Reims 23
1959 1st Spain Alfredo Di Stéfano Spain Real Madrid 80
2nd France Raymond Kopa Spain Real Madrid 42
3rd Wales John Charles Italy Juventus 24
1960 1st Spain Luis Suárez Spain Barcelona 54
2nd Hungary Ferenc Puskás Spain Real Madrid 37
3rd West Germany Uwe Seeler West Germany Hamburg 33
1961 1st Italy Omar Sívori[note 2] Italy Juventus 46
2nd Spain Luis Suárez Italy Internazionale 40
3rd England Johnny Haynes England Fulham 22
1962 1st Czechoslovakia Josef Masopust Czechoslovakia Dukla Prague 65
2nd Portugal Eusébio Portugal Benfica 53
3rd West Germany Karl-Heinz Schnellinger West Germany Köln 33
1963 1st Soviet Union Lev Yashin Soviet Union Dynamo Moscow 73
2nd Italy Gianni Rivera Italy Milan 53
3rd England Jimmy Greaves England Tottenham Hotspur 33
1964 1st Scotland Denis Law England Manchester United 61
2nd Spain Luis Suárez Italy Internazionale 43
3rd Spain Amancio Spain Real Madrid 38
1965 1st Portugal Eusébio Portugal Benfica 67
2nd Italy Giacinto Facchetti Italy Internazionale 59
3rd Spain Luis Suárez Italy Internazionale 45
1966 1st England Bobby Charlton England Manchester United 81
2nd Portugal Eusébio Portugal Benfica 80
3rd West Germany Franz Beckenbauer West Germany Bayern Munich 59
1967 1st Hungary Flórián Albert Hungary Ferencváros 68
2nd England Bobby Charlton England Manchester United 40
3rd Scotland Jimmy Johnstone Scotland Celtic 39
1968 1st Northern Ireland George Best England Manchester United 61
2nd England Bobby Charlton England Manchester United 53
3rd Socialist Federal Republic of Yugoslavia Dragan Džajić Socialist Federal Republic of Yugoslavia Red Star Belgrade 46
1969 1st Italy Gianni Rivera Italy Milan 83
2nd Italy Luigi Riva Italy Cagliari 79
3rd West Germany Gerd Müller West Germany Bayern Munich 38
1970 1st West Germany Gerd Müller West Germany Bayern Munich 77
2nd England Bobby Moore England West Ham United 70
3rd Italy Luigi Riva Italy Cagliari 65
1971 1st Netherlands Johan Cruyff Netherlands Ajax 116
2nd Italy Sandro Mazzola Italy Internazionale 57
3rd Northern Ireland George Best England Manchester United 56
1972 1st West Germany Franz Beckenbauer West Germany Bayern Munich 81
2nd West Germany Gerd Müller West Germany Bayern Munich 79
West Germany Günter Netzer West Germany Borussia Mönchengladbach
1973 1st Netherlands Johan Cruyff[note 3] Spain Barcelona 96
2nd Italy Dino Zoff Italy Juventus 47
3rd West Germany Gerd Müller West Germany Bayern Munich 44
1974 1st Netherlands Johan Cruyff Spain Barcelona 116
2nd West Germany Franz Beckenbauer West Germany Bayern Munich 105
3rd Poland Kazimierz Deyna Poland Legia Warsaw 35
1975 1st Soviet Union Oleg Blokhin Soviet Union Dynamo Kyiv 122
2nd West Germany Franz Beckenbauer West Germany Bayern Munich 42
3rd Netherlands Johan Cruyff Spain Barcelona 27
1976 1st West Germany Franz Beckenbauer West Germany Bayern Munich 91
2nd Netherlands Rob Rensenbrink Belgium Anderlecht 75
3rd Czechoslovakia Ivo Viktor Czechoslovakia Dukla Prague 52
1977 1st Denmark Allan Simonsen West Germany Borussia Mönchengladbach 74
2nd England Kevin Keegan[note 4] West Germany Hamburg 71
3rd France Michel Platini France Nancy 70
1978 1st England Kevin Keegan West Germany Hamburg 87
2nd Austria Hans Krankl Spain Barcelona 81
3rd Netherlands Rob Rensenbrink Belgium Anderlecht 50
1979 1st England Kevin Keegan West Germany Hamburg 118
2nd West Germany Karl-Heinz Rummenigge West Germany Bayern Munich 52
3rd Netherlands Ruud Krol Netherlands Ajax 41
1980 1st West Germany Karl-Heinz Rummenigge West Germany Bayern Munich 122
2nd West Germany Bernd Schuster Spain Barcelona 34
3rd France Michel Platini France Saint-Étienne 33
1981 1st West Germany Karl-Heinz Rummenigge West Germany Bayern Munich 106
2nd West Germany Paul Breitner West Germany Bayern Munich 64
3rd West Germany Bernd Schuster Spain Barcelona 39
1982 1st Italy Paolo Rossi Italy Juventus 115
2nd France Alain Giresse France Bordeaux 64
3rd Poland Zbigniew Boniek Italy Juventus 39
1983 1st France Michel Platini Italy Juventus 110
2nd Scotland Kenny Dalglish England Liverpool 26
3rd Denmark Allan Simonsen Denmark Vejle 25
1984 1st France Michel Platini Italy Juventus 110
2nd France Jean Tigana France Bordeaux 57
3rd Denmark Preben Elkjær Italy Hellas Verona 48
1985 1st France Michel Platini Italy Juventus 127
2nd Denmark Preben Elkjær Italy Hellas Verona 71
3rd West Germany Bernd Schuster Spain Barcelona 46
1986 1st Soviet Union Igor Belanov Soviet Union Dynamo Kyiv 84
2nd England Gary Lineker[note 5] Spain Barcelona 62
3rd Spain Emilio Butragueño Spain Real Madrid 59
1987 1st Netherlands Ruud Gullit[note 6] Italy Milan 106
2nd Portugal Paulo Futre[note 7] Spain Atlético Madrid 91
3rd Spain Emilio Butragueño Spain Real Madrid 61
1988 1st Netherlands Marco van Basten Italy Milan 129
2nd Netherlands Ruud Gullit Italy Milan 88
3rd Netherlands Frank Rijkaard[note 8] Italy Milan 45
1989 1st Netherlands Marco van Basten Italy Milan 129
2nd Italy Franco Baresi Italy Milan 80
3rd Netherlands Frank Rijkaard Italy Milan 43
1990 1st Germany Lothar Matthäus Italy Internazionale 137
2nd Italy Salvatore Schillaci Italy Juventus 84
3rd Germany Andreas Brehme Italy Internazionale 68
1991 1st France Jean-Pierre Papin France Marseille 141
2nd Socialist Federal Republic of Yugoslavia Dejan Savićević Socialist Federal Republic of Yugoslavia Red Star Belgrade 42
Socialist Federal Republic of Yugoslavia Darko Pančev Socialist Federal Republic of Yugoslavia Red Star Belgrade
Germany Lothar Matthäus Italy Internazionale
1992 1st Netherlands Marco van Bastendouble-dagger Italy Milan 98
2nd Bulgaria Hristo Stoichkov Spain Barcelona 80
3rd Netherlands Dennis Bergkamp Netherlands Ajax 53
1993 1st Italy Roberto Baggiodouble-dagger Italy Juventus 142
2nd Netherlands Dennis Bergkamp Italy Internazionale 83
3rd France Eric Cantona England Manchester United 34
1994 1st Bulgaria Hristo Stoichkov Spain Barcelona 210
2nd Italy Roberto Baggio Italy Juventus 136
3rd Italy Paolo Maldini Italy Milan 109
1995 1st Liberia George Weahdouble-dagger[note 9] Italy Milan 144
2nd Germany Jürgen Klinsmann Germany Bayern Munich 108
3rd Finland Jari Litmanen Netherlands Ajax 67
1996 1st Germany Matthias Sammer Germany Borussia Dortmund 144
2nd Brazil Ronaldo[note 10] Spain Barcelona 143
3rd England Alan Shearer England Newcastle United 107
1997 1st Brazil Ronaldodouble-dagger[note 11] Italy Internazionale 222
2nd Federal Republic of Yugoslavia Predrag Mijatović Spain Real Madrid 68
3rd France Zinedine Zidane Italy Juventus 63
1998 1st France Zinedine Zidanedouble-dagger Italy Juventus 244
2nd Croatia Davor Šuker Spain Real Madrid 68
3rd Brazil Ronaldo Italy Internazionale 66
1999 1st Brazil Rivaldodouble-dagger Spain Barcelona 219
2nd England David Beckham England Manchester United 154
3rd Ukraine Andriy Shevchenko Italy Milan 64
2000 1st Portugal Luís Figo[note 12] Spain Real Madrid 197
2nd France Zinedine Zidane Italy Juventus 181
3rd Ukraine Andriy Shevchenko Italy Milan 85
2001 1st England Michael Owen England Liverpool 176
2nd Spain Raúl Spain Real Madrid 140
3rd Germany Oliver Kahn Germany Bayern Munich 114
2002 1st Brazil Ronaldodouble-dagger[note 13] Spain Real Madrid 169
2nd Brazil Roberto Carlos Spain Real Madrid 145
3rd Germany Oliver Kahn Germany Bayern Munich 110
2003 1st Czech Republic Pavel Nedvěd Italy Juventus 190
2nd France Thierry Henry England Arsenal 128
3rd Italy Paolo Maldini Italy Milan 123
2004 1st Ukraine Andriy Shevchenko Italy Milan 175
2nd Portugal Deco[note 14] Spain Barcelona 139
3rd Brazil Ronaldinho Spain Barcelona 133
2005 1st Brazil Ronaldinhodouble-dagger Spain Barcelona 225
2nd England Frank Lampard England Chelsea 148
3rd England Steven Gerrard England Liverpool 142
2006 1st Italy Fabio Cannavarodouble-dagger[note 15] Spain Real Madrid 173
2nd Italy Gianluigi Buffon Italy Juventus 124
3rd France Thierry Henry England Arsenal 121
2007 1st Brazil Kakádouble-dagger Italy Milan 444
2nd Portugal Cristiano Ronaldo England Manchester United 277
3rd Argentina Lionel Messi Spain Barcelona 255
2008 1st Portugal Cristiano Ronaldodouble-dagger England Manchester United 446
2nd Argentina Lionel Messi Spain Barcelona 281
3rd Spain Fernando Torres England Liverpool 179
2009 1st Argentina Lionel Messidouble-dagger Spain Barcelona 473
2nd Portugal Cristiano Ronaldo[note 16] Spain Real Madrid 233
3rd Spain Xavi Spain Barcelona 170
FIFA Ballon d’Or (2010–2015)
2010 1st Argentina Lionel Messi Spain Barcelona 22.65%
2nd Spain Andrés Iniesta Spain Barcelona 17.36%
3rd Spain Xavi Spain Barcelona 16.48%
2011 1st Argentina Lionel Messi Spain Barcelona 47.88%
2nd Portugal Cristiano Ronaldo Spain Real Madrid 21.60%
3rd Spain Xavi Spain Barcelona 9.23%
2012 1st Argentina Lionel Messi Spain Barcelona 41.60%
2nd Portugal Cristiano Ronaldo Spain Real Madrid 23.68%
3rd Spain Andrés Iniesta Spain Barcelona 10.91%
2013 1st Portugal Cristiano Ronaldo Spain Real Madrid 27.99%
2nd Argentina Lionel Messi Spain Barcelona 24.72%
3rd France Franck Ribéry Germany Bayern Munich 23.36%
2014 1st Portugal Cristiano Ronaldo Spain Real Madrid 37.66%
2nd Argentina Lionel Messi Spain Barcelona 15.76%
3rd Germany Manuel Neuer Germany Bayern Munich 15.72%
2015 1st Argentina Lionel Messi Spain Barcelona 41.33%
2nd Portugal Cristiano Ronaldo Spain Real Madrid 27.76%
3rd Brazil Neymar Spain Barcelona 7.86%
Ballon d’Or (2016–present)
2016 1st Portugal Cristiano Ronaldodouble-dagger Spain Real Madrid 745
2nd Argentina Lionel Messi Spain Barcelona 316
3rd France Antoine Griezmann Spain Atlético Madrid 198
2017 1st Portugal Cristiano Ronaldodouble-dagger Spain Real Madrid 946
2nd Argentina Lionel Messi Spain Barcelona 670
3rd Brazil Neymar[note 17] France Paris Saint-Germain 361