News

Cine sunt cei care l-au acuzat pe Nicușor Dan că a „blocat urbanistic” orașul. „Oamenii vor să construiască în draci, asta e toată ideea”

Nicușor Dan a lansat acuzații dure la adresa mai multor instituții și organizații care ar viza interesele dezvoltatorilor imobiliari
07.02.2023 | 12:17
Cine sunt cei care lau acuzat pe Nicusor Dan ca a blocat urbanistic orasul Oamenii vor sa construiasca in draci asta e toata ideea
Război pentru protejarea zonelor istorice din Capitală. Sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan
ADVERTISEMENT

Primarul Capitalei l-a acuzat duminică pe prefectul Municipiului Bucureşti că ar urmări să atace în instanță PUZ Zone Construite Protejate, ceea ce ar face ca zona istorică a orașului să nu mai aibă o reglementare de urbanism, adică va dispărea regimul de protecţie al zonelor istorice.

Personajele care stau în spatele acțiunii împotriva primarului Capitalei

Acuzațiile principale formulate de Nicușor Dan l-au vizat pe prefectul Capitalei, fostul senator PSD, Toni Greblă, numit în această funcție în luna mai a anului 2022. Acesta este și cel mai cunoscut nume în această poveste, fiind numit judecător CCR, funcție din care a demisionat după ce DNA l-a acuzat de mai multe fapte de corupție, revenind pe scena politică după ce a fost achitat, în funcția de secretar general al Guvernului Dăncilă, iar apoi la Consiliul Legislativ, președintele secției de drept privat.

ADVERTISEMENT

Președintele USR, Cătălin Drulă, a acuzat că prefectul face jocurile „mafiei imobiliare” și că partidul i-a promis postul de președinte al AEP. „Mafia PSD-PNL nu mai poate fără blocuri construite sălbatic în zone protejate. De când Nicușor Dan și primarii USR respectă legea, mafia imobiliară face foamea. Prefectul Greblă, cu post promis la AEP, se pregătește de un tun de final pentru sponsorii politici: atacarea unui regulament în vigoare de 23 de ani, astfel încât să se poată construi oricum în zone istorice”, a scris pe Facebook, Cătălin Drulă.

De altfel, Dan Milea, consilier local la Sectorul 1, a scris pe Facebook că ideea că orașul a fost „blocat urbanistic” de către actuala administrație este falsă în condițiile în care sunt blocate „numai vreo 40 de PUZ-uri cu avize de la fostul arhitect șef Dumitrașcu și cu referat de înaintare de la Firea, majoritatea ansambluri rezidențiale nocive și care creează numai probleme viitorilor cumpărători”.

ADVERTISEMENT

Dincolo de prefectul Capitalei, Nicușor Dan a adus însă acuzații dure împotriva Inspectoratului de Stat în Construcții, despre care a susținut că „apără interese private speculative”. Mai mult, în timpul conferinței de presă de duminică, primarul Capitalei a prezentat un document din 14 decembrie 2022, prin care şeful ISC transmite prefectului adresă prin care apreciază că PUZ Zone protejate este nelegal. „Cum poate ISC să facă apreciere asupra unui document asupra căruia nu a făcut verificări şi pe care l-a aplicat timp de 23 de ani”, a întrebat retoric Nicușor Dan.

Acesta nu este primul conflict între primarul Capitalei și ISC. Recent, FANATIK a scris că ISC l-a amendat pe Nicușor Dan de 19 ori în ultimul an pentru neemiterea autorizațiilor de construcții și certificatelor de urbanism. În urmă cu două luni, atunci când ISC l-a amendat pe primarul Capitalei cu 7.000 de lei pentru neemiterea certificatului de urbanism pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spaţiu verde în cartierul Primăverii. „Previzibil, în loc să constate nelegalitatea PUZ Primăverii 1 şi să solicite Prefectului să conteste în instanţă, ISC a ales varianta amenzii. Atitudinea ISC şi în această speţă arată clar că această instituţie este un instrument care lucrează în detrimentul bucureştenilor”, a spus Nicușor Dan despre ISC, instituție pe care a caracterizat-o ca fiind una „răuvoitoare” și „care nu funcționează”.

ADVERTISEMENT

În replică ISC a spus că primarul „dezinformează cetățenii Capitalei” și că a fost amendat pentru că nu a emis, în termenul legal de 15 zile, un certificat de urbanism, precizând că acesta din urmă nu a transmis instituției documentația și avizul pentru construcția din cartierul Primăverii.

Cert este că ISC a stat la baza întregului scandal, prin controlul efectuat „la solicitarea Prefecturii Capitalei” asupra hotărârii CGMB din 21 decembrie 2000 prin care au fost adoptat PUZ Zone Protejate. Instituția este în prezent condusă de inspectorul general Paul Racoviță, numit în această funcție în 27 octombrie 2021 de premierul de la acea dată, Florin Cîțu. Acesta a mai deținut această funcție în perioada 2013-2015, atunci când Ministerul Dezvoltării era condus de Liviu Dragnea, și între ianuarie 2020-aprilie 2021. Descris drept un personaj „indispensabil pentru toți miniștri”, Paul Racoviță nu are trecut în declarația de avere niciun cont de economii, precizând doar salariul de 76.000 de lei încasat de la ISC.

ADVERTISEMENT

„ISC face o grămadă de mizerii. Sunt cazuri unde sunt ridicate construcții fără aviz de la ISC și ăștia spun că „n-am avut timp să ajungem, să vedem dacă este ilegal sau nu”. Sunt niște mafioți cu toții în zona asta, și vedem cum de câteva luni bune au început o campanie agresivă plătită în presă, cu articole care arată că sunt zece miliarde pierdute la nivelul Bucureștiului. O porcărie de campanie, plătită însă cu bani mulți.

Oamenii vor să construiască în draci, asta e toată ideea, și vedem cum apar tot felul de asociații, analiști economici și așa mai departe”, au declarat, pentru FANATIK, foști oficiali din Administrația Capitalei.

Miza demersului urmărit de prefectul Capitalei

Duminică, prefectul Toni Greblă a susținut că primarul Nicușor Dan a făcut un „ mare tam-tam că zonele protejate ar rămâne neprotejate”, spunând că chiar acesta a suspendat PUZ-urile de la patru sectoare. Potrivit acestuia, dacă sunt suspendate PUZ-urile pentru Zonele Protejate rămâne în vigoare planul urbanistic general, ale cărui reglementări vor specifica modul în care vor fi autorizate noile construcții.

„A fost vreo nenorocire? Nu, pentru că există PUG-ul, planul urbanistic general. Se pare că este un lucru mai profund ceea ce s-a întâmplat cu aceste PUZ-uri, nu numai în mandatul lui Nicuşor Dan, pentru că ele au fost adoptate sau se vorbeşte despre adoptarea lor încă din anul 2000 şi se pare că asta deranjează mai mult. Eu voi lua o decizie după ce voi vedea despre ce e vorba”, a declarat prefectul Capitalei pentru Hotnews.

De altfel, aceasta a fost și poziția exprimată de șeful ISC, spunând că argumentele prezentate duminică de primar sunt false, și că planul urbanistic general va fi aplicat odată cu suspendarea planurilor zonale adoptate în anul 2000.

„În cazul lipsirii de efecte a planurilor urbanistice zonale adoptate în temeiul HCGMB nr. 279/2000, emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare, solicitate în ceea ce privește imobilele aflate în sfera de reglementare a acestor documentații de urbanism, va fi realizată prin raportare la prevederile Planului Urbanistic General”, a declarat Paul Racoviță pentru Gândul.

Dan Milea, consilier general din partea USR la Sectorul 1, a declarat pentru FANATIK că miza acestei acțiuni coordonate de PSD este de a lua decizia asupra zonelor protejate de la Nicușor Dan, subliniind că, de exemplu, dacă aceste PUZ-uri zonale sunt suspendate, atunci o serie de autorizații, precum cea de la Ministerul Culturii, nu mai sunt necesare.

„Orice zona, oricât ar fi de protejată, poate fi făcută praf. Depinde de administrație și de buna credință a acesteia. Numai că pentru zonele protejate îți trebuie ceva în plus, de exemplu un aviz de la Ministerul Culturii. Și poți avea surprize acolo, cu toate că am văzut avize date cu multă îngăduință de comisia asta.

Eu cred că PSD vrea să ia zonele protejate de la PMB, să nu mai fie sub jurisdicția lui Nicușor Dan, pentru că nu prea mai mișcă nimeni în zonele protejate. Foarte greu se dau autorizații de construire și toate trec prin mâna primarului general. Ori, când cumperi o vilă veche într-o zona centrală și vrei să o demolezi să faci un bloc cu apartamente vândute cu 1 milion de euro bucata, nu îți pică bine să ai un primar căpos și cu principii. Firea și fostul arhitect șef Dumitrașcu au făcut ce au vrut. Eu când văd o autorizație dată în lunile august sau septembrie sunt sigur că este o porcărie. Și 100% nu mă înșel”, a declarat Dan Milea pentru FANATIK.

Asociațiile “asociate” demersului anti-Nicușor

Tot în conferința susținută duminică, Nicușor Dan a arătat că în adresa ISC către prefectul Capitalei există pasaje întregi preluate copy-paste dintr-un document al unei asociaţii „specializate să apere investiţii controversate din Bucureşti”.

Una din asociațiile care a susținut public demersul prefectului este Asociația Lexcivica, asociație care nu are decât o pagină de Facebook, unde se descrie drept ONG „anticorupție, apărarea legii, a intereselor legitime publice și private, în special împotriva abuzurilor administrației publice locale”. Ca dresă web este trecut site-ul cetățeanul.net, publicație online unde apar toate comunicatele asociației.

Potrivit site-ului de informații financiare totalfirme.ro, Asociația Lexcivica, înființată în anul 2015, nu a avut nicio activitate financiară până în anul 2019, atunci când apar primele venituri, în sumă de 15.000 de lei, și un profit de 14.762 de lei. Dacă în 2019 veniturile asociației scad la 14.607 lei, acestea cresc spectaculos în 2021 la suma de 34.472 de lei, an în care cheltuielile Lexcivica ajung la 44.456 de lei, cu pierderi de aproape 10.000 de lei.

Asociația este condusă de președintele Victor Vasile, care pe pagina sa de Facebook specifică că a studiat la „FCB Instalații” – instituție de învățământ neexistentă, iar pe profilul de Linkedin menționează că a studiat între anii 1981-1986 la ICB – Instalations University (sic) – de unde ar fi obținut calificare ca tehnician în aparate de aer condiționat, refrigerare și ventilație, o „universitate” pe care nu am putut să o identificăm.

În ceea ce privește acțiunile Asociației Lexcivica, în 2018 aceasta a formulat o intervenție în instanță în sprijinul One Mircea Eliade Properties SRL, atunci când aceasta din urmă s-a judecat în instanță cu Asociația Salvați Bucureștiul în privința construcției unui mall în Capitală. La fel, în 2021, asociația a făcut o intervenție în instanță în sprijinul One Modrogan S.R.L., firma care dorea să construiască trei blocuri în cartierul Primăverii, construcție oprită pe moment de Curtea de Apel București.

Este vorba de proiectul de construcție a trei blocuri lângă vila monument istoric Filipescu-Brâncoveanu din Aleea Modrogan, pe un teren cumpărat de la RAAPPS pentru 4,4 milioane de euro. Autorizația de construcție pentru acest proiect a fost acordată de administrația Firea în chiar ultima zi de mandat.

De altfel, Nicușor Dan s-a referit specific la acest proiect care ar putea fi aprobat odată cu suspendarea PUZ-urilor pentru zone protejate. „Dispare regimul de protecție al zonelor istorice. Adică, de exemplu, investitorul care a construit blocuri în curtea vilei Filipescu din bulevardul Aviatorilor va putea să vină la Primăria municipiului Bucureşti să ceară intrarea în legalitate a acelor blocuri. Sau orice proprietar de clădire din zona istorică va putea să vină la Primăria Capitalei şi să ceară demolarea acelei case, iar dacă primarul refuză, va da în judecată şi va spune că acea casă nu este protejată de nimic”, a susținut edilul.

Asociația Lexcivica a distribuit pe larg comunicatele, mesajele Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis – o asociație care a criticat în repetate rânduri deciziile primarului Nicușor Dan, în special decizia de acum doi ani de suspendare la planurilor urbanistice de sector. Președintele Asociației Urbanis este dezvoltatorul imobiliar Cătălin Grigore, de la Sud Rezidenţial, același despre care presa apropiată de Gabriela Firea scria în 2020 că este un apropiat al lui Nicușor Dan.

O altă asociație care a susținut demersul de anulare a PUZ Zone Protejate aprobat în anul 2000 este Asociația pentru Dreptul Urbanismului (ADU), asociație înființată anul trecut. De altfel, ADU a deschis un proces în acest sens încă din luna octombrie a anului trecut, cauza aflându-se pe rol la Tribunalul București. Președintele ADU este urbanistul Alexandru Penișoară, nimeni altul decât fost vice-președinte în cadrul Asociației Salvați Bucureștiul între 2015 și 2016. De altfel acesta a depus în anul 2021 și un denunț la DIICOT împotriva lui Nicușor Dan pentru abuz în serviciu pe motiv că nu se mai emit autorizații de construire, certificate de construcții, ceea ce ar pune în pericol întreaga economie națională.

„Prefectul Greblă, împreună cu opoziția PSD din consiliile locale și Consiliul General PMB, își caută preopinenți ai actualului primar general. Și au găsit un personaj extrem de dubios și labil, unul Alexandru Penișoară cu o asociație extrem de controversată. Acest personaj își tot caută de ani de zile o cauză și un sponsor și se pare că le-a găsit. Din el cita Greblă în adresa către PMB”, a declarat Dan Milea pentru FANATIK.

În luna august a anului trecut, Clotilde Armand a anunțat că va face o plângere penală împotriva lui Alexandru Penișoară, acuzat că, la ordinele președintelui PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a făcut presiuni asupra funcţionarilor din cadrul direcţiei de urbanism şi împotriva Arhitectului Şef al Primăriei Sectorului 1. Primarul USR al Sectorului 1 a susținut că Penișoară a primit din partea PNL o „sinecură în companiile Primăriei Sectorului 3, după negocieri cu Robert Negoiţă, finul Gabrielei Firea”.

De altfel, Penișoară a fost membru în consiliul de administrație al Algorithm Residential S3, societatea deținută de Consiliul Local al Sectorului 3. În declarația de avere, pentru anul 2021, Alexandru Penișoară menționează doar un salariu de 14.560 de lei, pentru munca de consultant la Banca Mondială, și dividende de 161.000 de lei, de la firma sa de consultanță, Summa Consulting. Acesta mai menționează două apartamente, de 54 și 64 de metri pătrați cumpărate în Capitală împreună cu soția, și un credit în valoare de 661.000 de lei, scadent în 2049.

În profilul său de pe LinkedIn, Alexandru Pănișoara menționează că este partener, în calitate de urbanist și arhitect, la firma Rise Consortium Partners, firma deținută, în proporție de 40%, de liberalul Sebastian Burduja. Compania a precizat însă că Pănișoara a lucrat doar câteva luni în anul 2018.

Recent, Alexandru Pânişoară și-a anunțat candidatura pentru Primăria Sectorului 1 din partea Partidului Umanist Social Liberal, formațiunea fondată de către Dan Voiculescu.

ADVERTISEMENT
Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a...
Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?”. „Regele” a reacționat imediat
Mitică Dragomir anunţă ce se va schimba în Bucureşti după referendumul câştigat de...
Mitică Dragomir anunţă ce se va schimba în Bucureşti după referendumul câştigat de Nicuşor Dan. ”S-a terminat!”
”Apa nu-i H2O”. Ce spune Călin Goia despre piesa pe care trupa Voltaj...
”Apa nu-i H2O”. Ce spune Călin Goia despre piesa pe care trupa Voltaj a lansat-o după turul I al alegerilor prezidențiale
Arsenie Boca, 35 de ani de la moartea sfântului Ardealului. Ultimul său mesaj...
Arsenie Boca, 35 de ani de la moartea sfântului Ardealului. Ultimul său mesaj către Ceaușescu: „Nu mai apucă Crăciunul”
Furia lui George Simion față de Elisabeta Lipă nu a mai putut fi...
Furia lui George Simion față de Elisabeta Lipă nu a mai putut fi ascunsă. Amenințarea pe care liderul AUR a lansat-o la adresa fostei mari campioane după scandalul bonusurilor financiare
Ce avere are, de fapt, Elena Lasconi: ”șapte terenuri, trei apartamente...”Iar surpriza vine...
Ce avere are, de fapt, Elena Lasconi: ”șapte terenuri, trei apartamente...”Iar surpriza vine abia acum: ”Am un...” Continuarea e complet neașteptată
„Iar am dormit pe grătarul de mititei”. Ștefan Velniciuc, dezvăluiri exclusive la 112...
„Iar am dormit pe grătarul de mititei”. Ștefan Velniciuc, dezvăluiri exclusive la 112 ani de la nașterea lui Colea Răutu, marele actor din ”Nemuritorii”
Revista Taifasuri 1.012! Călin Georgescu, binecuvântare sau blestem? Fuego, editorial 275! Secrete de...
Revista Taifasuri 1.012! Călin Georgescu, binecuvântare sau blestem? Fuego, editorial 275! Secrete de vedete! Horoscop! Diete! Rețete! Matrimoniale!
Ascensiunea lui Călin Georgescu, explicată de o afaceristă de succes: „Este efectul anilor...
Ascensiunea lui Călin Georgescu, explicată de o afaceristă de succes: „Este efectul anilor în care românii au strâns frustrare, deznădejde”
Adrian Mutu, despre finala pentru Președinția României: ”Îl cunosc… Sincer, îmi place cum...
Adrian Mutu, despre finala pentru Președinția României: ”Îl cunosc… Sincer, îmi place cum vorbește Călin Georgescu!”. Exclusiv
Gabriela Lucuțar, de nerecunoscut. Regina Întunericului s-a schimbat complet în ultimii ani
Gabriela Lucuțar, de nerecunoscut. Regina Întunericului s-a schimbat complet în ultimii ani
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ! Îmi cer scuze...
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ! Îmi cer scuze de la toate femeile din țara asta’
Un istoric ucrainean a vorbit despre planul rusesc de a împărți Ucraina în...
Un istoric ucrainean a vorbit despre planul rusesc de a împărți Ucraina în trei
CSAT a CONFIRMAT! BOMBA serii în POLITICĂ! CUTREMUR în ALEGERI
CSAT a CONFIRMAT! BOMBA serii în POLITICĂ! CUTREMUR în ALEGERI
Secretele chipului lui Călin Georgescu, dezvăluite de un fizionomist: „Trăsăturile acestea se regăsesc...
Secretele chipului lui Călin Georgescu, dezvăluite de un fizionomist: „Trăsăturile acestea se regăsesc la un …”
Unde se pot duce voturile lui Călin Georgescu la parlamentare. Analist: „Există probleme”
Unde se pot duce voturile lui Călin Georgescu la parlamentare. Analist: „Există probleme”
Decizie istorică: CCR cere renumărarea voturilor de la alegerile prezidențiale din România
Decizie istorică: CCR cere renumărarea voturilor de la alegerile prezidențiale din România