News

Cine sunt cei doi bărbați care l-au împrumutat pe Nicușor Dan cu sume uriașe înainte de alegeri. Unul din ei a dat în judecată USR

Nicușor Dan a împrumutat sume consistente de la Cătălin Stancu și Bogdan Cristian Stroe, care au avut funcții de conducere în USR.
24.06.2024 | 12:00
Cine sunt cei doi barbati care lau imprumutat pe Nicusor Dan cu sume uriase inainte de alegeri Unul din ei a dat in judecata USR
Nicușor Dan a fost coleg în USR cu Bogdan Cristian Stroe și Cătălin Stancu. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a câștigat la alegerile locale organizate în această lună al doilea mandat de primar al Capitalei, învingând-o de o manieră categorică pe Gabriela Firea. Victoria clară a lui Nicușor Dan a făcut să se vorbească în mediile politice despre posibilitatea ca acesta să candideze la alegerile prezidențiale, din partea USR, dar Dan a dezmințit vehement această posibilitate.

Stancu și Stroe i-au dat lui Nicușor Dan câte 100.000 lei

În acest an esențial din punct de vedere electoral, Nicușor Dan s-a împrumutat cu sume consistente de la mai multe persoane fizice, conform declarației de avere a primarului, completată pe 14 iunie 2024 și consultată de FANATIK. Astfel, Dan a primit câte 100.000 de lei de la Cătălin Stancu, respectiv de la Bogdan Cristian Stroe.

ADVERTISEMENT

Ambele împrumuturi sunt scadente în 2024. Cătălin Stancu este un fost coleg din USR al lui Nicușor Dan, care a fost exclus din partid în aprilie 2024, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri. Stancu a fost suspendat de Biroul Național al USR, locul său în fruntea USR Brăila fiind luat de Nicușor Ciocan, fost prefect al județului Brăila în perioada martie – septembrie 2021.

Conducerea USR a fost nemulțumită de activitatea lui Stancu, mai ales după ce partidul ratase, la alegerile parlamentare din 2020, obținerea măcar a unui mandat de parlamentar. S-a considerat că activitatea politică a formațiunii s-a redus, mai ales că aleșii locali ai acestui partid au plecat, în special către PSD.

ADVERTISEMENT

Cătălin Stancu nu a fost de acord cu această decizie, astfel că el a dat în judecată USR, iar dosarul al cărui obiect este “ordonanţă preşedinţială suspendare efecte Dc.185/16.04.2024 BN.USR” a fost înregistrat pe 12 iunie 2024 la Tribunalul București. Instanța  a stabilit primul termen al dosarului pentru 25 iulie 2024.

Stroe a fost consilier local din partea USR

Cătălin Stancu a ocupat o funcție importantă la nivel central, aceea de președinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, el fiind numit pe 26 februarie 2021. În septembrie 2021, după doar șapte luni, Stancu a fost demis de guvernul PNL, în contextul neînțelegerilor dintre liberali și USR.

ADVERTISEMENT

Bogdan Cristian Stroe, celălalt bărbat care l-a împrumutat pe Nicușor Dan, a fost și el membru USR, fiind președinte al filialei USR Sector 3. Ca și Nicușor Dan, Stroe a absolvit Facultatea de Matematică din București, în 1995. Apoi, el a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a făcut un master în Computer Science la Universitatea din Maryland – College Park.

La alegerile locale din 2016, Stroe a candidat din partea USR pentru un post de consilier local în cadrul Consiliului General al Municipiului București (CGMB), pe care l-a și obținut. La acel moment, Stroe și-a completat declarația de avere, din care reiese că deținea un portofoliu imobiliar impresionant.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan s-a împrumutat și de la sora sa

Astfel, Stroe  a dobândit, prin moștenire, câte 3/4 dintr-un teren agricol de 1,2 hectare la Murfatlar și un teren agricol de un hectar la Poarta Albă (ambele în 2003), precum și 1/2 dintr-un alt teren agricol, de 2,4 hectare, la Dedulești (județul Argeș, în 2008). Alte trei terenuri au fost dobândite în județul Constanța prin moștenire și partaj, conform datelor din declarația de avere consultată de FANATIK.

Stroe deținea 100% dintr-un teren de 9,66 hectare la Poarta Albă, 5,33 hectare în comuna Mihai Kogălniceanu și 4 hectare la Murfatlar. Stroe mai era proprietarul a două apartamente din București și mai deținea 3/8 dintr-un apartament din Constanța. La rubrica veniturilor anuale, Stroe a notat că încasase 146.400 lei de la Oracle Romania, ca analist programator. Și în prezent Stroe lucrează pentru compania din domeniul IT, funcția sa fiind de “software development manager”.

Nicușor Dan mai este dator și la alte persoane fizice, potrivit informațiilor din declarația de avere. Tot în 2024, el a împrumutat 100.000 lei de a sora sa, Claudia, care l-a împrumutat și în 2022, cu 25.000 de euro. În 2012, Nicușor Dan a primit 27.000 de euro de la Gențiana Dănilă, o fostă colegă de facultate. Nicușor Dan are și două credite la bănci, unul de 100.000 euro (contractat în 2007), celălalt de 180.000 lei (contractat în 2024).

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul