News

Cine sunt cele 15 persoane desemnate tezaure umane vii în 2022. Doamna Aurica are ”mâini de aur”

Un număr de 15 persoane din România vor primi titlul onorific de ”Tezaur Uman Viu”. Printre ele se află și doamna Aurica, considerată cu ”mâini de aur”.
15.07.2022 | 09:38
Cine sunt cele 15 persoane desemnate tezaure umane vii in 2022 Doamna Aurica are maini de aur
Aurica Cojocariu din Botoșani, unul dintre ”Tezaurii Vii ai României”. Sursa foto: botosaneanul.ro
ADVERTISEMENT

”Tezaur Uman Viu” este titlul onorific pe care-l vor primi 15 români, anunță Ministerul Culturii. Toți premianții și-au demonstrat măiestria în cele mai frumoase meșteșuguri ale țării noastre și astfel au contribuit la bunăstarea patrimoniului național. Printre ei se află și doamna Aurica, considerată cu ”mâini de aur”.

”Tezaurii Umani Vii” ai României. Aurica  Cojocariu din Botoșani, lăudată pentru mâinile sale de aur

Inițiativa acordării distincției de ”Tezaur Uman Viu” aparține UNESCO, ca parte din cea de-a X-a ediție a Programului Tezaure Umane Vii, dar și ca o modalitate de a păstra viu patrimoniul României.

ADVERTISEMENT

Aurica Cojocariu, din Botoșani, a arătat că știe să ne ducă mai departe tradițiile și obiceiurile. Ea s-a remarcat în cadrul concursului prin prelucrarea de fibre și fivre textile. Alături de ea, mai sunt alți 10 câștigători, menționați pe site-ul Ministerului Culturii.

”Un moment istoric pentru Botoșani! Primul titlu de Tezaur Uman Viu pentru cultura tradițională din Botoșani va fi acordat doamnei Aurica Cojocariu, din Ungureni, meșter popular în prelucrarea firelor și fibrelor textile!

ADVERTISEMENT

Dorim să o felicităm pe tânăra noastră colegă, Daliana Bejan, pentru efortul depus în vederea obținerii acestui rezultat frumos și onorant!”, a spus Iustina Irimia-Cenușă, care este manager al Centrului de Creașie din Botoșani, potrivit presei locale, botosaneanul.ro

Cine au fost ”Tezaurii Umani Vii” din 2021

Programul Tezaure Umane Vii se organizează în fiecare an. În 2021, au fost 12 câștigători, printre care și Ion Albu din județul Neamț. El a reușit să obțină titlul onorific prin crearea de măști tradiționale, specifice sărbătorilor de iarnă, dar și a costumelor populare.

ADVERTISEMENT

De mai bine de 4 decenii Ion Albu obișnuiește să facă măști tradiționale, meserie pe care a învățat-o de la tatăl său, în copilărie. El încearcă prin ”operele” sale să transmită umorul și imaginația sa.

Ministerul Culturii mai informează că demersul UNESCO are ca scop și transmiterea patrimoniului cultural, iar cei care contribuie la acesta trebuie să fie recunoscuți în întreaga țară, deoarece ne duc mai departe tradițiile și obiceiurile.

ADVERTISEMENT

”Titlul de TEZAUR UMAN VIU este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial”, mai informează Ministerul Culturii.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o maşină şi două motociclete
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Elicopterul s-a PRĂBUȘIT
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a...
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”