Primarul PSD al Sectorului 4, Daniel Băluță, pare a avea o majoritate confortabilă în Consiliul Local, asigurată de cei 14 consilieri locali aleși pe listele PNL-PSD, plus alți doi consilieri din partea PMP-ului, aleși pe listele Alianței Dreapta Unită, dar care se pare că votează cu majoritatea. De cealaltă parte, opoziția este formată din cei zece consilieri, cinci de la USR, doi de la Reper, unul de la Forța Dreptei și alți trei de la AUR, în cazul ultimilor nefiind încă clar cum se vor poziționa.
În ședința de luni, 4 noiembrie, a Consiliului Local au fost aleși cei doi viceprimari cu votul noii majorități formate din consilierii PNL, PSD și PMP, cei doi viceprimari de la PNL și PSD obținând câte 16 voturi. Potrivit celor din opoziție, cei trei consilieri de la AUR nu au fost prezenți, astfel că nu este clar cum vor vota în continuare.
Astfel, din partea PSD, a fost ales viceprimar Andrei Trocan, cel care din 2022 a ocupat funcția de city manager. Acesta a mai fost și viceprimar al sectorului între 2019 și 2020. Până recent, acesta a fost vicepreședinte al organizației PSD Sector 4, iar din vară, cu susținerea lui Daniel Băluță, a preluat conducerea organizației.
În Primăria Sectorului 4 lucrează din anul 2014, când a fost angajat pe postul de șef al serviciului de achiziții de la Administrația Școlilor, Liceelor și Grădinițelor. Tânărul de 27 de ani la acea dată venea de la Regia Autonomă Rasirom, care este compania de servicii a SRI. După doi ani în această funcție a ajuns pe listele PSD unde a obținut primul mandat de consilier local.
Potrivit ultimei declarații de avere, acesta nu deține terenuri, case sau apartamente și nici alte bunuri, cu excepția unor bijuterii/ ceasuri în valoare de 10.000 eur0. Anul trecut, salariul încasat la primărie a fost de 177.000 lei, peste 50.000 lei din această sumă provenind din majorarea de salariu pentru munca în domeniul fondurilor europene.
Al doilea viceprimar ales la Sectorul 4 este Miruna Lişcu, fostă Palaș la alegerile locale din iunie. În vârstă de doar 26 de ani, tânăra liberală ar fi o apropiată a liderului liberal Ionuț Stroe, chiar președintele PNL Sector 4, după cum notează hotnews.ro. Anterior, lucrase la Parlamentul României, director de cabinet al unuia dintre vicepreședinții Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, comisie condusă de același Ionuț Stroe. În anul 2020 a lucrat la Ministerul Sportului, unde a fost angajată consilier timp de zece luni. Anterior lucrase ca operator online la call-center-ul unei companii internaționale, Nintendo.
„Îmi propun să fiu un partener activ pentru locuitorii sectorului și să lupt pentru proiecte care să aducă un plus de valoare pentru noi toți. Le mulțumesc colegilor mei din PNL Sector 4 pentru tot sprijinul și toată încrederea!”, a declarat aceasta la depunerea jurământului.
Deși au fost aleși pe listele ADU, cei doi consilieri PMP i-au votat luni pe cei doi viceprimari PNL și PSD, însă rămâne de văzut dacă aceștia se vor alătura efectiv majorității PNL-PSD. Concret, este vorba de Chirițescu Florian, fost candidat și la alegerile din 2016, angajat la ELCEN, unde câștigă circa 10.000 lei lunar. Are credite la bancă în valoare de aproape 500.000 lei.
Al doilea consilier ales pe listele PMP este Tecuceanu Mărioara, consilier local din 2016 la Sectorul 4, unde în 2012 candidase, fără succes, pe listele PDL. Este angajată în cadrul RA-APPS, unde ocupă funcția de șef-serviciu în cadrul unei sucursale, iar soțul acesteia este angajat șofer la DGSCAP. Nu declară vreun imobil în proprietate sau conturi și depozite bancare.
Dintre ceilalți 12 consilieri votați pe listele PNL-PSD, liberalii mai au încă patru consilieri locali la Sectorul 4. Primul dintre aceștia, Badiu Dumitru, este medic chirurg, vicepreședinte al PNL Sector 4 aflat la primul mandat de ales public. Din 2021 ocupă funcția de director în cadrul ASSMB, moment în care Vlad Voiculescu, atunci liderul USR București a acuzat că-l dă în judecată pe Nicușor Dan dacă nu-l revocă din funcție, acuzând că postul de conducere a fost creat special pentru liberal, acuzații negate de acesta din urmă.
Medicul , care face parte din loja masonică, are propriul cabinet de radiologie, Max Radiologie Ro, firmă care anul trecut a avut un profit de peste 1,3 milioane lei. Soții Badiu, care sunt asociați în firmă, au încasat anul trecut circa 400.000 lei din dividende. Succesul firmei a venit în ultimii ani, când în 2023 a trecut de la o cifră de afaceri de 1,8 milioane lei la peste 5 milioane, iar profitul a crescut de la 100.000 lei la peste un milion.
Al doilea consilier liberal este Manolache Ecaterina Irina, și ea vicepreședinte la PNL Sector 4. De profesie avocat, o găsim în administrația centrală în ultimii patru ani, când este consiliera ministrului Predoiu la Ministerul Justiției, funcție în care revine după plecarea lui Stelian Ion. În ultimii ani, pe lângă această funcție, o găsim și în funcția de consilier personal al șefului CNAIR, dar și al Prefectura Capitalei. A ocupat funcția de administrator în conducerea mai multor companii din energie, OPCOM, Smart City sau Formenerg.
Ultima funcție publică în care o găsim, în noiembrie 2023, este cea de consilier al vice-președintelui ANCOM. În declarația de avere, depusă înaintea alegerilor locale, menționează un venit din salarii de 180.000 lei, fără a preciza de unde. Declarațiile ei de avere sunt albe, nu deține proprietăți, bunuri sau conturi bancare.
Cel de-al treilea consilier PNL este Valentin Neacșu, și el aflat la primul mandat. Este un om de afaceri, având un service auto, unde este asociat cu alți membri ai familiei. În declarația de avere depusă la BEC menționează un dar de nuntă de aproape 200.000 de euro.
Pungă Nicolae, ultimul dintre consilierii liberali, este cel care ar fi trebuit inițiat să candideze pentru poziția de viceprimar. Acesta a mai fost consilier local la Sectorul 4 între 2018 și 2020, atunci când a fost ales pe listele ALDE.
De atunci a condus Teatrul Stela Popescu, iar din 2022, se află la conducerea Palatelor Brâncovenești, instituție din subordinea Primăriei Capitalei. În 2022 o actriță îl acuza că a umilit-o și a încercat să o dea afară dintr-un film la care filma în Mogoșoaia. Are și propria firmă din Sectorul 4, Pecon Company, firmă care se ocupă cu comerțul cu amănuntul. Anul trecut, la o cifră de afaceri de peste 4 milioane lei, a declarat un profit de 85.000 lei.
Pe lângă viceprimarul Andrei Trocan, PSD mai are alți opt consilieri locali la Sectorul 4. Primul dintre aceștia este Andreea Cârlogea, soția unuia dintre cei trei nepoți ai lui Popescu Piedone, George Cristian, consilier local la Sectorul 5. Declarația ei de avere este albă, neavând nimic de declarat, proprietăți sau depozite bancare. Este la al doilea mandat de consilier local, iar anul trecut a fost angajată și pe postul de consilier la Camera Deputaților.
Danielescu Irina se află la primul mandat de consilier local, iar din declarația de avere nu pare să fi avut vreo ocupație înainte de a candida la alegerile locale din iunie. Soțul lucrează în industria IT, fost acționar la o firmă de editat jocuri video, unde încasează un salariu de aproape 400.000 lei.
Cel de-al treilea consilier PSD este Dumitru Elena Daniela, aflată și ea la primul mandat. Din 2016 aceasta a lucrat consilier la Curtea de Conturi a României, apoi, din 2019, a fost consilier la cabinetul unui secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, iar din 2022 lucrează la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Gospodin Ionuț Ciprian, și el la primul mandat de ales local, este tehnician kinetoterapeut, activitate ce i-a adus peste 230.000 lei în anul trecut. Un alt consilier PSD aflat la primul mandat este Iamandoiu Andrei Valentin. Acesta vine din aceeași profesie ca și primarul Băluță, fiind medic stomatolog rezident. De-a lungul timpului a fost asociat în mai multe firme, de la producția de energie la imobiliare, în prezent toate fiind fără activitate. Deține cinci case, în Sinaia, Voluntari și București, iar soția sa a împrumutat de la o persoană fizică aproape 400.000 de euro.
Postescu Gabriela, cel de-al șaselea consilier local PSD, este inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Presa a scris despre aceasta ca fiind o apropiată a primarului Daniel Băluță, ajungând acum, din 2024, și consilier local la Sectorul 4.
Stolojan Tudor Dan, și el la primul mandat de consilier local, menționează în declarația de avere depusă la BEC doar că este angajat la Hidroelectrica, secretizând salariul pe care-l încasează. Potrivit declarației sale, acesta nu deține terenuri, apartamente, depozite bancare sau alte bunuri.
În final, ultimul consilier PSD de la Sectorul 4 este Sav Alexandra, vicepreședinte al PSD Sector 4, aflată acum la al doilea mandat. Singurele venituri declarate sunt indemnizația de consilier local, 13.140 lei, și salariul de 23.000 lei, la o firmă din capitală, unde este asistant manager. Practic, venitul lunar al acesteia anul trecut a fost de doar 3.000 lei.
Dintre partidele de opoziție, USR are cei mai mulți reprezentanți în Consiliul Local. Lista celor cinci consilieri USR este deschisă de Paul Ene, inginer IT, angajat la o companie din Capitală, unde a avut un salariu de peste 160.000 lei anul trecut. Acesta se află la primul mandat de ales local.
Tot la primul mandat se află și Beattrice Marinescu, al doilea consilier USR. Absolventă de Științe Politice la SNSPA, în ultimii trei ani a fost angajată consilier parlamentar. Venitul anual încasat anul trecut a fost de puțin peste 44.000 lei. Cristian Anghel, al treilea consilier USR și el la primul mandat, este angajat la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, unde anul trecut a avut un salariu de 54.000 lei. În declarația de avere nu apar menționate alte bunuri sau active financiare.
Ultimii doi consilieri USR sunt Horia Constantin Strâmbei și Oprea Rareș Laurențiu. Dacă ultimul se află la al doilea mandat de consilier, lăudându-se cu reușita de a fi oprit proiectul cu pasarelele peste Bulevardul Tineretului, Horia Constantin Strâmbei se află la primul mandat. Acesta este pensionar, având o pensie de 50.000 lei anul trecut, și deține un service auto, Maxim Serv Srl, care anul trecut i-a adus un profit de 12.000 lei. În declarația de avere a pus valoarea acțiunilor la firmă la suma de 50.000 euro.
Partidul Reper are și el doi consilieri locali la Sectorul 4. Este vorba despre Alina Stănescu și Giurgescu Tiberiu. Alina Stănescu menționează în declarația de avere că anul trecut a avut un salariu de 120.000 lei, fără a menționa unde este angajată. Ea deține două apartamente în Capitală, nu are conturi sau depozite bancare cu peste 5.000 de euro și anul acesta a făcut un credit la bancă de 200.000 lei. Giurgescu Tiberiu este consultant în informatică, și anul trecut a avut un salariu de 160.000 lei.
În final, poate ultimul consilier local care va face opoziție la Sectorul 4 este Ciprian Pericleanu Grigore, ales din partea Forței Drepte. Acesta este un fost consilier local la Tulcea, ales din partea PNL, mandat pe care l-a îndeplinit între 2008 și 2011, până când a fost găsit incompatibil de către ANI. Motivul a constant în mai multe contracte publice, în valoare de jumătate de milion de euro, pe care firma la care figura acționar tatăl său, SC Periclestar SRL, le-a derulat cu CL Tulcea.
Astăzi, Ciprian Pericleanu Grigore a trecut la Forța Dreptei iar firma sa de curățenie, Cip Avantaj Srl, are zeci de contracte publice cu instituțiile statului. Dintre acestea pot fi menționate DIICOT (contract în valoare de peste 600.000 lei), ANAF București (1,9milioane), Curtea de Conturi (1,6 milioane), Primăria Constanța (3 milioane), etc. Acestea sunt doar contractele în derulare, pe care le-a menționat în declarația de interese depusă la BEC.
De altfel, acesta menționează că firma de curățenia i-a adus 1,5 milioane lei din dividende anul trecut. În anul 2022, firma politicianului a avut o cifră de afaceri de 16 milioane și un profit de 2 milioane. Și fosta soție are propria firmă de curățenie, și ea cu nenumărate contracte cu statul. Potrivit declarației de avere, Ciprian Pericleanu Grigore deține ceasuri, bijuterii, tablouri, aur și diamante în valoare de 240.000 de euro, și a împrumutat patru persoane cu suma totală de 1,7 milioane lei.
Cei de la AUR vor avea trei consilieri locali la Sectorul 4. Este vorba despre Chiotan Adrian Vlad, Ștefănescu Matei și Ovidiu Zară. Chiotan Adrian ocupă funcția de șef-birou la DGASCP Sector 4, unde anul trecut a avut un venit de peste 100.000 lei, cât creditul pe care-l are la bancă. De menționat, anul trecut a vândut o „cameră apartament” pentru suma de 44.000 lei.
Ștefănescu Matei este avocat, profesie care anul trecut i-a adus venituri de 954.000 lei, iar Ovidiu Zară este economist în cadrul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, unde anul trecut a avut un salariu de 72.000 lei.