News

Cine sunt copiii uciși în Timișoara în timpul Revoluției din 1989

22.12.2020 | 08:02
Cine sunt copiii ucisi in Timisoara in timpul Revolutiei din 1989
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cine sunt copiii uciși în Timișoara în timpul Revoluției din 1989. Vorbim despre șapte elevi care au fost împușcați mortal în diferite zone ale orașului. Cea mai mică victimă a fost Cristina Lungu.

Micuța avea doar doi ani și jumătate și se afla în cârca tatălui său când a fost nimerită în inimă de un glonţ rătăcit. Cei doi se aflau în apropiere de Casa Tineretului când părintele a simțit că fetița nu mai mișcă.

ADVERTISEMENT

Mai exact, tatăl a simţit că micuţa se lasă pe o parte. Nu ştia ce s-a întâmplat şi a crezut, iniţial, că i s-a făcut rău. A văzut apoi sângele care i se prelingea din gură.

Totul despre copiii uciși în Timișoara în timpul Revoluției din 1989

A fugit disperat la Spitalul Judeţean, aflat în apropiere, însă, din păcate, medicii nu au mai putut face nimic. Doctorii au constat decesul și pentru părinți au urmat zile înfiorătoare.

ADVERTISEMENT

Fiind mult prea mică, aceasta nu a atras atenția autorităților care se pregăteau de zor să trimită cadavrele la București pentru a fi arse la Crematoriu și probele șterse definitiv. Drept pentru care, tatăl a reușit să ridice corpul copilului său de la morgă și să-l înmormânteze creștinește.

Cristina Lungu nu a fost singurul copil mort în timpul Revoluției din Timișoara. Potrivit datelor ulterioare au fost ucişi de gloanţe rătăcite şapte elevi de diferite vârste.

ADVERTISEMENT

Laura Negruţiu (9 ani) Gabriela Tako (10 ani), Luminiţa Boţoc (14 ani), Claudiu Vărcuş, Constantin Iosub (17 ani), Eugen Nagy (17 ani) şi Silviu Iordan (18 ani) sunt numele celor care și-au pierdut viața.

„Avem destui copii ucişi la Revoluţie, dovadă că trupele de represiune nu au ţinut cont de nimic şi de nimeni. Bărbaţi, femei, copii, oameni în vârstă… au decedat în Timişoara, în acea perioadă.

ADVERTISEMENT

Sunt foarte multe cazuri de copii împuşcaţi efectiv în casă. Corpul lui Constantin Iosub, care a fost împuşcat în zona Catedralei, se află printre cele arse la crematoriul Cenuşa. Cei care au fost împuşcaţi în stradă au ieşit de curiozitate să vadă ce se întâmplă.

Este şi cazul Gabrielei Tako, care a fost împuşcată în zona Spitalului de Copii, iar sora ei a fost rănită. Fără îndoială, erau gloanţe rătăcite. Avem destule mărturii că au fost şi soldaţi care au tras doar de dragul de a consuma gloanţele, pentru că au primit ordin clar, ca ei să consume muniţia primită.

Au fost militari care au tras, de fapt ei aveau ca instrucţie doar ieşitul la munci agricole şi dintr-o dată au fost trimişi cu arme de război în mână. Au tras să consume aceste gloanţe. Au tras în sus, în jos”, a declarat Gino Rado, preşedintele Memorialului Revoluţiei din Timişoara.

Laura Negruţiu, elevă la Şcoala Lenau, a murit pe 23 decembrie 1989. Copila tocmai fusese lăsată la bunici care locuiau în centru, vizavi de restaurantul Cina. Fata se uita la televizor când s-a deschis focul din blocul de lângă.

A fost ucisă pe loc și la înmormântare au venit doar părinţii şi bunicii, din cauza isteriei teroriştilor. Mai mult de atât, în timpul slujbei, s-au auzit împuşcături din toate părţile.

„Nu a fost niciun ofiţer de la MApN, M.I. sau Securitate care să fi fost tras la răspundere pentru uciderea acestor copii. Şi nici nu vor mai fi. Mai trebuie să treacă nişte ani.

Până când mai trăiesc cei care au fost în coordonarea represiunii şi au destul de multă influenţă în sfera politicului, şi nu numai, nu se va afla adevărul. După ce vor dispărea aceştia dintre noi, se va face o cercetare temeinică. Ei nu vor mai plăti, va fi doar un adevăr pe care-l va consemna istoria”, a adăugat Gino Rado.

Despre Luminiţa Boţoc, elevă în clasa a IV-a la Şcoala Generală nr.7 se știe acum că a fost împuşcată în 17 decembrie, în Calea Lipovei. Cadavrul ei a fost descoperit de-abia în ianuarie 1990, într-o groapă comună din Cimitirul Eroilor.

În cazul acesteia a existat un proces cu ofiţeri de la Unitatea Militară din Calea Lipovei, pentru că s-a tras asupra oamenilor chiar din unitate. ICCJ i-a condamnat pe locotenent-colonelul Ion Păun şi pe căpitanul Constantin Gheorghe.

Cei doi aveau să fie însă graţiaţi prin Decretul 727 semnat de Ion Iliescu. De remarcat că în Timişoara s-au înregistrat 72 de victime decedate şi 297 de victime rănite.

 

 

ADVERTISEMENT