Fotbal international

Cine sunt fetele de la Pussy Riot, trupa care cântă împotriva lui Putin

16.07.2018 | 14:30
Cine sunt fetele de la Pussy Riot, trupa care cântă împotriva lui Putin

Protestatarii Pussy Riot au invadat terenulla finala Campionatului Mondial din Rusia, câștigată de Franța în fața Croației, scor 4-2. Trei componenți ai trupei punk, devenit un grup vocal împotriva liderului rus Vladimir Putin, dar și purtătorul lor de cuvânt, au intrat pe teren la începutul reprizei secunde a finalei.

Potrivit unui mesaj postat pe twitter dar și pe facebook imediat după acest gest, Pussy Riot a revendicat acest protest, în onoarea poetului rus Dimitri Prigov. Momentul a purtat numele „Polițiștii intră pe teren”, iar manifestanții au avut cinci revendicări pentru regimul de la Kremlin:

  1. Eliberați toți prizonierii politici. Eliberați-l pe Oleg Sențov (n. r. deținut politic ucrainean)
  2. Nu mai arestați pentru „like-uri” (n.r. Poliția din Rusia arestează cetățeni care dau like-uri la știri care se opun politicilor rusești)
  3. Nu mai arestați oamenii care protestează
  4. Permiteți opoziția politică
  5. Nu mai fabricați acuzații pentru a ține oameni închiși fără niciun motiv.

NEWS FLASH! Just a few minutes ago four Pussy Riot members performed in the FIFA World Cup final match — ”Policeman…

Gepostet von PussyRiot am Sonntag, 15. Juli 2018

În acest moment cei patru protestatari sunt deținuți de poliția rusă și vor primi o detenție de până la 15 zile. Totodată, ei susțin că avocatul grupului nu îi este permis să îi vadă pe protestatari.

Updates on The Football Field Action. 1. Four Pussy Riot members spent the whole night at the police station (note…

Gepostet von PussyRiot am Montag, 16. Juli 2018

Cine sunt fetele de la Pussy Riot? Cei mai vizibili contestatari ai lui Vladimir Putin

Formaţia Pussy Riot este o trupă de punk care a devenit cunoscută în 2012 pentru protestele pe care le-au organizat împotriva conducerii de la Kremlin. De atunci, Pussy Riot a devenit una dintre portavocile anti-Putin. Două dintre membrele de bază ale trupei au fost reținute 22 de luni în închisoare. Cele două au devenit apoi cunoscute pentru apariția în sezonul 3 al serialului „House of Cards”.

Protestul din timpul finalei este o lovitură de imagine pentru liderul de la Kremlin. Vladimir Putin a elogiat modul în care a fost organizată Cupa Mondială. Putin s-a declarat „mândru de ceea ce a realizat Rusia în plan organizatoric” la turneul final.