News

Cine sunt Gărzile Revoluționare, trupele de elită iraniene care au lansat atacul asupra Israelului. Răspund doar în fața ayatollahului Ali Khamenei

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice a lansat atacul cu drone de sâmbătă asupra Israelului. IRGC, o grupare puternică cu o largă acoperire regională
14.04.2024 | 09:57
Cine sunt Garzile Revolutionare trupele de elita iraniene care au lansat atacul asupra Israelului Raspund doar in fata ayatollahului Ali Khamenei
Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice a fost înființat după Revoluția Islamică din 1979 Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Un comandant de rang înalt din divizia Quds a IRGC, Mohammad Reza Zahedi, a fost ucis pe 1 aprilie într-un atac aerian asupra sediilor diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc, atac pe care Iranul l-a atribuit Israelului, ceea ce l-a făcut pe liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, să jure răzbunare.

Cine sunt Gărzile Revoluționare

IRGC a fost înființat la scurt timp după Revoluția islamică din 1979 pentru a proteja sistemul de conducere clerical musulman șiit și pentru a oferi o contrapondere la forțele armate regulate.

ADVERTISEMENT

Gruparea răspunde doar în fața liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Se estimează că IRGC are un efectiv de 125.000 de militari cu unități militare, navale și aeriene, potrivit Reuters.

IRGC are în subordine miliția religioasă Basij, o forță paramilitară voluntară, loială sistemului clerical, care este adesea folosită pentru a reprima protestele antiguvernamentale.

ADVERTISEMENT

Basijii au organizat atacuri de tip “valuri umane” împotriva trupelor irakiene în timpul unui război din anii 1980. Pe timp de pace, ei aplică codurile sociale islamice șiite ale Iranului. Analiștii spun că voluntarii Basij ar putea fi de ordinul milioanelor, cu 1 milion de membri activi.

Divizia Quds este brațul din afara granițelor al IRGC, care influențează puternic milițiile sale aliate din Orientul Mijlociu, din Liban până în Irak, Yemen și Siria.

ADVERTISEMENT

Membrii săi au luptat în sprijinul președintelui Bashar al-Assad în războiul civil din Siria și au sprijinit forțele de securitate irakiene în lupta lor împotriva militanților Statului Islamic în ultimii ani.

Generalul-maior Qassem Soleimani, comandantul suprem al Quds, a fost ucis de Statele Unite într-un atac cu dronă în Irak în 2020, care a suscitat temeri privind un conflict major.

ADVERTISEMENT

IRGC, care a fost catalogat drept grup terorist de către Statele Unite, încearcă de ani de zile să modeleze Orientul Mijlociu în funcție de interesele Iranului.

În 1982, IRGC a fondat mișcarea politică șiită Hezbollah, puternic înarmată, în Liban, ca vehicul pentru a exporta Revoluția islamică iraniană și pentru a lupta împotriva forțelor israeliene care invadaseră Libanul în acel an. Hezbollah este acum o forță militară majoră care a jucat un rol în conflictele regionale.

Capacitățile militare ale IRGC

IRGC supervizează programul de rachete balistice al Iranului, considerat de experți drept cel mai mare din Orientul Mijlociu. Gruparea a folosit rachete pentru a lovi militanții musulmani sunniți din Siria și grupurile de opoziție kurde iraniene din nordul Irakului.

Statele Unite, puterile europene și Arabia Saudită au acuzat Iranul de comiterea unui atac cu rachete și drone din 2019 care a paralizat cea mai mare instalație de prelucrare a petrolului din lume din Arabia Saudită, deși Iranul a negat orice implicare.

Fostul președinte american Donald Trump a indicat programul de rachete al Iranului ca fiind unul dintre punctele care nu au fost abordate în acordul nuclear încheiat în 2015 cu puterile mondiale și a citat acest lucru ca motiv pentru a se retrage din acest acord în 2018.

IRGC dispune de echipamente și capacități de luptă convenționale extinse, care au fost dezvăluite în cadrul implicării lor în conflictele din Siria și Irak.

Implicarea IRGC în politica și economia Iranului

Regimul iranian, de la guvern la parlament, are în poziții-cheie foști ofițeri ai grupării. Majoritatea membrilor cabinetului președintelui Ebrahim Raisi este alcătuită din foști ofițeri ai IRGC.

Mandatul IRGC de a proteja valorile revoluționare a determinat IRGC să se exprime atunci când a simțit că sistemul este amenințat.

După războiul din anii 1980 cu Irakul, IRGC s-a implicat puternic în reconstrucția Iranului. De atunci, gruparea și-a extins interesele economice pentru a include o rețea vastă de afaceri în valoare de miliarde de dolari, de la construcții și telecomunicații la petrol și gaze.

ADVERTISEMENT
Tags: