News

Cine sunt judecătoarele care l-au condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare

27.05.2019 | 16:20
Cine sunt judecatoarele care lau condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare
Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate cu închisaore. Sursa foto:Digi 24

După  trei ani de procese, Liviu Dragnea a primit o condamnare de trei ani și jumătate cu executare, în dosarul ce vizează o serie de angajări fictive de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

Cine sunt magistrații care au hotărâr condamnarea lui Liviu Dragnea

Sentința a fost dictată de un complot penal al Înaltei Curți de Casație și Justiție, format din cinci judecătoare. Este vorba despre Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera și Rodica Aida Popa.
Acestea au judecat apelul președintelui Partidului Social Democrat, păstrând pedeapsa de trei ani și jumătate cu executare dictată în luna iunie a anului trecut, pentru infracțiunile de instigare atât la abuz în serviciu, cât și la fals intelectual.

Rodica Aida Popa

Rodica Aida Pop. Sursa foto:libertatea.ro
Rodica Aida Pop. Sursa foto:libertatea.ro

Președinta completului de judecată, aceasta este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității București, ca șef de promoție, în anul 1989. Şi-a început cariera la Judecătoria Curtea de Argeş, iar vreme de 6 ani a fost judecător la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. Ulterior, a  avansat la Tribunalul Bucureşti, iar din 1998 la Curtea de Apel Bucureşti, unde a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte. Totodată, este profesor în cadrul Facultății de Drept a Universității Nicolae Titulescu.

Simona Encean

Simona Encean. Sursa foto:libertatea.ro
Simona Encean. Sursa foto:libertatea.ro

De la absolvirea Facultății de Drept, în 1996,a  fost jurisconsult la S.C. Aversa S.A., activând apoi ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti  şi, ulterior, la Parchetul de pe lângă Tribunalului Bucureşti.  Din mai 2013, printr-un concurs de promovare, Simona Encean a devenit judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La penultimul termen din dosarul lui Dragnea, aceasta s-a recuzat, dar cererea i-a fost respinsă.

Tatiana Rog, soția unui ofițer SRI

Tatiana Rog. Sursa foto;libertatea.ro
Tatiana Rog. Sursa foto;libertatea.ro

Tatiana Lucia Rog a deținut în trecut funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucuresti, În ianuarie 2000, a fost numită, la propunerea CSM,  judecător la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti. De aici, ascensiunea în carieră s-a produs pas cu pas, Tatiana Rog fiind mai întâi judecător la Tribunalul Bucureşti şi apoi la Curtea de Apel Bucureşti. În decembrie 2011, a fost promovată în postul de judecător la Secția Penală a Înaltei Curti de Casatie și Justiție, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, Tatiana Rog este  soția colonelului Anton Rog, directorul Centrului Național CYBERINT al SRI.

Luciana Mera

Luciana Mera. Sursa foto:libertatea.ro
Luciana Mera. Sursa foto:libertatea.ro

Luciana Mera a fost, vreme de cinci ani, judecător la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, apoi la Judecătoria Sectorului 3, unde a ocupat şi funcţia de preşedinte al instanţei. În mai 2013, în urma altui concurs de promovare, Luciana Mera a ajuns la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În luna martie a acestui an, CSM a aprobat cererea de pensionare a judecătoarei Luciana Mera începând cu data de 1 iunie 2019. Practic, dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman este ultima speță jduecată de acest magistrat.

Alexandra Rus

Alexandra Rus. Sursa foto:libertatea.ro
Alexandra Rus. Sursa foto:libertatea.ro

Este judecătorul care a avut o opinie separată față de celelalte colege de complet. Aceasta a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti în 1998,  un an mai târziu preluând postul de judecător la judecătoria Aiud. În 2002, timp de o lună, a profesat la Judecătoria Miercurea Ciuc, apoi s-a întors la instanţa din Aiud, iar din 2018 a promovat în funcția de judecător al Secției Penale de la Înalta Curte de Casație și Justiție.