Cine sunt magistrații pe care Liviu Dragnea ar vrea să-i numească judecători la CCR

Claudiu Ilie   
în HotNews
05/05/2019, 14:34
Cine sunt magistrații pe care Liviu Dragnea ar vrea să-i numească judecători la CCR GALERIE FOTO
PSD urmeaza sa numeasca doi judecatori CCR

Trei judecători de Curtea Constituțională a României (CCR) urmează să se pensioneze, iar în locul lor vor fi numiți alți trei judecători. Doi dintre aceștia îi revin PSD, deși unul dintre aceștia doi ar trebui să fie desemnat de partenerii de guvernare ai PSD, respectiv ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

PSD numește doi judecatori CCR

Se pare că luni va avea loc o discuţie finală între Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pe tema numirilor de la Curtea Constituțională a României. Judecătorul Cristian Deliorga este una dintre variantele vehiculate în PSD pentru numirea la CCR.

Mgistratul Cristian Deliorga este unul dintre apropiaţii Adinei Florea, procurorul care o anchetează pe Laura Codruţa Kovesi. La mijlocul lunii iunie, trei judecători CCR ajung la final de mandat: Petre Lăzăroiu (numit în 2008 de Traian Băsescu), Mircea Minea (numit în 2009 de Camera Deputaţilor – cu majoritate PD-L) şi Maya Teodoroiu (numită în 2015 de Senat – cu majoritate PSD).

PSD judecatori CCR
PSD urmeaza sa numeasca doi judecatori CCR, desi un post ar fi trebuit sa revina ALDE

Unul dintre cei trei judecători care urmează să fie numiți la CCR va fi numit de președintele României

Maya Teodoroiu l-a înlocuit în urmă cu patru ani pe Toni Greblă, cel care a demisionat de la CCR ca urmare a unui dosar de corupţie. Toni Grebla a fost achitat în primă instanţa, iar acum este secretar general al Guvernului.

Camera Deputaţilor şi Senatul, controlate de PSD-ALDE, trebuie să numească doi noi judecători la CCR, iar preşedintele Klaus Iohannis, unul. Iniţial, PSD şi ALDE ar fi trebuit să-şi împartă cele două funcţii vacante: Tăriceanu urma să propună judecătorul desemnat de Senat, iar Dragnea pe cel numit de Camera Deputaţilor. Liviu Dragnea a revendicat însă ambele posturi, cu scopul de a-şi asigura un sprijin cât mai larg la CCR. Momentan, PSD controlează direct doi judecători ai Curţii: pe Valer Dorneanu şi pe Marian Enache. Potrivit unor surse politice, citate de adevărul.ro, Dragnea va numi la CCR un judecător şi un procuror, „ambii bărbaţi“.

Un nume vehiculat intens în PSD este Cristian Deliorga, judecător la Curtea de apel Constanţa, unul dintre apropiaţii Adinei Florea, procurorul în cadrul Secţiei speciale care o anchetează pe Laura Codruţa Kovesi. „Chiar dacă azi e în cercurile de influenţă ale PSD, Deliorga a fost unul dintre protejaţii lui Traian Băsescu. Dacă va ajunge la CCR, va fi Dorneanu doi, asa că-l va sluji pe Dragnea”, susţin pentru „Adevărul“ surse judiciare din Constanţa.

Închide ×